Krigen i Ukraine

En af de mest afgørende dage i Zelenskyjs tid som præsident, siger Tantholdt før topmøde

Det ventes, at EU-landenes ledere og den ukrainske præsident skal diskutere yderligere våbenstøtte til det pressede ukrainske militær.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, får torsdag besøg af fire europæiske statsledere i Kyiv.

Det fortæller kilder i Ukraine til TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, som befinder sig i landet.

Og det er nogle af EU’s tunge drenge, som lægger vejen forbi Ukraines hovedstad i form af Tysklands kansler, Olaf Scholz, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, Italiens premierminister, Mario Draghi, og den rumænske præsident, Klaus Iohannis.

- Det er en af de mest afgørende dage i Zelenskyjs tid som præsident, og et af de vigtigste møder for ham under krigen. Det her kan kun ses som et tegn på, at man er nødt til at stå sammen i kampen mod Rusland, siger Rasmus Tantholdt.

Opsigtsvækkende besøg

Han kalder mødet i Kyiv for opsigtvækkende, da Tyskland, Frankrig og Italien anses for at være nogle af de mest Putin-venlige lande i det europæiske fællesskab.

- Putin har besøgt Macron i hans sommerresidens i Frankrig, Tysklands tidligere kansler Merkel har fået kritik for sine tætte forbindelser til Rusland og Draghi ringede så sent som i maj og diskuterede forskellige emner med Putin, fortæller Rasmus Tantholdt.

Det vides ikke på forhånd, hvad de fem statsledere skal diskutere, men rygterne florerer i hovedstaden Kyiv forud for besøget, lyder det fra TV 2s korrespondent.

- Det, som nogle herovre frygter, er, at EU-lederne kommer for at lægge pres på Zelenskyj for at få ham til at indgå en eller anden form for fredsaftale. Noget, Ukraine absolut ikke er interesseret i. Tyskland og Frankrig spillede en afgørende rolle i tilblivelsen af den såkaldte Minsk 2-aftale, fortæller Rasmus Tantholdt.

Minsk 2-aftalen blev indgået mellem USA, Rusland, Ukraine, Frankrig og Tyskland tilbage i 2015 for blandt andet at opnå våbenhvile i de østlige ukrainske provinser Luhansk og Donetsk i Donbas-regionen. Aftalen er dog aldrig blevet fuldt ud implementeret, og som bekendt kæmper Ukraine nu indædt for at forhindre russerne i at erobre Donbas.

EU formentlig på dagsordenen

Ifølge Rasmus Tantholdt vil præsident Zelenskyj og hans prominente gæster fra Europa formentlig også drøfte muligheden for et ukrainsk medlemskab af EU. Et spørgsmål, der deler vandene i unionen.

- Macron har presset på, for at Ukraine skal blive medlem i en fart, mens andre EU-ledere er mere skeptiske – herunder vores egen statsminister Mette Frederiksen. Det her er en oplagt mulighed for Zelenskyj til at overbevise nogle af de helt tunge drenge i EU om, at et ukrainsk medlemskab er en god idé, siger Rasmus Tantholdt.

Endelig forventes det, at EU-landenes ledere og den ukrainske præsident skal diskutere yderligere våbenstøtte til det pressede ukrainske militær.

Onsdag har en lang række forsvarschefer og ministre været samlet i NATO-hovedkvarteret i Bruxelles for diskutere, hvordan man kan sende endnu flere våben til Ukraine.

Allerede inden NATO-mødet sluttede, kom der meldinger fra USA om en ny våbenpakke til Ukraine. Præsident Joe Bidens administration er parat til at sende våben og udstyr til Ukraine for et samlet beløb på en milliard dollars.

Mødet i NATO om yderligere våbenstøtte til Ukraine fortsætter torsdag.