Udland

Sverige har kurs mod rekord i antallet af skuddræbte

Der er flere igangværende konflikter i Sverige, hvor der over sommeren er risiko for flere skuddræbte.

Sverige har kurs mod en dyster rekord, hvad angår antallet af skuddræbte.

I perioden januar-maj er over 30 personer blevet skuddræbt i Sverige. I samme periode de foregående år har gennemsnittet været 17.

Og nu venter en sommer, hvor volden risikerer at eskalere yderligere.

Røde konflikter

Når det bliver varmt, bevæger flere sig uden for, og de seneste år har der været flere skyderier fra juni til og med september end i de foregående måneder.

Desuden beretter landets efterretningschefer om flere igangværende "røde" konflikter, hvor risikoen for ny dødsvold vurderes til at være stor.

I region Väst, som blandt andet omfatter storbyen Göteborg, er der lige nu syv-otte af de såkaldte røde konflikter. Og sommeren er en kritisk periode. Det bekræfter efterretningschef Jens Ahlstrand.

- I den lyse tid af året ser vi en øgning af den slags hændelser. Det bliver lettere at finde sine ofre, siger han.

Konstant risiko

I 2020 blev der registreret rekordmange skuddræbte i Sverige, hvor 47 mistede livet som følge af skud. Rekorden blev tangeret i 2021, hvor der også var 47 skuddræbte. Sverige har cirka 10,35 millioner indbyggere.

I Danmark, som har cirka 5,83 millioner indbyggere, blev otte personer dræbt af skud sidste år.

I hovedstadsområdet ved Stockholm vurderes det, at der er færre røde konflikter i gang sammenlignet med i begyndelsen af året.

Der er seks-otte konflikter, som har ekstra fokus i region Stockholm, fortæller fungerende efterretningschef Max Åkerwall.

Han beskriver, i lighed med flere af sine kolleger, at situationen er skør, og at det kræver meget lidt, før volden eskalerer.

En konflikt kan gå fra grøn til rød på bare nogle timer.

- Der er hele tiden en latent risiko for, at hvilende konflikter blusser op på ny, siger Åkerwall.