Udland

Trumps tidligere justitsminister: - Han mistede forbindelsen til virkeligheden

Under høringerne om stormløbet på USA's kongres i januar 2021 bliver Donald Trump modsagt af en række af sine tidligere topfolk.

USA's tidligere præsident Donald Trump var ikke modtagelig for fakta efter præsidentvalget i USA i 2020.

Jeg tænkte: Manner, han er blevet afkoblet fra virkeligheden

William Barr, tidligere justitsminister i USA

Det siger flere af hans centrale medarbejdere nu til det udvalg i USA's kongres, der undersøger hvad der skete i perioden op til stormløbet på Capitol Hill 6. januar 2021.

Mandag blev en videooptagelse med Donald Trumps daværende justitsminister William Barr vist for udvalget.

Her kom William Barr med sit vidneudsagn om, hvordan Donald Trump opførte sig i perioden efter valget 3. november, hvor præsidenten gang på gang kom med udokumenterede påstande om valgsvindel.

- Jeg var temmelig demoraliseret, fordi jeg tænkte: Manner, han er blevet afkoblet fra virkeligheden og tror virkelig på det, siger William Barr på optagelserne.

Præsidentens beskyldninger om, at der blev svindlet med valgmaskinerne fra firmaet Dominion var ifølge William Barr "fuldstændig nonsens" og "helt skøre".

- Min mening dengang og min mening nu er, at valgresultatet ikke blev "stjålet" på grund af svindel. Jeg har ikke set noget siden valget, der har ændret min mening, sagde William Barr.

"Ingen interesse i fakta"

Donald Trumps beslutning om at erklære sejr på valgnatten – inden de optalte stemmer havde givet en af kandidaterne en sikker sejr – var ifølge William Barr var mærkelig.

Den tidligere justitsminister forklarede, at mange fra præsidentens inderste kreds godt vidste, at de valgsteder der blev optalt sidst, ville hælde til hans modstander Joe Biden.

Men ifølge William Barr viste Donald Trump "ingen tegn på interesse i, hvad der var fakta".

- Før valget var det muligt at tale fornuft til præsidenten, sagde William Barr i sit vidneudsagn.

- Men efter valget virkede det ikke, som om han lyttede, tilføjede han.

Allerede kort efter valget gik William Barr offentligt i rette med Donald Trumps beskyldninger om valgsvindel, og han endte med at træde tilbage i december 2020.

Hans vidneudsagn ved høringen i USA's kongres mandag, var ikke det eneste, hvor en af Donald Trumps tidligere nære medarbejdere kom med hård kritik af den tidligere præsident.

Fra den ene beskyldning til den næste

Donald Trumps tidligere kampagnechef, Bill Stepien, har også afgivet et vidneudsagn på video.

Her siger Bill Stepien, at han forsøgte at rådgive Donald Trump på valgnatten, og at han havde forsøgt forklare ham, at det var for tidligt at erklære sig som sejrherre, når brevstemmer og stemmer fra demokratiske distrikter endnu ikke var talt op.

Alligevel begyndte Donald Trump hurtigt at tale om valgsvindel uden at have nogen beviser for det.

Præsidentens rådgivere blev ifølge kampagnechefen hurtigt delt i to grupper, han selv kalder for "det tossede hold" og "det normale hold", og Bill Stepien sagde, at han var glad for at han var på det sidste.

Men ifølge Bill Stepien valgte Donald Trump at lytte til "det tossede hold" som kom konspirationsteorier om valgsvindel.

Hr. præsident, beskyldningerne understøttes ikke af beviser

Richard P. Donoghue, tidligere fungerende vicejustitsminister

En af de medarbejdere i USA's justitsministerium, der stod i spidsen for at undersøge konspirationsteorierne hedder Richard P. Donoghue, og han var fungerende vicejustitsminister under William Barr.

Hans vidneudsagn blev også vist på video under høringen.

- Jeg sagde noget i retning af: "Hr. præsident, vi har udført dusinvis af efterforskninger og hundredevis af interviews. Beskyldningerne understøttes ikke af de beviser, vi har fundet", sagde han.

Richard P. Donoghue understregede i sit vidneudsagn, at han forsøgte at nå igennem med sit budskab, og at han understregede over for Donald Trump, at historierne om valgsvindel var usande.

Men så snart juristerne havde afkræftet en påstand, kom præsidenten ifølge Richard P. Donoghue bare med en ny.

- Når du gav ham et meget direkte svar på en af dem, begyndte han ikke at slås med os, men han gik bare videre til en ny beskyldning, forklarede Richard P. Donoghue under høringen.