Tre soldater fra den ukrainske hær dømt til døden

De tre dømte er udenlandske statsborgere – og derfor er de lejesoldater, ikke almindelige krigsfanger, siger oprørsrepublik.

Tre udenlandske soldater fra den ukrainske hær er blevet dømt til døden i den ukrainske udbryderrepublik, Folkerepublikken Donetsk, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De tre udlændinge, to briter og en marokkaner er medlemmer af den regulære ukrainske hær og blev taget som krigsfanger i den omstridte havneby Mariupol i april og marts.

Både de to briter og den marokkanske studerende har boet i Ukraine i flere år og har meldt sig til henholdsvis flåden og hæren på samme vilkår som ukrainske statsborgere.

Alligevel er de blevet retsforfulgt som ”lejesoldater”, oplyser Vitalia Cherniavskaya fra anklagemyndigheden i Folkerepublikken Donetsk.

I et interview med det russiske nyhedsbureau TASS forklarede hun ved retssagens start, at de tre er tiltalt for ”at være lejesoldater, for kriminalitet med henblik på at overtage magten og for at træne med henblik på at gennemføre terrorisme i Folkerepublikken Donetsk”.

Folkerepublikkens præsident, Denis Pushilin, har kommenteret, at de tre er skyldige i ”uhyrlige forbrydelser”.

Landet og dermed det juridiske system er kun officielt anerkendt af et enkelt land, nemlig Rusland.

De tre mænd blev dømt til døden efter en retssag, der kun har varet to dage.

Retsformanden Alexander Nikulin forsikrede dog efter dommen, at retssagen havde været både grundig og retfærdig:

- Da dommen blev afsagt, var retten ikke kun styret af de foreskrevne normer og regler, men også af det vigtigste, urokkelige princip: Retfærdighed. Det var det, der gjorde det muligt at træffe den vanskelige beslutning om at anvende dødsstraf over for de dømte, udtalte han til det russiske nyhedsbureau Interfax.

Genevekonventionen

Den ukrainske regering har protesteret mod retssagen og siger, at udenlandske frivillige er legitime medlemmer af de ukrainske væbnede styrker og derfor har krav på beskyttelse i henhold til Genevekonventionens bestemmelser om behandling af krigsfanger.

Også den britiske regering har kritiseret dommen.

- Krigsfanger bør ikke udbyttes til politiske formål, siger en talsmand for den britiske regering til Reuters.

Har boet flere år i Ukraine

Den ene brite, en 28-årig mand, har boet i Ukraine i flere år og har en ansøgning liggende om at blive ukrainsk statsborger. Han har en ukrainsk kæreste og meldte sig til den ukrainske flåde i 2018, skriver den britiske tv-station Sky News.

Den anden brite har boet i Ukraine siden 2018 og meldte sig til hæren på almindelige vilkår for flere år siden.

Den marokkanske mand kom til Ukraine for at studere og meldte sig efter endte studier til den ukrainske flåde.

Lige siden de blev taget til fange i april, har Rusland insisteret på at kalde dem ”lejesoldater”. Som sådan er de blevet vist frem og interviewet på russisk stats-tv.