Coronavirus

Overblik: Sådan er restriktionerne på danskernes foretrukne rejsemål

Udenrigsministeriet opfordrer til, at danskere selv tjekker lokale coronaregler for vaccination, test, mundbind og karantæne inden afrejse.

Sommeren er over os, og efter næsten to år i coronaens skygge har mange danskere denne sommer valgt at rejse udenlands.

Coronavirus er de seneste måneder lige så stille gledet ud af mange danskeres bevidsthed, men hvordan står det til med situationen for den smitsomme virus i andre europæiske lande?

TV 2 giver herunder et overblik over de nuværende coronaregler og -restriktioner på 11 af danskernes yndlingsdestinationer i Europa.

Ifølge Udenrigsministeriet kan nye regler vedrørende coronavirus i de nævnte lande blive indført med "meget kort varsel". Derfor opfordres danskere, der rejser på ferie til udlandet, til løbende at holde sig opdateret og tjekke lokale regler for vaccination, test, mundbind og karantæne.

Frankrig

Danmark bliver af Frankrig betegnet som en del af "grøn zone", og derfor gælder en række indrejserestriktioner.

Disse afhænger af, om den rejsende er færdigvaccineret, tidligere smittet eller hverken er blevet vaccineret eller smittet.

Vaccinerede er undtaget krav om karantæne, men man skal kunne fremvise dokumentation i form af det europæisk coronapas (digitalt) eller en covid-19-attest med QR-kode (papirversion).

Tidligere smittede bliver anset som immune seks måneder efter konstateret smitte. Dermed er de undtaget krav om karantæne og test ved indrejse til Frankrig, men skal kunne fremvise et positivt testresultat for mindst 11 dage og højst 6 måneder siden som dokumentation.

Rejsende, som hverken er vaccineret/færdigvaccineret eller tidligere smittede, skal kunne fremvise en negativ pcr-test, der er højst 72 timer gammel, eller en negativ antigentest for covid-19, der er højst 48 timer gammel.

Reglerne gælder ikke for børn under 12 år.

Der er ingen krav om brug af mundbind i den offentlige transport, men på hospitaler og plejehjem skal disse findes frem.

Spanien

Alle indrejserestriktioner til Spanien for rejsende fra Danmark er ophævet.

Dermed er der ikke længere krav om fremvisning af hverken coronapas eller indrejseformular ved indrejse til Spanien, uanset hvordan man kommer til landet.

Coronapas er ligeledes fortid på eksempelvis barer og restauranter.

Krav om brug af mundbind er stort set udfaset. Det er som udgangspunkt kun obligatorisk at bære mundbind i forbindelse med besøg på hospitaler, apoteker, plejehjem samt i den offentlige transport.

Portugal

Fremvisning af et europæisk coronapas (digitalt) er tilstrækkeligt for at rejse ind i Portugal, hvis man som dansker er fuldt vaccineret eller har været tidligere smittet op til 180 dage før indrejse.

Børn under 12 år er undtaget dette krav.

Er man hverken vaccineret eller har et immunitetspas, gælder der krav om en negativ coronatest.

En antigentest for covid-19 skal være taget 24 timer før afrejse, mens en pcr-test er gældende 72 timer før afrejse.

Der gælder dog særlige rejserestriktioner til de portugisiske øer Madeira, Porto Santo og Azorerne. Der er krav om brug af mundbind i den offentlige transport samt på hospitaler og plejehjem.

Det er værd at bemærke, at der i Portugal i øjeblikket opleves en stigning i coronasmitten som følge af den nye Omikron-undervariant BA.5.

Italien

Gældende fra 1. juni er indrejserestriktionerne bortfaldet, og dermed er det ikke længere krav om fremvisning af coronapas ved indrejse til Italien.

Frem til foreløbigt 15. juni er der krav om at bære mundbind af typen FFP2 i den kollektive transport, som tæller tog, bus og metro.

Masken skal desuden anvendes på hospitaler, plejehjem og i lægehuse – samt indendørs i teatre, biografer, koncertsteder og i forbindelse med indendørs sportsbegivenheder.

Storbritannien

I England er der for nuværende ingen restriktioner i forbindelse med indrejse. Dette gælder også i Skotland, Wales og Nordirland.

Uanset vaccinationsstatus behøver danskere ikke tage en test eller lade sig registrere hverken før eller efter indrejse til Storbritannien.

På visse spillesteder og til større begivenheder kan der dog være krav om, at man kan fremvise et såkaldt NHS covid-pas.

Det er et bevis på, at man enten er vaccineret med to doser af en godkendt vaccine, har taget en pcr- eller antigentest senest 48 timer inden, eller at man er undtaget for vaccination og test af medicinske grunde.

Mundbind er ikke er krav, men den britiske regering anbefaler, at man bruger mundbind i store forsamlinger.

Tyskland

Gældende fra 1. juni er samtlige indrejserestriktioner bortfaldet ved indrejse til Tyskland.

Der er dog fortsat krav om, at nære kontakter til smittede skal gå i fem dages karantæne, hvis de hverken er vaccineret eller tidligere smittede.

Der er krav om brug af mundbind i den offentlige transport – mange steder af typen FFP2. Desuden skal mundbind bæres i sundhedssektoren, på plejehjem samt herberger.

Restauranter, hoteller, forretninger og kulturinstitutioner kan dog vælge, at deres kunder og gæster skal bære mundbind.

I Tyskland oplever man i øjeblikket – ligesom i Portugal – stigende coronasmittetal som følge af den nye Omikron-undervariant BA.5.

Østrig

I Østrig er der ikke længere krav om hverken vaccination, test, registrering eller karantæne for danskere, som rejser til alpelandet.

Men på landets sygehuse, plejehjem og lignende institutioner skal man kunne forevise dokumentation for, at man enten er vaccineret, har overstået smitte eller en negativ coronatest.

På de nævnte steder er der fra 1. juni pligt om brug af mundbind af typen FFP2.

Endelig er der i hovedstaden, Wien, krav om, at FFP2-masken tages frem i den offentlige transport og på apoteker.

Grækenland

Danskere kan rejse ind i Grækenland uden nogen form for covid-19-relaterede begrænsninger.

Der er dog krav om brug af mundbind i den offentlige transport såsom busser, metro, sporvogn, taxa og færger – samt på apoteker, hospitaler, plejehjem og lignende.

Børn under fire år er undtaget kravet om at bære mundbind.

Tyrkiet

Der er ingen covid-19-relaterede rejserestriktioner for danskere, der tager til Tyrkiet.

Dermed skal man hverken kunne dokumentere, at man er vaccineret, tidligere smittet eller fremvise en negativ coronatest.

Brug af mundbind er påkrævet på hospitaler.

Sverige

Gældende fra 1. april er alle rejserestriktioner bortfaldet for danskere ved indrejse til Sverige. Der er således ikke længere krav om hverken test eller vaccination ved indrejse.

Der er heller ikke krav om brug af mundbind.

Norge

Gældende fra 12. februar er alle rejserestriktioner ophævet for danskere ved indrejse til Norge. Der er således ikke længere krav om hverken indrejseregistrering eller test før ankomst for ikkevaccinerede.

Den norske sundhedsminister råder dog ikkevaccinerede til at være forsigtige, hvis de rejser til den norske øgruppe Svalbard, da sundhedsvæsenet på den nordlige ø er begrænset.