En af verdens største eksportører af hvede får måske aldrig høstet: - Hvor skal vi gøre af det?

Ukrainske landmand må opgive at høste sine marker - for han har ikke plads til mere korn.

Gayvoronskiy Anatoliy burde være en glad landmand.

Han har 600 hektar førsteklasses landbrugsjord, hvor vinterhveden står tæt og sund – og andre marker, hvor han dyrker majs, byg og solsikkefrø.

Men hvad nytter det, at noget af verdens bedste landbrugsjord forsyner Gayvoronskiy Anatoliy med afgrøder i overflod, når han ikke kan komme af med dem?

Hans store landbrug ligger i Dnipro-regionen i det østlige Ukraine, og han mærker den fulde effekt af krigen og den russiske blokade af havnene i Sortehavet.

Normalt sendes den ukrainske landbrugseksport verden rundt fra havne som Odessa, men dette forår står han uden mulighed for at komme af med sine varer.

- Siloen er fuld. Laden er fuld. Situationen er meget alvorlig, siger han til TV 2.

Lige nu ser han ikke anden mulighed end at lade være med at høste sine afgrøder, der ellers vil være klar til høst om halvanden måned. Det må blive stående på marken.

- Hvor skal vi gøre af det? Det må blive stående på marken. Måske brænder det ud i solen. Jeg ved det ikke, siger han opgivende.

Han er ikke alene med det problem.

Ukraine er verdens største eksportør af landbrugsprodukter, og landets har allerede resulteret i betydelige prisstigninger på verdensmarkedet for vigtige afgrøder som hvede.

- Før krigen eksporterede vi omkring fem millioner tons korn gennem vores havne ud til Sortehavet. Nu er de blokerede, så problemet er, at vi har omkring 20 millioner tons korn, som vi ikke kan eksportere, siger Markiyan Dmitrosevich, der er rådgiver i det ukrainske landbrugsministerium til TV 2.

Værste situation siden Anden Verdenskrig

Hvis Ukraine har et problem med sin eksport og sine eksportindtægter, så har især den fattige del af verden til gengæld et problem med mangel på landbrugsvarer.

FN’s Fødevareprogram (WFP), der deler mad ud til verdens fattigste, købte for eksempel sidste år 70 procent af den hvede, man delte ud, i Ukraine.

Og udsigten til, at verdens sultramte skal undvære den ukrainske hvede, er skræmmende:

- Perspektivet er alarmerende. Vi står overfor humanitære udfordringer, der er større end på noget tidspunkt siden Anden Verdenskrig, siger Anne Poulsen, der er nordisk direktør i WFP, til TV 2.

Blokade og søminer

Problemet er - naturligvis - krigen.

Rusland blokerer de ukrainske Sortehavshavne – først og fremmest Odessa – i et forsøg på at lægge økonomisk pres på Ukraine.

Ukraine har til gengæld mineret farvandet udenfor Odessa for at forhindre et russisk angreb fra søsiden.

Mistillid gør det svært at ophæve blokade af Odessa

Begge parter har sagt, at de er parat til at etablere en sikker korridor gennem Sortehavet, så fødevareeksporten kan blive genoptaget. Men den gensidige mistillid er stor.

- Ukraine har tilbudt, at man gerne vil fjerne sine søminer. Men det kræver, at russerne lover ikke at benytte sig af det. For i Ukraine frygter man, at hvis minerne kommer væk, så vil Rusland angribe Odessa med amfibiefartøjer, fortæller TV 2’s korrespondent i Ukraine, Claus Borg Reinholdt.

Den ukrainske interesse i at få gang i eksporten er indlysende.

Det gælder liv eller død for den vigtige landbrugseksport, siger Gayvoronskiy Anatoliy:

- Hvis vi ikke får løst problemerne med at sælge vores produkter, og hvis blokaden af havnene ikke bliver hævet, så vil landbrugssektoren i Ukraine blive ødelagt, og vi vil alle sammen gå fallit, siger han.