- Putin vil fortsætte med at erobre sine naboer, advarer Fogh

I et interview med Sky News siger Danmarks tidligere statsminister, at Ruslands præsident kun forstår ”styrke, magt og sammenhold”.

Torsdag og fredag afholdes konferencen Copenhagen Democracy Summit 2022 i København, hvor blandt andre den tidligere amerikanske præsident Barack Obama deltager.

Bag konferencen står Danmarks tidligere statsminister og generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen, og fredag er krigen i Ukraine på programmet.

Han (Putin, red.) vil fortsætte med at erobre fredelige naboer, hvis ikke han stoppes i Ukraine

Anders Fogh Rasmussen

Op til konferencen i Danmark siger Anders Fogh i et interview med britiske Sky News, at Putin kun forstår ”styrke, magt og sammenhold”.

- Det ukrainske folk kæmper faktisk på vegne af os alle sammen, og vi må stoppe Putin. Han vil fortsætte med at erobre fredelige naboer, hvis ikke han stoppes i Ukraine, siger Fogh i interviewet.

Ifølge den tidligere statsminister har Putin opnået det modsatte af, hvad han ville. Invasionen af Ukraine har nemlig kun styrket sammenholdet i NATO og fået Sverige og Finland til at søge optagelse i alliancen.

Frygter udmattelseskrig

Anders Fogh Rasmussen stiftede i 2014 sin egen konsulentvirksomhed, Rasmussen Global, ligesom han tidligere har været rådgiver for Ukraines forhenværende præsident, Petro Porosjenko.

Det er ikke første gang, at den tidligere danske toppolitiker giver sin mening til kende om i krigen i Ukraine.

I et interview med det tyske medie Handelsblatt sagde Fogh i maj, at han frygter, at krigen udvikler sig til en udmattelseskrig.

- Russerne er eksperter i at lege med uløste konflikter. Vi ser det i Georgien, i Moldova og i Ukraines Donbas-region, som de invaderede tilbage i 2014. Vi bør gøre, hvad der er nødvendigt for hurtigt at afslutte denne konflikt, siger Anders Fogh Rasmussen.

Og det mest effektive middel er, ifølge danskeren, at stoppe finansieringen af Putins krigsmaskine – og dette kræver fastfrysning af al olie- og gasimport. Noget de europæiske lande hidtil har været tilbageholdende med i deres række af sanktionspakker mod Rusland.

Langer ud efter tysk kansler

I interviewet med Handelsblatt langer Fogh også ud efter Tysklands kansler Olaf Scholz, som han beskylder for at være nølende.

- Han tøver for meget med at levere tunge våben til Ukraine og indføre sanktioner mod Rusland, siger den tidligere generalsekretær for NATO.

Fogh efterlyser en langt mere beslutsom og handlekraftig tilgang fra tysk side.

- Selvfølgelig er Tyskland stærkt afhængig af russisk gasimport, men jeg tror, at et klarere standpunkt fra den tyske regering ville have ændret hele dynamikken i Ukraine, siger danskeren i interviewet og understreger:

- Vi har brug for tysk lederskab.

Mens Anders Fogh Rasmussen retter kritik af Tyskland, er han omvendt meget positiv over, at Finland og Sverige søger medlemskab af NATO. Noget, han betegner som "et alvorligt strategisk nederlag for Rusland".