Rusland invaderer Ukraine

Historisk McDonald's genåbner under russisk ledelse, når det gule logo bliver grønt

Efter mere end 30 år i Rusland er det nu slut med at få Big Macs og alle de andre kendinger. Til gengæld får man nu et russisk alternativ.

Søndag begynder endnu et kapitel i Ruslands fastfood-historie.

Den absolut første McDonald’s-restaurant i Rusland, der åbnede på Pushkin-pladsen i januar 1990, da det stadig hed Sovjetunionen, lukkede permanent i maj som følge den russiske invasion af Ukraine.

Nu genåbner restauranten under ny, russisk ejer, og alt, hvad der forbinder restauranten til McDonald’s og USA, er blevet fjernet. Det skriver Reuters.

Den nye restaurantkæde skal ifølge ejeren hedde 'Vkusno & tochka', skriver Reuters og AFP. Oversat til dansk er det 'Velsmagende & Punktum'.

Det amerikanske madeventyr bag jerntæppet blev i manges øjne betegnet som et nyt håb for enden på Den Kolde Krig.

Men nu er eventyret slut. McDonald's har trukket sig fra hele Rusland, ligesom mange andre store vestlige virksomheder.

Det annoncerede burgerkæden sidste måned, og køberen af deres næsten 850 restauranter blev den russiske forpagter Alexander Govor.

Salgsaftalen har dog en klausul indskrevet, der betyder, at McDonald's har ret til at generhverve alle deres restauranter inden for 15 år, skriver Reuters.

Skifter logo fra gult til grønt

Det gule McDonald's-’M’ er blevet fjernet, og søndag vil et nyt, grønt logo med en bøf og to pommes frittes erstatte det på Pushkin-pladsen.

Inden for kort tid vil resten af landet også blive mødt af det grønne logo, fordi Alexander Govor agter at udvide sit nyerhvervede burgermonopol til at bestå af over 1000 restauranter.

Ifølge Reuters skulle den nye kædes navn være tophemmeligt, men deres motto blev lækket på den russiske udgave af den nu tidligere McDonald’s app: "Nogle ting ændrer sig, men stabilt arbejde er kommet for at blive."

Selvom McDonald’s har lukket alle sine restauranter i landet, har en håndfuld nægtet at slukke frituren.

Det gælder en række restauranter, der administreres af selskabet Rosinter Restaurants, som mener, at de har kontraktmæssig ret til at fortsætte med at drive deres andel af restauranterne frem til 2023.

- Rosinter har en unik aftale, under hvilken det amerikanske selskab ikke kan lukke vores franchise. Vi kan fortsætte i ro og mag, siger de ifølge det russiske statsmedie TASS.

Rammer russisk økonomi

De mange multinationale selskaber, der trækker sig fra Rusland vil gå hårdt ud over landets økonomi. Det skriver Reuters på baggrund af en rapport fra Institute of International Finance.

Ruslands økonomi vil falde med 15 procent i 2022, lyder det.

Det skyldes ikke alene selskabernes flugt fra landet, men også Vestens sanktioner.

Flere danske virksomheder har trukket sig fra Rusland, herunder Vestas, Jysk, Velux og Mærsk.

Det sidste punktum er dog ikke sat i sagaen om vestlige virksomheder i Rusland.

For Rusland har truet med at beslaglægge virksomhederne, hvis de vælger at trække sig.

Desuden har den russiske parlamentsformand opfordret til, at man begynder at beslaglægge "fjendtlige landes" værdier i Rusland.

I marts sagde Ruslands ambassadør i Danmark, at danske virksomheder risikerer at blive mål for beslaglæggelser.