Rusland invaderer Ukraine

Flere russiske soldater nægter at kæmpe i Ukraine

Tusindvis af russiske soldater kan med hjælp fra et smuthul i militærloven slippe for at vende tilbage til kampene mod Ukraine.

Flere russiske tropper nægter at vende tilbage for at kæmpe i Ukraine efter deres oplevelser ved frontlinjen. Og nogle soldater nægter helt at kæmpe i første omgang.

Det fortæller Russiske Soldaters Mødrekomité ifølge BBC.

Ngo’en, som arbejder for at "beskytte soldaters rettigheder", siger, at den har hjulpet russiske familier, der er imod krigen i Ukraine.

I et interview med det russiske medie Meduza siger Mødrekomitéens ledende sekretær, Valentina Melnikova, at nogle soldater har bedt om udvalgets råd for at undgå at vende tilbage til frontlinjen.

”Ønsker ikke at dræbe og blive dræbt”

Ifølge Ukraine-ekspert Jenny Mathers fra Aberystwyth University i Wales, kan stigningen i tropper, der ikke er villige til at føre krig, have en betydelig indvirkning på krigen, da ”Ruslands muligheder ikke er uendelige”.

- Vi har flere og flere eksempler på, at russiske militære rekrutteringskontorer bliver angrebet eller brænder ned. Og flere og flere historier om familier, der er villige til at støtte deres sønner, som gemmer sig for værnepligten, siger hun til BBC.

BBC har talt med en af de russiske soldater, der nægter af vende tilbage Ukraine. Han siger, at han frygter for sit liv.

Sammen med hundredvis af andre russiske soldater søger han nu juridisk vejledning for at undgå krigen. For det er ikke nødvendigvis uden konsekvenser at nægte udsendelse.

Hærens ledere forsøger nemlig at true soldaterne med fængsel, hvis ikke de adlyder og bliver hos deres enheder, fortæller advokaten Mikhail Benjash til The Guardian.

Et smuthul i loven gør det muligt

Den russiske militærlov indeholder dog klausuler, der tillader kontraktsoldater at nægte at kæmpe, hvis ikke de vil – men kun på grund af et lille smuthul i loven, som stadig flere russiske soldater får øjnene op for.

I Ruslands fortælling om indsatsen i Ukraine er der kun tale om en "særlig militæroperation", og så længe der ikke officielt er erklæret krig, kan de russiske soldater ikke blive straffet for at nægte at lade sig udsende.

De risikerer højst at blive fyret eller overført til en base et andet sted i Rusland, forklarer Maikhail Benjash.

Flere end 1000 nægter at tage tilbage

Advokaten Pavel Tsjikov fra organisationen Agora skrev på beskedtjenesten Telegram tilbage i april, at flere end 1000 russiske soldater fra mindst syv forskellige regioner havde afvist at tage til Ukraine.

Allerede på det tidspunkt var det reelle tal dog langt højere, anslår Ruslan Levijev, der er stifter af den russiske ngo Conflict Intelligence Team, som overvåger information om det russiske militær.

- Ifølge vores estimater er det mellem 20 og 40 procent af de soldater, der er vendt tilbage fra Ukraine, og som blev klargjort til at blive sendt tilbage, der har nægtet at vende tilbage til krigen, sagde han i april til det russiske medie Current Time.