Udland

Hvad nu, Boris? Premierministeren går en usikker fremtid imøde, mener korrespondent

Hovedpinerne står i kø for Boris Johnson dagen efter, at han overlevede mistillidsvotum.

- Festen er forbi, Boris.

Sådan lød det kække ordspil på forsiden af flere britiske tabloidaviser tirsdag. Og det på trods af, at premierministeren vandt mandagens afgørende mistillidsafstemning mod ham.

Mandag skulle de 359 konservative parlamentsmedlemmer svare på, om de havde tillid til Boris Johnson. Resultatet blev, at 211 af dem stemte for at frede ham – Johnson skulle bruge 180 stemmer for at vinde afstemningen. 148 stemte derimod for, at han skulle forlade Downing Street. Dermed har over 41 procent af de konservative medlemmer altså mistillid til premierministeren.

Afstemningen kom i kølvandet på den såkaldte "partygate"-skandale, der omhandler en række fester afholdt i premierministerens embedsbolig under coronanedlukningen.

Men selvom Boris Johnson kom ud af mistillidsvotummet med skindet på næsen, kunne han nærmest ikke stå i en mere penibel situation.

Sådan lyder vurderingen fra TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede.

- Her dagen derpå lyder analysen, at han vandt på aftenen, men han vandt på ingen måde morgendagen. Han sidder der stadig og har formelt stadig magten, men kan han stadig lede partiet frem til næste valg, og har han stadig befolkningens støtte? Det bliver det store spørgsmål, siger Lotte Mejlhede.

Hun kalder udfaldet af gårsdagens afstemning for det næstværste scenarie for premierministeren – efter at tabe afstemningen og gå af i vanære. Det bedste scenarie havde været en klarere sejr for Johnson.

Britiske kommentatorer: - Gå af

I de britiske medier har de politiske analytikere tirsdag stået i kø for at spå om Boris Johnsons fremtid. Og fra flere kanter har der lydt variationer af samme besked til premierministeren: Gå af.

- Allerdybest nede må han anerkende og vende sin opmærksomhed mod, at han skal se at komme ud på en måde, der sparer både partiet og landet for yderligere pine og uvished, skriver den tidligere udenrigsminister og konservative leder William Hague i avisen The Times.

En ting er, hvad han bør gøre, noget andet er, hvad han gør

Lotte Mejlhede

Redaktør og kommentator på The Guardian Martin Kettle kalder Boris Johnsons politiske karriere for "uopretteligt skadet", mens lederskribent på The Telegraph Tim Stanley kalder premierministeren for "toast" – færdig.

Ifølge Lotte Mejlhede er der dog intet, der tyder på, at Boris Johnson kommer til at forlade Downing Street på eget initiativ lige foreløbig.

- En ting er, hvad han bør gøre, noget andet er, hvad han gør. Boris Johnson er den evige overlever, og det har fået ham igennem politiske kriser før. Men det kan jo også blive for broget for selv Boris Johnson, lyder vurderingen fra korrespondenten.

Fokus på politik

Selv prøver Boris Johnson at "sætte en streg under" afstemningen og stridighederne og komme videre. Premierministeren forsøger nu ifølge Lotte Mejlhede at flytte fokus over på politik og gyde olie på vandene derigennem.

- Det eneste, han kan gøre nu, er at prøve at give sine kritikere nogle politiske lunser. Derfor vil han nu flytte fokus over på at gøre det billigere at være brite, blandet andet ved at se på skattelettelser. Og det er jo noget, mange konservative godt kan lide at høre, siger Lotte Mejlhede.

De ser ham ikke som en værdig leder

Lotte Mejlhede

Det hjælper dog kun Boris Johnson et stykke af vejen. For i sidste ende er hans problem ikke hans politik – men hans person.

- Det her handler jo faktisk ikke om politiske uenigheder, men om, at han i manges øjne har en flosset karakter og moral, som de ikke bryder sig om. De ser ham ikke som en værdig leder, siger Lotte Mejlhede.

Skandalerne kan ses i horisonten

Boris Johnson står udover mistilliden mod egen person over for flere potentielle kriser i den kommende tid.

Først er der to lokalvalg 23. juni, hvor de to tidligere konservative parlamentsmedlemmer Imran Ahmad Khan og Neil Parish skal erstattes.

De trådte begge tilbage fra parlamentet som følge af personlige skandaler. Imran Ahmad Khan er dømt for at have begået seksuelle overgreb mod en mindreårig i 2008, mens Neil Parish har indrømmet at have set porno mens han var på arbejde i underhuset.

De to lokalvalg giver en indikator for, hvordan de konservative står i vælgernes øjne, påpeger Lotte Mejlhede.

Den mest alvorlige prøvelse for Johnson selv kommer dog primo juli, hvor der forventes at komme en afgørelse fra den komité, der har undersøgt, om Boris Johnson har løjet over for parlamentet om "partygate".

De sager sætter i kombination med Johnsons "dårlige festmoral" premierministeren i et dårligt lys, mener Lotte Mejlhede.

Han står bestemt tilbage som en såret sejrherre

Lotte Mejlhede

Fredet i et år – måske

Ifølge reglerne i Det konservative parti er Boris Johnson fredet for mistillidsafstemninger i et år frem, men allerede efter resultatet af afstemningen blev kendt, udtalte Johnson-kritikere i partiet, at den regel kan laves om, om nødvendigt.

Det er dog ikke sket endnu, men ifølge Lotte Mejlhede er Boris Johnson på tynd is. Historisk set har konservative ledere, der har ovelevet et mistillidsvotum, ikke haft posten ret meget længere efter det.

- Det er ikke nemt at komme sig ovenpå et mistillidsvotum, og Boris Johnsons tal er værre end andre i historien. Han står bestemt tilbage som en såret sejrherre – spørgsmålet er, hvor slemt han er såret, siger Lotte Mejlhede.