Krigen i Ukraine

Navalnyjs nærmeste forventer, at Putin falder

Rusland er et totalitært regime, der bevæger sig mere og mere i retning af Nordkorea, lyder det fra fængslet oppositionspolitikers højre hånd.

Selvom den russiske politiker Alexej Navalnyj befinder sig i et topsikret russisk fængsel, og hans politiske partnere er blevet forvist fra Rusland, kæmper oppositionen videre.

Og de er overbevist om, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, bliver væltet, og at det kun er et spørgsmål om tid.

Det fortæller Leonid Volkov, der er den russiske oppositionspolitikers nærmeste samarbejdspartner og stabschef, i et eksklusivt interview med TV 2.

- Putin skal væltes så hurtigt som muligt, siger Volkov fra sit eksil i Litauens hovedstad, Vilnius.

Opskriften på at vælte Putin

Ifølge Leonid Volkov er opskriften på at vælte Ruslands præsident en kombination af flere ting. Han fremhæver tre fronter, hvor krigen skal vindes.

Den første er den militære, slagmarken. Den anden er en økonomisk kamp, hvor vestlige sanktioner mod russiske virksomheder og topfolk er blevet nogle af våbnene.

Den tredje er der, hvor Leonid Volkov og Alexej Navalnys kamp mod Kreml udspiller sig: på informationsfronten.

- Der kæmper vi for at ændre attituden i det russiske samfund, give dem sandheden og på den måde ødelægge støtten til krigen, siger Leonid Volkov.

På trods af mere end 100 dages kampe og en endeløs række af sanktioner sidder Putin stadig i Moskva, og krigen er langt fra forbi. Alligevel tror Leonid Volkov på, at Putin kan væltes.

- Vi skal være tålmodige, og vi skal øge presset på alle måder. For det kombinerede pres fra de tre fronter kan lede os til sejr, siger han.

Større indflydelse, når kampen for overlevelse er på pause

Informationskrigen ser dog ud til at være en svær kamp i Rusland.

Siden krigen gik i gang, er uafhængige medier blevet lukket, Navalnys kontorer blev allerede lukket inden da, og flere demonstrationer er blevet stoppet af sortklædt politi.

Det er også derfor, at Leonid Volkov og hans hold befinder sig i Litauen. Men han mener, at en kamp mod det russiske styre kan kæmpes fra et andet land. Især hvis ens eget land konfiskerer ens udstyr og lukker ens kanaler.

- Geografi gør ingen forskel. Der er internet, det er det 21. århundrede, og indflydelse bliver målt på, hvor mange man er i stand til at tale med, siger Leonid Volkov.

Ud fra det parameter er Navalnyjs organisations gennemslagskraft vokset, siden Rusland invaderede Ukraine. Ifølge Leonid Volkov er publikummet til organisationens videoer fordoblet siden slutningen af februar, og i maj måned var 12 millioner unikke brugere på deres kanaler.

- I sidste ende tror jeg, at vores politiske organisations indflydelse er større nu, end den har været tidligere, hvor vi har kæmpet for at overleve i vores land, siger han.

Utilfredsheden ulmer

Da Leonid Volkov bliver spurgt til, hvordan det står til med friheden til at ytre sig i Rusland, falder svaret prompte.

- Der er absolut ingen pressefrihed, ingen ytringsfrihed, og man må ikke kalde krigen for "krig". Det går i retning af Nordkorea, siger han.

På trods af det mener han ikke, at det russiske civilsamfund er smuldret. For ifølge Leonid Volkov er det ikke defineret af formelle offentlige organisationer.

- Civilsamfundet er mennesker, siger han.

Så selvom folk ikke kan gå på gaden og udtrykke deres synspunkter offentligt, betyder det ikke, at modstanden er forsvundet, mener Leonid Volkov. Tværtimod tror han, at utilfredsheden "ulmer" under overfladen i Rusland.

- Vi ved ikke, hvornår det vil nå kogepunktet. Men vi ved helt sikkert, at det koger, siger Leonid Volkov.

Et Rusland uden Putin

Selvom millioner af russere ser organisationens videoer, sidder Ruslands vigtigste oppositionspolitiker stadig i fængsel, dømt for bedrageri og foragt for retten.

Men ifølge Leonid Volkov er der én ting, som kan få Navalnyj ud af det topsikrede fængsel.

- Vi ved præcis, hvornår han kommer ud. Det gør han i det øjeblik, Putin er væk, siger Leonid Volkov.

Han er sikker på, at den siddende præsident bliver væltet, og et Rusland uden Putin er i Leonid Volkovs verden et "europæisk demokratisk" land.

Volkov tror ikke, at den næste leder af landet bliver udpeget af Putin, fordi der ganske enkelt ikke findes nogen i præsidentens inderkreds, som er stærke nok til at overtage posten.

- Når en af Putins allierede bliver stærk, anser han ham som en trussel. Det er Putins strategi, og den måde, han fastholder sin magt på og bevarer balancen, siger Leonid Volkov.

Derfor regner han med, at der vil opstå et tomrum, når Putin er væk. Og det er i det vindue, at hans organisation, resten af oppositionen og "millioner af utilfredse russere" vil dukke op.

- Det er jeg 100 procent sikker på, siger Leonid Volkov.

Perspektiv

Sådan blev Aleksej Navalnyj Ruslands oppositionsleder

Navalnyj under en demonstration, der markerede femårsdagen for mordet på oppositionspolitikeren Boris Nemtsov. Moskva 2020.

Alexej Navalnyj blev kendt første gang i 2008, da han begyndte at blogge om det, der ifølge ham var korruption i statsejede, russiske virksomheder. Tre år senere var Navalnyj en af dem, der stod i spidsen for massive protester mod det russiske politiske system og præsident Putin. 

Den nu 46-årige russer uploadede sin første af senere mange Youtube-videoer i 2013. Videoen blev startsskudet til hans kampagne for at blive valgt til Moskvas borgmester. Undervejs i valgkampen blev Navalnyj dømt for underslæb. Det var anklager, som han selv afviste.

Endnu en retssag forhindrede Navalnyj i at stille op til valget i 2017, denne gang som præsidentkandidat. 

På en flyrejse til Moskva i 2020 blev Navalnyj dårlig, og flyet landede i Berlin, hvor han blev indlagt og lægerne konkluderede, at han var blevet forgiftet med nervegiften Novichok.

Navalnyj selv og vestlige ledere har anklaget Kreml for at stå bag forgiftningen, mens Putin benægter det. 

Efter fem måneder i Tyskland vendte Navalnyj tilbage til Rusland, hvor han omgående blev anholdt. Han blev sendt i straffelejr, hvor han sultestrejkede. Kort efter blev alle Navalnyjs kampagnekontorer opløst. 

I marts 2022 fik Navalnyj lagt yderligere ni års fængsel til den dom, som han allerede er i gang med at afsone i det topsikrede fængsel i Pokrov uden for Moskva.

Kilder: CNN, Washington Post, BBC.