Udland

Johnsons panser er "gennemhullet", siger korrespondent

Nu er det altafgørende for Boris Johnson at få vendt skuden og gøre sine partimedlemmer glade, lyder det fra Lotte Mejlhede.

Boris Johnson kan ånde lettet op efter mandag aftens mistillidsafstemning, der endte med, at han kunne fortsætte som premierminister og formand for Det Konservative Parti.

I hvert fald for nu.

For spørger man TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede, er resultatet af afstemningen langtfra overbevisende.

Hun hæfter sig ved, at 148 af de konservative parlamentsmedlemmer – svarende til 41 procent – stemte for, at Johnson skulle forlade Downing Street og dermed væltes af pinden som premierminister.

- De her tal tyder på, at balladen i det konservative parti i Storbritannien kan fortsætte. Han er ikke sikker i sadlen, siger Mejlhede fra London.

Sammenligner med Theresa May - der måtte gå af

Ifølge korrespondenten er det interessant at sammenligne med den tidligere premierminister og konservative formand Teresa May, der ligesom Johnson spillede hovedrollen i en mistillidsafstemning, da hun ledede landet.

Det foregik i 2019, og her fik hun 37 procent af de konservative parlamentsmedlemmer imod sig. Altså en mindre andel af mistillidsstemmer end Johnson.

Men alligevel måtte hun et halvt år senere forlade posten, da de utilfredse konservative stak en kæp i hjulet for det meste af den politik, hun forsøgte at gennemføre.

- Nu vil det klæbe til Boris Johnson, at hun klarede det bedre end ham, og han syntes, at hun skulle væltes, siger Lotte Mejlhede, der også forudser, at mange medlemmer af Johnsons parti vil fortsætte kampen for en ny leder.

Det kan de eksempelvis gøre ved at forsøge at ændre reglerne, så der ikke skal gå et helt år, før der igen kan gennemføres en mistillidsafstemning. Noget, de britiske medier mandagen igennem også har spekuleret i.

Ifølge Lotte Mejlhede er derfor heller ikke megen grund til for stor optimisme hos Johnson efter afstemningen, hvor 211 ud af 359 konservative medlemmer stemte for at frede ham.

- Når man får sådan en afstemning, er man vingeskudt. Panseret er gennemhullet, og så skal der ikke meget til, før man kan rammes af nye kugler, siger hun.

Johnson vil lægge balladen bag sig

Den seneste tid er de konservative raslet ned i meningsmålingerne, og Boris Johnson har aldrig været så upopulær, som han er nu.

Mistillidsafstemningen er da heller ikke udløst af dyb politisk splittelse, men af voldsom utilfredshed med Boris Johnsons karakter og opførsel. Det var den såkaldte 'partygate' – sagen om fester i regeringskvarteret og premierministerens egen embedsbolig under coronanedlukningerne i Storbritannien – der blev dråben.

Selv tolker Boris Johnson mandagens resultat som godt.

- Det giver os muligheden for at lægge alt det bag os, som medierne har ønsket at fokusere på, og nu samle os om det, som jeg tror, at befolkningen gerne vil have, vi koncentrerer os om, siger han til BBC.

Ifølge Lotte Mejlhede har Johnson dog ikke kun en opgave i at give befolkningen, hvad de vil have.

Også de konservative politikere bør han have for øje.

- Han bliver nødt til at sige til de konservative partimedlemmer, at han har lyttet til, at 148 af dem vil af med ham, siger hun.

Derfor er han nødt til at komme med nogle politiske lunser og en grund til at komme tilbage i arbejdstøjet.

- Det er fuldstændig afgørende for ham, at han lynhurtigt får vendt skuden, får kommet med nogle konservative visioner og får folk til at sige: "Okay, vi må arbejde fremad nu", lyder analysen fra Mejlhede.