Rusland invaderer Ukraine

Ukrainsk borgmester skifter side

Borgmesteren er en af flere, der har skiftet side under krigen. Han har bare ventet på befrielsen, siger de russiskstøttede oprørere.

Borgmesteren i den lille ukrainske by Svjatogorsk efterforskes nu for landsforræderi.

Mandag kom det frem, at borgmester Volodymyr Bandura bakkede op om de russiskstøttede oprørere i det østlige Ukraine.

Tirsdag lød det så fra de ukrainske myndigheder, at der er indledt en efterforskning af borgmesteren, som anklages for at være "gået over til fjenden” og for at ”promovere idéen om en russisk verden”, skriver CNN.

Svjatogorsk ligger i regionen Donetsk, vest for storbyen Sjevjerodonetsk, der i øjeblikket er centrum for krigens hårdeste og mest ubarmhjertige kampe.

Den lille by med godt 4000 indbyggere blev indtaget af russiske styrker for nogle dage siden.

Mandag meddelte oprørsregeringen i Donetsk så, at borgmester Volodymyr Bandura fortsatte på sin post og nu var deres repræsentant i byen.

- Vi har været i kontakt med ham længe. Han har bare ventet på befrielsen, ligesom mange indbyggere i Svjatogorsk, og han støtter den særlige militæroperation, skrev lederen af den selverklærede folkerepublik Donetsk, Denis Pushilin, på det sociale medie Telegram.

Betegnelsen "den særlige militæroperation" er det faste russiske ordvalg for invasionen i Ukraine. Det er udtrykkeligt forbudt at bruge ord som "krig" eller "invasion" om det, som russerne foretager sig i Ukraine.

En række borgmestre under anklage

Volodymyr Bandura er blot den seneste ukrainske borgmester, der anklages for at gå over til fjenden.

Mindst 1400 ukrainske politikere, embedsmænd, militærfolk og privatpersoner var under efterforskning for at have samarbejdet med fjenden, da tallet blev gjort op i maj.

Sagerne drejer sig ifølge Ukraines chefanklager, Iryna Venediktova, om alt fra direkte forræderi til forskellige former for samarbejde med fjenden.

En lov, der blev vedtaget i det ukrainske parlament kort efter den russiske invasion, giver mulighed for at straffe dem, der bliver fundet skyldige, med op til 15 års fængsel, skriver The Guardian.

Borgmester bag nazismeanklager

En af de mest omtalte sager drejer sig om borgmesteren i Rubizhne, der ligger i Luhansk, den anden af de østlige oprørsrepublikker.

Han hedder Sergei Hortiv og har optrådt i russiske medier med anklager mod de ukrainske styrker, der til forveksling ligner de anklager, som ukrainerne har rejst mod de russiske styrker:

- De har fuldstændigt mistet ethvert menneskeligt ansigt. Det er nazisme, siger han om de ukrainske soldater, der har angrebet hans by.

- De har smidt folk på gaden ud i 14 graders frost. De har smidt kvinder, børn og babyer på gaden og overtaget lejligheder, plyndret og skudt og dræbt indbyggere, fortalte han det russiske nyhedsbureau Izvestiya i april.

De ukrainske myndigheder har allerede varslet, at borgmestre som Sergei Hortiv kan se frem til at blive retsforfulgt.

- Efter sejren vil vi se på, hvordan loven om kollaboratører kan ramme disse mennesker, siger Serhil Haidai, der er den øverste ukrainske embedsmand i Luhansk-regionen, ifølge netmediet Ukrainska Pravda.

- En forræder mindre

En anden borgmester, hvis historie har vakt opsigt, er Volodymyr Struk fra byen Kreminna, der også ligger i Luhansk-regionen.

Allerede før den russiske invasion var han en åben tilhænger af de russiskstøttede oprørsrepublikker i det østlige Ukraine. Få uger inde i krigen 2. marts blev han bortført af maskerede, bevæbnede mænd. Senere blev han fundet dræbt af skud.

Det er stadig uvist, hvem der stod bag drabet på den russiskvenlige borgmester.

Men de ukrainske myndigheder har bestemt ikke beklaget drabet:

- Nu er der én forræder mindre i Ukraine, kommenterede Anton Gerashchenko, der er rådgiver i det ukrainske indenrigsministerium, på Telegram.