Udland

NASA nedsætter ufo-gruppe

Amerikanerne ser UAP’er som en mulig trussel mod den nationale sikkerhed - men de er ikke nødvendigvis fra det ydre rum.

Den amerikanske rumfartsorganisation, NASA, har nedsat en gruppe, der skal undersøge såkaldte UAP’er – uidentificerbare fænomener, der måles og iagttages i verdensrummet, atmosfæren og i verdenshavene – altså ufoer.

Det oplyser rumagenturet torsdag.

Gruppen skal indsamle ”data om begivenheder på himlen, der ikke kan identificeres som et fly eller et kendt naturligt fænomen”, står der i pressemeddelelsen.

- Vi har værktøjerne og holdet, der kan hjælpe os til bedre at forstå det ukendte. Det er selve definitionen af, hvad videnskab er. Det er, hvad vi gør, siger Thomas Zurbuchen, der er videnskabelig direktør i NASA.

Flest mulige data

De relativt begrænsede observationer gør det svært at drage nogen videnskabelige konklusioner, og da UAP’er ifølge NASA både er interessant ud fra et videnskabeligt synspunkt og spørgsmål om national sikkerhed og luftsikkerhed, er det sund fornuft at undersøge sagen.

- Grundet knapheden af data bliver vores første opgave at indsamle det mest robuste datasæt, vi kan, siger David Spergel, der er astrofysiker og skal lede ufo-holdet.

Efterfølgende begynder arbejdet med at analysere det hele – både det fra civile borgere, fra myndighederne og fra alle de andre, der har observeret noget.

Som udgangspunkt er meningen, at arbejdet skal tage ni måneder, og efterfølgende vil resultaterne blive gjort offentligt tilgængelige.

- I overensstemmelse med NASA's principper om åbenhed, gennemsigtighed og videnskabelig integritet vil rapporten blive delt offentligt. Vi tager den forpligtigelse meget alvorligt, og vi vil gøre det nemt tilgængeligt for alle, der vil se den eller bruge den videnskabeligt, siger Daniel Evans, der også er blandt de ansvarlige for projektet.

Fokus fra højeste sted

Arbejdet begyndte allerede for mere end et år siden, hvor NASAs dengang nye direktør, Bob Nelson, i et længere interview med CNN fortalte, at han i sin første måned i chefstolen blandt andet ville igangsætte nye undersøgelser af ufo'er. I samme måned kom så en rapport, hvor rumagenturet havde gennemgået de seneste 10 års observationer af uidentificerede flyvende objekter.

Og resultaterne heraf blev fremlagt i maj i år, hvor amerikanske lovgivere havde den første offentlige høring om ufoer i Kongressen i over 50 år.

Her advarede flere toppolitikere og efterretningsfolk om, at UAP’er er en potentiel trussel mod den nationale sikkerhed, og at de skal behandles sådan.

Det gjaldt blandt andre det demokratiske kongresmedlem André Carson, som sagde, at de i årevis havde ignoreret udfordringen og gjort grin med dem, der påtalte det.

- I dag ved vi bedre. UAP’er er uforklarlige, men de er virkelige. De skal undersøge, og den trussel, de kan udgøre, skal håndteres, sagde han ifølge CNN.

Til samme møde gjorde flere personer dog klart, at de ikke var bekymrede for, at UAP’er nødvendigvis var rummænd, der besøgte Jorden, men i højere grad, at det var udenlandske modstandere som Kina eller Rusland, der brugte teknologi i amerikansk luftrum, som amerikanerne ikke kender til.