Udland

Lærer bad sine elever lade som om, de sov – kort efter blev de alle skudt

Lærer fra Robb Elementary School fortæller, hvordan han lærte sine elever at gemme sig, hvis de hørte skyderi. Men træningen reddede ikke hans elever.

En af de mange ting, som den amerikanske folkeskolelærer Arnulfo Reyes har lært sine små elever, er hvordan de skal reagere, hvis deres skole bliver ramt af et skoleskyderi.

Han har øvet med sine elever, hvordan de skal lægge sig ned under deres borde og ”lade som om de sover”, hvis de hører skyderi.

På Arnulfo Reyes’ skole, Robb Elementary School i den lille by Uvalde i Texas, øvede de sig så sent som i begyndelsen af maj.

Men da det blev dødelig alvor 24. maj, kunne træningen ikke hjælpe Arnulfo Reyes’ elever på 10 og 11 år.

Alle hans elever i klasseværelse 111 blev dræbt af skud.

- Jeg mistede 11 elever den dag, på én gang, fortæller læreren fra sin sygeseng til den amerikanske tv-station ABC.

Selv blev han ramt af mindst to skud og efterladt som død. Men efter to uger på hospitalet og fem operationer er han nu i stand til at fortælle om sine oplevelser fra 24. maj.

"En mærkelig lyd"

For læreren var første tegn på, at der var noget galt, en mærkelig lyd ude fra gangen.

Det lød som et skud.

Robb Elementary School

Skoleskyderiet i Uvalde i det vestlige Texas er det næstmest blodige i USA’s historie.

19 børn og voksne blev dræbt på skolen 24. maj.

Gerningsmanden var en 18-årig, lokal mand ved navn Salvador Ramos. Han blev selv dræbt af skud fra politiet, mere end en time efter han var trængt ind på skolen.

Efter skyderiet er det lokale politi blevet udsat for voldsom kritik, fordi politiet tøvede med at gå ind på skolen og konfrontere skoleskyderen – trods desperate telefonopkald om hjælp fra overlevende børn inde på skolen.

 

For en sikkerheds skyld gav han sine elever besked på at gemme sig under bordene – ganske som de havde øvet.

- Børnene råbte ”Hvad sker der, Hr. Reyes?” og jeg prøvede bare at få dem til at skynde sig. Da jeg vendte mig rundt, stod han der, fortæller han fra sygesengen til ABC.

Arnulfo Reyes blev skudt øjeblikkeligt og faldt til jorden - såret, men stadig ved bevidsthed.

Han gjorde, som han selv havde lært sine elever, og lod som om han var bevidstløs, mens der blev stille omkring ham.

- Jeg lå bare og bad til, at ingen af mine elever ville begynde at snakke, husker han.

Drabsmanden vendte tilbage

Men så vendte den unge drabsmand tilbage for at sikre sig, at alle var døde.

Han skød den liggende lærer gennem ryggen og lungen.

- Det var anden gang han fik ram på mig. Han ville bare sikre sig, at jeg var død, fortæller Arnulfo Reyes.

Og så skød drabsmanden børnene, der gemte sig under bordene.

- Det hele skete så hurtigt. Træning eller ikke træning. Alverdens træning – intet kan forberede dig på sådan noget. Vi trænede vores børn til at sidde under bordene, og det var alt, hvad jeg havde i tankerne, da det skete. Men vi fik dem bare sat op som ænder i et skydetelt, siger Arnulfo Reyes.

"Kan ikke skabe sikkerhed"

Det omhyggeligt trænede beredskab, der skulle beskytte eleverne mod et skoleskyderi, viste sig i det hele taget ikke at fungere.

Som alle andre lærere på skolen skulle Arnulfo Reyes havde modtaget en alarm på sin telefon, i samme øjeblik der var meldinger om en bevæbnet mand på skolens område.

Det skete ikke.

Alle døre ind til klasseværelserne skulle automatisk låse, når der var undervisning.

Det skete heller ikke.

I Texas handler den politiske debat ovenpå skyderiet i Uvalde imidlertid hverken om at lære børnene at dukke sig, om låste døre eller advarsler på telefonen.

Den handler om, at flere lærere og andre skoleansatte skal have lov til at bære våben på skolerne, så de kan gøre reel modstand overfor en mulig skoleskyder.

Statens guvernør Greg Abbott opfordrer til, at der bliver pustet nyt liv i ordningen med ”school marshals”.

I snart ti år har det været gældende lov i Texas, at lærere kunne få dispensation fra det generelle forbud mod at bære våben på skolerne, hvis de gennemgik et grundigt sikkerhedskursus.

Ordningen er dog aldrig blevet en succes.

Ifølge avisen The Texas Tribune er det i løbet af et årti kun 361 ud af 369.000 skolelærere, der har meldt sig til ordningen.

Men det har guvernøren længe ønsket at lave om på.

Og efter skyderiet i Uvalde har han igen taget ideen op:

- I kølvandet på denne forfærdelige forbrydelse, må vi fordoble vores anstrengelser for at sørge for, at vores skoler er et sikkert sted at være for Texas’ børn, siger han ifølge The Texas Tribune.

"Tingene skal ændre sig"

Spørger man Arnulfo Reyes i hans hospitalsseng, så skal elevernes sikkerhed imidlertid skabes på en helt anden måde end den guvernøren har i tankerne.

Selv om den skudramte lærer stadig er en overbevist tilhænger af amerikanernes ret til at bære våben, så mener han det er her, der skal sættes ind:

- Hvis du ønsker at købe et våben, hvis du ønsker at eje et våben, så er det fint med mig. Men aldersgrænserne skal ændres. Og jeg synes, der skal foretages mere baggrundskontrol af køberne. Tingene skal ændre sig. De bliver nødt til at ændre sig.