Krigen i Ukraine

EU's mest magtfulde lande støtter Ukraine som kandidatland

EU-ledernes besøg i Kyiv har været en stor succes for Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt.

Tyskland, Frankrig, Italien og Rumænien støtter Ukraines kandidatur til EU.

Sådan lød det torsdag, da de fire landes ledere besøgte præsident Volodymyr Zelenskyj i hovedstaden Kyiv.

- Vi støtter alle fire øjeblikkelig EU-kandidatstatus, sagde Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, ifølge Reuters under besøget.

En stor succes

EU-ledernes besøg i Kyiv har været en stor succes for Zelenskyj. Det fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, som har fulgt de europæiske statslederes tur til hovedstaden.

- Det betyder ekstremt meget for Ukraine, at de fire EU-ledere nu melder ud, at de støtter Ukraine som EU-kandidat. Det her er et land, der har været gennem to blodige revolutioner og en krig, der alt sammen handler om, at de gerne vil rykke tættere på Vesten og EU, siger Rasmus Tantholdt.

Det kan godt være, at der kommer til at gå mange år, før Ukraine bliver fuldgyldigt medlem af EU. Men bare signalet i, at de tre mest indflydelsesrige lande i EU gerne vil have Ukraine med i klubben, er uhyre vigtigt, forklarer Rasmus Tantholdt.

- Især på et tidspunkt hvor Ukraine er enormt presset af russerne på slagmarken.

Pres på EU-lande

Med udmeldingen i Kyiv torsdag lægger de tre største EU-lande samt Rumænien nu pres på resten af EU for at godkende Ukraines kandidatstatus på næste uges topmøde i Bruxelles.

På topmødet i Versailles blev EU-landene enige om, at EU-Kommissionen skulle vurdere sagen og komme med en indstilling, som EU-landenes ledere derefter skulle diskutere.

Efter planen vil EU-Kommissionen fredag fremlægge sin indstilling. Det har tidligere været fremme, at EU-Kommissionen også vil bruge ordet kandidat om Ukraine.

En række EU-lande, heriblandt Danmark, har dog været skeptisk over for allerede nu at tildele Ukraine status som kandidatland. Det skyldes, at Ukraine er meget langt fra at opfylde de såkaldte Københavner-kriterier, der blandt andet betyder, at et EU-land skal have stabile institutioner, der sikrer demokrati, retsstat og menneskerettigheder.

Hvis EU-Kommissionen vurderer, at Ukraines skal have status af kandidat-land, er den danske regering klar til at støtte det. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) torsdag til TV 2.

- Danmark har fra starten af støttet Ukraine. Det har vi gjort militært, økonomisk og politisk, og det vil vi fortsætte med at gøre. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at Ukraine kan nå deres europæiske drøm, siger ministeren og tilføjer:

- Men det ændrer ikke ved, at det bliver en lang og sej rejse. Vi vil sikre, at de reformer, der skal til, også bliver gennemført, for der er altså lang vej til EU-medlemskab.

Danmark får svært ved at slå bremsen i

Danmark får dog svært ved at bremse processen efter udmeldingen fra de fire ledere.

Danmark kan dog trøste sig med, at kandidatstatus ikke nødvendigvis betyder, at et land få år efter er medlem af EU. Eksempelvis blev Tyrkiet anerkendt som kandidatland i 1999, men har fortsat ikke udsigt til at blive medlem af EU.

Det er første gang, siden krigen brød ud, at lederne fra EU’s tre største økonomier i unionen, Tyskland, Frankrig og Italien, besøger Ukraine.

Foruden støtte til EU-kandidaturet lovede Frankrigs præsident, Emanuel Macron, også yderligere våbenstøtte til Ukraine i form af blandt andet tunge artillerisystemer.