Udland

Ønskede Trump selv at marchere mod Kongressen? Nu afsløres hemmeligheder fra 2021

Resultatet af en enorm efterforskning fremlægges nu i USA's kongres, der har forsøgt at afdække Trumps rolle i optøjerne ved Capitol Hill.

Var det en dårlig cocktail af for lidt politi, uorganiserede ballademagere og opflammende ord?

Var det et velplanlagt kupforsøg?

Eller var det noget helt tredje?

I løbet af de seneste 11 måneder har et udvalg i Repræsentanternes Hus i USA gennemført over 1000 afhøringer for at finde ud af, hvad der egentlig skete, da kongresbygningen i Washington blev angrebet og vandaliseret af en vred folkemængde 6. januar 2021.

Nu fremlægger udvalget så resultatet af sin efterforskning ved en række offentlige høringer i USA. Første høring er torsdag aften klokken 20.00 på USA's østkyst, altså når klokken er 02.00 natten til fredag i Danmark.

Mere end ét formål?

Et af hovedformålene med høringerne er at afdække, hvilken rolle USA's tidligere præsident Donald Trump spillede op til og under urolighederne, og om han eventuelt kan stilles til ansvar.

- Udvalget vil præsentere hidtil uset materiale, der dokumenterer 6. januar, skrev udvalget, da tidspunktet for høringerne blev offentliggjort.

Men måske er der også andre formål end at dokumentere, hvad der skete 6. januar 2021.

Udvalget, der foretager høringerne, er nedsat af Donald Trumps politiske rivaler hos Det Demokratiske Parti, og det består af syv demokrater og to republikanere, der vel at mærke begge er imod den tidligere præsident.

Der er midtvejsvalg i USA 8. november, og Donald Trumps republikanske venner ser ud til at have gode chancer for at vinde.

Hvor mange høringer der bliver, er endnu uvist, men de ventes at strække sig ind i efteråret.

Showet

De fleste store tv-stationer i USA – undtagen Fox News – forventes at sende direkte fra høringerne, og det er næppe tilfældigt, at de indledes i den bedste sendetid.

Forleden kunne mediet Axios nemlig fortælle, at kongresudvalget i hemmelighed har hyret den tidligere nyhedsdirektør for tv-stationen ABC James Goldston som medierådgiver.

- Jeg hører, at Goldston har travlt med at producere torsdagens høring klokken 20.00, som om det var en specialudgave af en undersøgende blockbuster, skriver Axios medstifter Mike Allen i sin artikel.

De amerikanske politikere i udvalget har også gjort deres for at skabe interesse om sagen, og flere af dem har givet udtryk for, at det vil komme frem under høringerne, at den tidligere præsident i flere måneder stod bag en sammensværgelse om at fratage Joe Biden valgsejren.

Lyn-analyse

I min bog er det to satiretegnere, der ved hjælp af kalendere har været bedst til at forklare partiernes forskellige tilgang til efterspillet på stormløbet.

demokraternes kalender var alle dage i januar 6.januar. Underforstået: Der findes ikke nogen vigtigere dagsorden for demokraterne end at tale om, hvad der skete denne tragiske dag.

republikanernes kalender fandtes 6. januar derimod ikke. Underforstået: 6. januar 2021 er en begivenhed, som republikanerne helst vil forholde sig så lidt som muligt til. Det er netop denne dynamik, der kommer til at præge tv-høringerne. 

Beskyldningerne

Ifølge republikaneren Liz Cheney peger vidneudsagn og andre beviser i retning af, at angrebet på kongressen var resultatet af "en ekstremt velorganiseret" sammensværgelse.

- Den er ekstremt bred, den er ekstremt velorganiseret. Det er virkelig isnende, sagde hun forleden i tv-programmet Sunday Morning på CBS og tilføjede, at processen forud for høringerne ikke har formildet hendes syn på Donald Trump.

- Lad mig sige det sådan her: Jeg har ikke set noget, som har gjort mig mindre urolig, tilføjede hun.

Et af de andre udvalgsmedlemmer demokraten David Cicilline har sagt noget lignende til CNN.

- Jeg tror, det amerikanske folk kommer til at høre fakta om planlægningen og udførelsen, der vil være meget foruroligende, sagde David Cicilline.

Samtlige af de beviser, som politikerne har samlet sammen, er i skrivende stund endnu ikke offentligt kendt, men som du kan læse længere nede, er flere opsigtsvækkende historier om Donald Trump og hans folk på det seneste blevet lækket til pressen.

Indholdet af de lækkede historier giver en idé om, hvad vi kan vente os af høringerne, og hvad man som seer bør holde øje med.

Her er tre bud:

Er Donald Trump skyldig i stormen på kongressen?

Høringerne vil formentlig vise, om udvalget mener, at Donald Trump stod bag en sammensværgelse med det formål at omstyrte valgresultatet, og om der var en direkte forbindelse mellem Donald Trump og de demonstranter, der stormede kongressen.

Den republikanske politiker Jamie Raskin, der er medlem af udvalget, har sagt, at der findes beviser for, at Donald Trump gjorde "langt mere" end at opmuntre demonstranterne, inden de marcherede mod kongressen, og at afsløringerne "vil få taget til at lette".

Er der nye beviser for lovovertrædelser?

Kongresudvalget består af politikere, der ikke har mandat til at rejse tiltale mod nogen, men deres bevismateriale kan formentlig bruges af politiet og i eventuelle retssager.

Ifølge The New York Times har USA's justitsministerium bedt udvalget om at overdrage udskrifterne fra flere af de afhøringer, der er blevet gennemført.

