Udland

Voldsom video er gået viralt – handler om meget mere end et overfald, siger korrespondent

Et voldeligt overfald fanget på overvågningskamera har skabt en heftig debat i Kina og viser, at Metoo ikke kan ties ihjel, siger TV 2s korrespondent.

Ni personer er blevet anholdt efter et voldeligt angreb på en gruppe kvinder på en restaurant i byen Tangshan i det nordlige Kina.

Det skriver CNN.

Episoden blev filmet af et overvågningskamera, og nu er optagelserne gået viralt på de sociale medier, hvor debatten om vold mod kvinder i Kina har fået ny næring.

Ifølge TV 2s korrespondent i Asien, Christina Boutrup, er episoden fra Tangshan meget mere end en historie om kvinder, der udsættes for et voldeligt overfald af en gruppe mænd.

- Det her handler om, at mange kvinder i Kina lever under dårlige forhold i et patriarkalsk samfund. De kinesiske myndigheder har slået hårdt ned på kvinder, som har råbt højt om Metoo, men der er stadig nogle modige kvinder, som siger fra. Derfor har videoen fået så stor opmærksomhed, siger Christina Boutrup.

Metoo vil ikke dø

Hun tilføjer, at de kinesiske myndigheder har en notorisk frygt for enhver form for bevægelser, der dukker op i samfundet – inklusive Metoo.

- Men Metoo kan de altså ikke tie ihjel, selvom de har gjort, hvad de kunne. Den bevægelse vil ikke dø, og med den seneste video her har bevægelsen fået nyt liv, fortæller Christina Boutrup.

På videoen kan man se en mand, som lægger sin hånd på ryggen af en kvinde, som sidder i restauranten og spiser med nogle veninder. Kvinden skubber manden væk og råber til manden, som igen nærmer sig og slår kvinden i ansigtet.

Kvindens veninder prøver at forsvare hende, men flere mænd kommer til og slår og sparker kvinderne.

Situationen udvikler sig hurtigt, og en af kvinderne hives i håret ud af restauranten, hvor flere mænd sparker hende i ansigtet. En af kvindens veninder får et knytnæveslag i ansigtet og falder bagover og slår hovedet mod en kantsten.

Indlagt med kvæstelser

To af kvinderne blev efter angrebet indlagt på hospitalet med kvæstelser. De meldes begge uden for livsfare.

Politiet i Tangshan oplyser, at de har anholdt ni personer som mistænkes for voldeligt overfald og ”provokerende opførsel”.

Episoden fandt sted fredag aften i sidste uge, men er de seneste dage blevet delt igen og igen på de sociale medier i Kina. På Weibo, en kinesisk pendant til Facebook, er forskellige opslag omkring angrebet de seks mest diskuterede.

- Det her kunne være sket for mig, det kunne være sket for enhver af os, skriver en kvinde på Weibo i et opslag, der har fået flere end 100.000 likes.

En anden kvinde skriver:

- Hvordan kan den her slags ske i 2022? Giv dem en passende straf for den her kriminelle handling, og lad dem ikke slippe, lyder opfordringen.

Kinesisk stats-tv har krævet, at de anholdte mænd, som – ifølge flere medier – stammer fra en lokal bande, får en hård straf for overfaldet på kvinderne.