Udland

Hollywood-stjerne i Det Hvide Hus for at få ændret våbenlov

Det er set før, at en Hollywood-stjerne træder ind i det politiske rampelys - denne gang er det dog lidt anderledes.

24. maj bragede et AR-15-gevær i klasselokalerne på Robb Elementary School i byen Uvalde i Texas.

Det lå i hænderne på på en 18-årig ensom gerningsmand. 19 børn og to lærere blev skudt og dræbt den dag.

Nu er tiden moden til forandring for USA's våbenlov, lyder det fra talerstolen i Det Hvide Hus i Washington, men ordene kommer denne gang ikke fra en politiker.

De kommer fra Hollywood-skuespiller og Oscarvinder Matthew McConaughey.

"Forandring er mulig"

USA har et utal af gange været igennem blodige skyderier, de efterfølgende ramaskrig, diskussioner og - indtil videre - status quo.

For et land som USA er det langt fra unormalt, at hæderkronede skuespillere føler sig kaldet til - og spurgt om - at tale om ting, der på papiret ligger langt fra deres ressortområde.

Denne gang er det alligevel unormalt. Det er unormalt, at selveste Det Hvide Hus’ presselokale bliver givet til en ‘stjerne’.

- Jeg er her i dag i håbet om at tilføre den energi, fornuft og lidenskab, jeg har og for at prøve dreje dette øjeblik over i virkelighedens verden, siger Matthew McConaughey fra talerstolen:

- Dette øjeblik er anderledes. Vi har et vindue for muligheder nu, som vi ikke havde før. Et vindue, hvor det virker som om, at reel forandring er mulig.

Født i Uvalde

McConaughey har brugt tirsdagen på at deltage i møder med folkevalgte. Den republikanske mindretalsleder i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, formand for Repræsentanernes Hus, Nancy Pelosi og præsident Joe Biden har alle holdt møder med skuespilleren.

Og der er en årsag til, at netop han talte tirsdag aften dansk tid, som ikke kun handler om glitter og glamour.

Matthew McConaughey er født i Uvalde i Texas, hvor skyderiet fandt sted.

- Det er stedet, hvor min mor underviste i børnehaveklassen mindre end en kilometer fra Robb Elementary. Uvalde er stedet, hvor jeg lærte at mestre et Daisy-luftgevær. Det tog to år, før jeg opgraderede til et kaliber 410 haglgevær. Uvalde er stedet, hvor jeg blev opdraget til at respektere kraften og evnen i det værktøj, vi kalder et skydevåben, siger McConaughey.

Hollywood-stjernen begyndte sin tale med anekdoter om sin opvækst, om hvordan han kørte til sin fødeby, efter han hørte om tragedien 24. maj, og om flere af ofrene, der kun var børn.

Pointen, han når til, er, at der er behov for lovgivning, som indskrænker muligheden for at erhverve sig dødelige skydevåben uden at blive konkret på præcis hvordan.

Våbenlobby giver sig ikke

- Vi begynder ved at lave lovgivning, som redder uskyldiges liv og ikke bryder med vores forfatningsmæssige ret, siger han.

Oscarvinderen taler ikke om et forbud, men for de sejlivede beskyttere af USA's anden forfatningstilføjelse - der stadfæster retten til at eje og bære våben - vil selv små ændringsforslag blive ilde modtaget.

Fire dage efter skoleskyderiet i Uvalde, der er landets andendødeligste til dato, afholdt den ekstremt magtfulde lobbyorganisation, National Rifle Association (NRA), årsmøde i Houston Texas.

Her gav topchef Wayne LaPierre en krads kritik af det, han mener, er politiske bestræbelser på at skade organisationen.

Demokrater i det Senatet sagde tirsdag, at de imidlertid var opmuntret efter drøftelser med republikanere om våbenlovgivningen.

- Hver dag kommer vi tættere på en aftale, ikke længere væk, sagde Demokraternes senator Chris Murphy fra Connecticut ifølge Reuters.

Siden begyndelsen på året har der i USA været 139 hændelser med skoleskyderier og 48 dødsfald relateret dertil. Vi er nu 157 dage inde i 2022.