Udland

Millioner af telefoner, tablets og headsets skal have ny oplader – se hvilke her

Der er opnået enighed i EU om at indføre ét fælles stik til opladning af bærbar elektronik. Størstedelen af Apples produkter rammes.

De fleste, der læser denne artikel, kender formentlig udfordringen med, at de forskellige typer telefoner, tablets og kameraer bruger forskellige stik, når de skal lades op.

I dag har vi gjort den fælles oplader til virkelighed i Europa

Alex Agius Saliba, IMCO-komiteen, Europa-Parlamentet

Men det ser nu ud til snart at blive fortid, efter at der er opnået enighed i EU om, at der skal indføres en fælles oplader på tværs af alle enheder.

Nyheden kom fra Europa-Parlamentets komité for forbrugerbeskyttelse og det indre marked, IMCO, tirsdag kort før middag.

Ifølge IMCO er EU-landene og lovgiverne i EU blevet enige om en aftale, der skal sikre én fælles type oplader i EU.

- Fra efteråret 2024 vil USB-C være den fælles oplader for alle mobiltelefoner, tablets og kameraer i EU, hedder det i en pressemeddelelse fra EU-Parlamentet.

Ifølge pressemeddelelsen er det nye tiltag en del af en større indsats, som på en gang skal gøre det nemmere for forbrugerne og samtidig gøre EU mere bæredygtigt ved at reducere mængden af el-skrot.

De nye regler omfatter:

 • Mobiltelefoner
 • Tablets
 • E-læsere
 • Høretelefoner
 • Headsets
 • Earbuds
 • Digitale kameraer
 • Bærbare navigationsanlæg
 • Tastaturer
 • Bærbare højttalere
 • Håndholdte konsoller til videospil

Bærbare computere rammes også

Bærbare computere skal ifølge de nye regler også tilpasses, så de understøtter USB-C-stik, men her får producenterne en frist på 40 måneder yderligere, så reglerne først træder i kraft her i 2027.

Hastigheden på de forskellige opladere harmoniseres ifølge pressemeddelelsen fra EU også, så alle opladere bliver lige hurtige.

- I dag har vi gjort den fælles oplader til virkelighed i Europa. Europæiske forbrugere var længe frustrerede over de mange forskellige opladere, der hobede sig op for hvert nyt indkøb. Nu får de mulighed for at benytte den samme oplader til alt bærbar elektronik, siger Alex Agius Saliba, der er medlem af IMCO-komiteen i Europa-Parlamentet.

De nye regler vil ifølge beregninger fra EU spare forbrugerne for op mod 250 millioner euro om året, som hidtil er gået til unødvendige indkøb af opladere, mens EU anslår, at man kan undgå 11.000 ton el-skrot hvert år ved at indføre en fælles oplader.

Forslaget om den fælles oplader er blevet til i EU-Kommissionen, og det har mødt voldsom kritik fra techgiganten Apple, hvis opladere til iPhones og iPads kun i enkelte tilfælde benytter USB-C-stikket.

Det har givet Apple mulighed for at tjene mange penge på at sælge sine egne særlige Lightning-opladere, der kun passer til Apple-produkter, men det eventyr ser altså hermed ud til at være slut i EU.