Hvor mange amerikanere følger med?

Politikerne i kongresudvalget ser ud til at have et ønske om, at så mange amerikanere som muligt følger høringerne i medierne. Hvis det er et mål for dem, er det måske også værd at holde øje med, hvor mange seere, der følger med.

Til sammenligning fulgte 20 millioner amerikanere med, da den nominerede højesteretsdommer Brett Kavanaugh blev afhørt om beskyldninger for seksuelle overgreb, 19.5 millioner fulgte med, da den daværende chef for FBI, James Comey, blev afhørt om Donald Trumps forbindelser til Rusland, og 13 millioner fulgte med første dag af rigsretssagen mod Donald Trump.

Vidneudsagnene

I de 11 måneder der er gået, siden udvalget begyndte at arbejde, er indholdet af flere vidneudsagn lækket til pressen.

Flere af dem ser ud til at belaste Donald Trump, men vidnernes navne er ofte anonymiseret, og der er sjældent billeddokumentation, så under høringerne er det værd at holde øje med, om vidner står frem og bekræfter historierne.

Herunder er et udpluk af opsigtsvækkende historier, der på det seneste er lækket fra udvalgets afhøringer til amerikanske medier:

Trump forsøgte at komme hen til kongressen

Umiddelbart inden at Donald Trumps tilhængere stormede USA's kongresbygning 6. januar 2021, opfordrede præsidenten dem selv til at gå derhen.

- Vi vil gå ned til Capitol, sagde han, men da demonstranterne nåede derhen, var præsidenten i stedet taget tilbage til Det Hvide Hus.

Men det skete muligvis mod hans vilje. Ifølge vidneudsagn, som Washington Post har set, forsøgte præsidentens vagter hos Secret Service at få politiets hjælp til at blokere en række vejkryds, så Donald Trump selv kunne tage til kongresbygningen. Politiet afslog imidlertid, da betjentene havde nok at se til på grund af demonstranterne.

Mulig forbindelse til Proud Boys

Den militante gruppe Proud Boys spillede ifølge de amerikanske myndigheder en væsentlig rolle i stormen på kongressen, og 6. juni 2022 blev flere af de ledende medlemmer anholdt.

Under valgkampen i 2020 bad Donald Trump offentligt gruppen om at "holde sig klar", og under stormen på kongressen deltog flere af medlemmerne.

Medlemmernes optræden 6. januar 2021 ser ud til at være et centralt element i de første høringer, skriver The New York Times. Den britiske filmmand Nick Quested, der fulgte Proud Boys under stormen på kongressen, mens han foretog optagelser til en dokumentarfilm, skal ifølge flere amerikanske medier i vidne.

Om der er beviser for en eventuel direkte kontakt mellem Donald Trump og gruppen, er ikke offentligt kendt.

Trump drøftede at tage valgmaskiner med magt

Lederen af udvalget, der efterforsker stormen på kongressen, hedder Bennie Thompson. Han har selv bekræftet, at vidneudsagn peger på, at Donald Trump og hans rådgivere drøftede, om man skulle beslaglægge valgmaskiner for at omstyrte valgresultatet.

Ifølge mediet Axios skete det under et møde 18. december 2020, hvor der angiveligt blev talt om at lade USA's forsvarsministerium Pentagon sende personale ud for at beslaglægge maskinerne.

Ifølge mediet New York Magazine talte Donald Trumps rådgiver, Rudy Giuliani, ham fra idéen om at indblande militæret og blev i stedet sat til at undersøge, om ministeriet for indenrigssikkerhed kunne hjælpe. Her fik rådgiveren et afslag.

Trump talte om at hænge sin vicepræsident

Ifølge et vidneudsagn, som The New York Times refererer, var det ikke kun de tusindvis af demonstranter foran Capitol Hill, der var vrede på vicepræsident Mike Pence, fordi han ikke ville omstyrte valgresultatet.

- Hæng Mike Pence, råbte de umiddelbart inden, de gik til angreb.

Ifølge vidneudsagnet i The New York Times var Donald Trump på det tidspunkt på sit kontor i Det Hvide Hus sammen med sin stabschef, Mark Meadows.

Mark Meadows forlod dog kortvarigt præsidenten for at briefe sine medarbejdere. En af dem har vidnet om, at stabschefen fortalte medarbejderne, at Donald Trump var vred over, at vicepræsidenten var blevet bragt i sikkerhed, og at præsidenten selv havde sagt, at Mike Pence måske faktisk burde hænges. Om Donald Trump blot forsøgte at være morsom, oplyses ikke.

Modtagelsen i USA

Om høringerne byder på yderligere afsløringer, der kommer til at påvirke folkestemningen i USA, har vi endnu til gode at se, men den tid, der er gået siden stormløbet på kongressen, ser ud til at have arbejdet for Donald Trump.

Da tv-stationen NBC forleden foretog en meningsmåling, svarede 45 procent af de adspurgte, at Trump "udelukkende" eller "hovedsagelig" er ansvarlig for stormløbet mod Kongressen. Det er et fald på 7 procentpoint, sammenlignet med da NBC stillede spørgsmålet i januar 2021.

I USA's kongres er politikerne også splittede om spørgsmålet.

Donald Trumps støtter i kongressen har for eksempel slet ingen politikere med i udvalget, fordi de valgte at boykotte det, efter at Nancy Pelosi, der er demokrat og formand for Repræsentanternes Hus, afviste republikanernes første to bud på mulige medlemmer.

Om de amerikanske tv-seere – minus dem der ser Fox News – kommer nærmere sandheden om stormløbet i de kommende måneder, har vi endnu til gode at se.