Udland

Russisk superyacht sejlet til USA på ordre fra FBI

Yachten, der er over to milliarder kroner værd, slukkede for det automatiske sporingssystem, kort efter at Rusland invaderede Ukraine.

En russiskejet superyacht, der sejlede til Fiji for at undgå beslaglæggelse, er blevet ført til USA.

Det sker, efter at en domstol har stadfæstet en kendelse fra FBI, skriver BBC og Al Jazeera.

Det amerikanske forbundspoliti har i månedsvis holdt øje med den 106 meter lange yacht Amadea, der er over to milliarder kroner værd og kan knyttes til den sanktionerede russiske oligark Suleiman Kerimov.

Superyachten ankom til Fiji i april, hvor FBI-agenter straks beslaglagde båden.

Men bådens ejer – en anden russisk forretningsmand, der ikke er underlagt sanktioner – bragte sagen for en dommer, og tirsdag var Fijis højesteret klar med den endelige afgørelse.

Sporingssystem afbrudt efter krig i Ukraine

Den fandt, at fartøjet var sejlet ind i Fijis farvande "uden nogen tilladelse og højst sandsynligt for at unddrage sig retsforfølgelse fra USA".

Derfor blev den gigantiske yacht beordret fjernet fra havnen i Lautoka – Fijis andenstørste by placeret på øens vestkyst – med en bemærkning om, at den allerede har kostet de lokale myndigheder "dyrt".

Selvom yachten ikke ejes af Suleiman Kerimov, hæftede højesteretsdommerne sig ved, at der var blevet slukket for yachtens automatiske sporingssystem, kort efter at Rusland invaderede Ukraine 24. februar, og at Kerimov har en såkaldt fordelagtig forbindelse til båden.

Sanktioneret verden over

De amerikanske myndigheder sanktionerede første gang Suleiman Kerimov i 2014 efter anklager om hvidvask.

Kerimov er siden da blevet sanktioneret af en stribe andre lande – blandt andet alle EU-lande, efter at krigen brød ud i Ukraine.

Den russiske rigmand har ifølge Forbes tjent størstedelen af sin formue på 117 milliarder kroner gennem sit ejerskab af guldproducenten Polyus.

USA, EU og andre lande i Vesten har vedtaget sanktioner mod en stribe af Ruslands oligarker siden invasionen af Ukraine i februar.