Krigen i Ukraine

Ukraine kan snart ramme russiske soldater på 85 kilometers afstand

Rusland har overtaget, når det gælder artilleri i Donbas-regionen. Men nye våben er på vej til Ukraine.

De tunge drøn fra Howitzer-artilleri og flammerne fra det langtrækkende Himars-raketsystem vil snart præge kampene i Donbas.

Her kæmper Ukraine ifølge USA's forsvarschef og øverste general, Mark Milley, "med det yderste af neglene" for at imødegå overlegne styrker fra Rusland.

Men nyt langtrækkende artilleri og raktsystemer vil i de kommende uger komme til at gøre ondt på Ruslands styrker, forventer Mark Milley.

Har doneret våben

Det siger han efter et møde for de lande, der har doneret våben til forsvaret af Ukraine i krigen mod Rusland. Gruppen kaldes Ukraine Defense Contact Group. På onsdagens møde fortalte flere lande, at de er i færd med at sende langtrækkende artilleri til Ukraine.

- Hvis materiellet bliver opereret rigtigt, så vil det påføre fjenden mange tab. Og det vil gøre en forskel, siger Mark Milley.

Han fastslår, at de ukrainske soldaters færdigheder er på et meget højt niveau.

- De er førsteklasses skytter. Derfor har de en højsuccesrate med de nuværende systemer, og vi forventer og det også vil gælde, når de indsætter Himars-raketsystemet, siger Mark Milley.

Ukraine har efterlyst artilleri

Ukraine har længe efterlyst langtrækkende artilleri. Det har Rusland indsat med dødbringende effekt i Donbas, hvor forskellen i rækkevidde koster ukrainske soldater og civile livet. Men især med Himars-raketsystemet vil Ukraine kunne udligne noget af forskellen.

Rækkevidden er nemlig hele 85 kilometer, og det giver Ukraine mulighed for at kunne kæmpe på afstand og ramme dele af den russiske kommandostruktur. Men kampene er svære for Ukraine, der ifølge Milley er i markant undertal, når det gælder artilleri.

- Nogle mener, at Rusland har fire til fem gange så meget artilleri som Ukraine. Andre vurderer, at det er tyve gange så meget. Hvad det præcise tal er, holder vi klassificeret. Men Rusland er i overtal, siger han.

Handler også om ressourcer

- Krig handler dog ikke kun om tal. Det handler også om, hvordan du bruger dine ressourcer. Rusland bruger sit artilleri til at lave massiv ild mod ukrainske stillinger, men også mod civile områder. Det sikrer ikke nødvendigvis den optimale militære effekt.

- Ukrainerne anvender en bedre artilleri-taktik og mobilitet, og det har effekt, siger Mark Milley.

Han forventer, at den effekt nu vil blive øget med nyt udstyr. På onsdagens møde fortalte flere lande, at de sender yderligere våben til Ukraine. Det gælder blandt andre store Nato-lande som USA, Storbritannien og Tyskland, oplyser USA's forsvarsminister Lloyd Austin.

Ukraine har længe kritiseret det internationale samfund for ikke at levere våben og ammunition hurtigt nok. Men den kritik afviser Mark Milley.

Ønsker at våben leveret hurtigt

Han siger, at de ønskede våben bliver leveret så hurtigt, "som det menneskeligt er muligt". Blandt andet kræver Himars-systemerne længere træning, som nu bliver udført "deling for deling".

Mark Milley peger på, at Ukraine ifølge hans tal har bedt om ti artilleribataljoner, men har fået leveret 12.

Ukraine har ifølge Milley modtaget 97.000 antitanksystemer, hvilket ifølge forsvarschefen er flere end det samlede antal kampvogne i hele verden. Samtidig har Ukraine bedt om 100 pansrede mandskabsvogne, men har ifølge Milley fået over 300.

- Bundlinje er: Alt, hvad Ukraine beder om, sørger vi for at levere via det internationale samfund, så hurtigt som muligt, siger Mark Milley.