Rusland invaderer Ukraine

Hviderusland taler om krig, men "det ville skabe kaos" i landet, siger ekspert

Hviderusland har hidtil holdt sig uden for krigen i Ukraine, men lader omverdenen vide, at landets militær er parat til en aktiv indsats.

Det hviderussiske forsvarsministerium annoncerede tirsdag omfattende militærøvelser, der skal forberede landets militær på ”en overgang fra fredstid til krigstid”.

Øvelsen skal omfatte ”alle kategorier af soldater, militære enheder og militære myndigheder”, skriver ministeriet på det sociale medie Telegram.

Meddelelsen er blot det seneste signal fra den hviderussiske præsident Aleksandr Lukasjenkos regering om, at landet er helt parat til at gå aktivt ind i krigen i Ukraine, hvis omstændighederne kræver det.

"Ikke den store risiko"

Men signalerne fra den hviderussiske præsident skal ikke nødvendigvis tages helt for pålydende, siger Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere analysechef hos Forsvarets Efterretningstjeneste:

- Der er ikke nogen stor risiko for, at Hviderusland vil blande sig. Så havde de allerede gjort det. Det ville skabe kaos i Hviderusland, hvis præsident Lukasjenko trak landet ind i krigen mod Ukraine. Det er ikke sikkert, at Lukasjenko kunne slippe afsted med det.

Han vurderer, at udmeldingerne fra Lukasjenko og hans militære topfolk, der skaber konstant uro omkring den ukrainsk-hviderussiske grænse, er så langt, som Lukasjenko kan gå i retning af at hjælpe Rusland i krigen mod Ukraine:

- Russerne ville givetvis gerne have ham til at gøre mere. Men selv da russerne havde allermest brug for hjælp – da de var i vanskeligheder nord for Kyiv, tæt på den hviderussiske grænse – blandede Hviderusland sig ikke aktivt. Den hviderussiske regering gør alt det, som de kan gøre. Nemlig at binde ukrainske ressourcer i den nordvestlige del af landet, forklarer han.

En hviderussisk "folkemilits"

I slutningen af maj meddelte Lukasjenko, at Hviderusland har oprettet en ny regional, militær kommandocentral, der skal have ansvaret for det sydlige Hviderusland, som grænser op til Ukraine.

- Det er krigens betingelser, men endnu uden aktiv krig, forklarede præsidenten ifølge det ukrainske medie Eurointegration.

Samtidig bekendtgjorde landets forsvarsminister, Viktor Khrenin, at Hviderusland havde planer om at oprette en ”folkemilits” og på den måde øge antallet af våbenføre og kampklare mænd og kvinder, skriver den ukrainske avis Kyiv Independent.

- Det allervigtigste er, at vi både har de nødvendige folk og de nødvendige våben, sagde forsvarsministeren ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Allerede for en måned siden annoncerede den hviderussiske regering, at man ville gennemføre store militærøvelser i løbet af juni – ikke bare sydpå langs grænsen til Ukraine, men også i det nordvestlige af landet, langs grænserne til NATO-landene Polen, Litauen og Letland.

- USA og dets allierede fortsætter med at udbygge deres militære tilstedeværelse langs Hvideruslands grænser. De har mere end fordoblet deres tilstedeværelse i løbet af de seneste seks måneder, forklarede forsvarsminister Viktor Khrenin dengang.

Ramt af sanktioner

I ugerne op til den russiske invasion af Ukraine 24. februar var der signaler om, at Hviderusland ville deltage aktivt i krigen.

Rusland og Hviderusland koncentrerede militære styrker til store militærøvelser i det sydlige Hviderusland, og herfra gik russiske styrker over grænsen til Ukraine, da invasionen begyndte.

Hviderusland fravalgte at tage aktiv del i invasionen, men landets rolle i optakten til krigen var nok til, at landet ligesom Rusland blev ramt af vestlige sanktioner.

Svaret fra præsident Lukasjenko har været en militarisering af den sydlige del af landet, der grænser op til Ukraine.

Ifølge den hviderussiske statskontrollerede tv-station ONT er der placeret både motoriseret infanteri, artilleri og et luftforsvarsregiment med missilsystemer og droner langs grænsen, skriver Kyiv Independent.

Samtidig er grænseområderne blevet lukket for ukrainske besøgende efter hviderussiske rapporter om, at ukrainske sabotører har været på spil i området.

- Selv hvis Hviderusland aldrig bliver en aktiv del af krigen, har det alligevel betydning. Det binder ukrainske tropper langs grænsen til Hviderusland, som så ikke kan bruges andre steder. Ukraine har simpelthen ikke råd til at satse på, at hviderusserne bluffer, siger Jacob Kaarsbo.