Rusland invaderer Ukraine

Ukrainske fotografer har skiftet motiv: Farvel til brudepar, goddag til krigens ofre

Et fotografpar har gjort det til deres mission at dokumentere for eftertiden, hvordan krigen har ramt deres land. Se nogle af deres billeder her.

Inden krigen fotograferede ægteparret Vladyslava og Kostyantyn Liberovi bryllupper og fotokurser.

Men efter krigen i Ukraine brød ud 24. februar har motiverne i ægteparrets fokus ændret sig.

I en kamp for at dokumentere krigens rædsler for eftertiden, har ægteparret viet deres liv til at fotografere kampene ved fronten og konsekvenserne for befolkningen.

Deres projekt er dog ikke gået ubemærket hen af russerne.

- Vi bliver konstant angrebet af russiske bots på vores sociale medier, og vi er blevet portrætteret i russisk fjernsyn som propaganda-fotografer, fortæller Kostyantyn Liberovi til TV 2.

Parret har arbejdet med fotografi i fire år.

Da krigen brød ud, startede parret et non-profit projekt, der skal dokumentere den død og ødelæggelse, som de russiske soldater har bragt til Ukraine.

Familier splittet ad

Et af de første billeder, parret tog, var af en far, der sagde farvel til sin datter gennem et togvindue på stationen i Odessa.

Da parret tog dette billede, var de frivillige og befandt sig på togstationen i færd med at uddele humanitær hjælp. Der så de det første tog med evakuerede fra Odessa med kurs mod det vestlige Ukraine, og Kostyantyn tog sine første billeder af krigen. Det var begyndelsen på hans rejse rundt i Ukraine.

- Det gik op for os, at vi kunne bruge fotografiet som vores eget våben i denne krig, fortæller Vladyslava til TV 2.

Ukrainerne stopper fremrykning

1. april fotograferede Kostyantyn en mand, der krydsede en bombet bro i Irpin. Ved at sprænge broen i luften fik det ukrainske militær stoppet den russiske fremrykning mod Kyiv.

- Dette foto er et symbol på Irpin. Byen var moderne og smuk, og nu er den fuldstændigt ødelagt, siger Kostyantyn om billedet.

Kampfly hylder afdøde

Vladyslava har fotograferet soldater, der bar en kiste ved begravelsen af to piloter i Vinnytsia.

- I det venstre hjørne kan man se kampfly. Når piloter bliver begravet, så sender de fly i luften, der overflyver byen som en hyldest til de døde, forklarer fotografen.

Gamle fotografier forladt

- Engang betød dette foto noget for nogen. Men ingen tænker på fotografier, når de flygter for deres liv, siger Vladyslava, der har fotograferet et gammelt, brændt fotografi fundet i et ødelagt hus i Kyiv.

Brændende garage

En garage står i flammer bagved en kvinde. Garagen i Hulyay-Pole i Zaporizhzhya-regionen var netop blevet ramt af en raket.

- Hun var ødelagt. Men vores landsmænd lo og sagde, at russerne netop havde afnazificeret bedstemors garage. Folk var vrede og skræmte, men de holdt ud, siger Vladyslava om billedet.

Mand sender modsvar

En mand i Kharkiv ryddede op på sin smadrede veranda, der var blevet ramt af en raket. Om billedet fortæller Kostyantyn:

- Jeg spurgte, hvorfor han ikke var flygtet, men var blevet tilbage for at reparere sin veranda. Han havde et meget interessant svar: ”Enhver handling avler et modsvar. Mig skal man ikke genere”. Og så fortsatte han med at rydde op.

Fotos avler vand

- Da vores fotos blev offentliggjort, var der frivillige, der reagerede hurtigt og bragte flere tons vand til Mykolaiv.

Sådan fortæller Kostyantyn om fotoet, hvor folk samler vand I Mykolaiv. Et russisk missil havde afbrudt vandforsyningen, så folk samlede vand fra kilder, vandpytter og hustage.

Stakit-budskab skal forhindre beskydning

På nedenstående billede sidder et par på en bænk i deres have i Zaporizhzhya. På stakittet står ”Mennesker bor her”. Ifølge Kostyantyn skrev flere folk byen sådanne beskeder på deres stakitter i håb om, at der ikke ville blive skudt efter dem.

Kvinde vender hjem efter kat

Billedet af en kvinde med en kat i favnen i Irpin gemmer på en historie. Kostyantyn fortæller, at kvinden var hoppet på et evakueringstog engang i starten af marts uden at have medbragt noget som helst. Heller ikke sit kæledyr.

- En måned senere vendte hun tilbage og fandt sin kat i kælderen, forklarer fotografen.

Officer frier

På billedet nedenfor ses en officer i Kharkiv med en buket. Han forberedte sig på at fri til sin elskede, mens hans kammerater gjorde klar til at overraske hende med balloner.

- Han forlod frontlinjen et par dage for at fri til pigen. Han fortæller, at han blev ramt af en tank og var heldig med at overleve, men at den oplevelse ikke var nær så skræmmende som at skulle fri til sin kæreste, siger Vladyslava.

Se flere af parrets billeder her.