Udland

Hvor store er Boris Johnsons chancer for at overleve afgørende afstemning?

Selv hvis Boris Johnson vinder, er han langtfra ude af farezonen.

Mandag er en afsindig stor dag i britisk politik.

For to og et halvt år siden vandt Boris Johnson en jordskredssejr med det største flertal siden Margaret Thatcher. Nu er han kastet ud i en kamp for sit politiske liv.

Om få timer skal de konservative stemme om hans fremtid som deres formand – og dermed som Storbritanniens premierminister.

En mistillidsafstemning, der ikke er udløst af en dyb politisk splittelse, men af dyb utilfredshed med Boris Johnsons karakter og opførsel.

- Han skaffede for tre år siden en fantastisk valgsejr oven på Brexit, og derfor kigger mange hovedrystende på det, der sker nu, siger TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede fra London.

Hvis Boris Johnson taber, bliver han en af de konservative premierministre, der har siddet i kortest tid.

Men hvad er hans chancer for at overleve? Og kan han puste ud i posten som premierminister, hvis han vinder afstemningen, eller er han stadig i fare?

Advarer om borgerkrig

Boris Johnson og hans medarbejdere i Downing Street 10 knokler med at samle nok støtte før afstemningen, der finder sted mellem klokken 19 og 21 dansk tid.

Der er virkelig stor usikkerhed om, hvordan denne afstemning vil gå

Lotte Mejlhede, TV 2-korrespondent

Johnson skal bruge 180 stemmer ud af de 359 konservative parlamentsmedlemmer for at overleve.

Og mens Johnson ifølge BBC og Sky News har travlt med at snakke med udvalgte parlamentsmedlemmer én efter én, har Downing Street 10 sendt et brev ud.

I brevet advares om, at et mistillidsvotum til Boris Johnson vil "udløse en distraherende, splittende og destruktiv borgerkrig i Det Konservative Parti" og "frastøde vælgerne".

Den seneste tid er de konservative raslet ned i meningsmålinger, og Boris Johnson har aldrig været så upopulær, som han er nu.

- Der er virkelig stor usikkerhed om, hvordan denne afstemning vil gå. Modstanden mod ham er massiv og kommer fra mange forskellige politiske fronter og er svær for ham at afværge, siger Lotte Mejlhede.

- Jeg stemmer for forandring

En stribe ministre har allerede tweetet deres støtte til Boris Johnson – blandt dem udenrigsminister Liz Truss, finansminister Rishi Sunak og justitsminister Dominic Raab – men der er også konservative sværvægtere, der opfordrer de konservative til at skille sig af med Boris Johnson.

Lyn-analyse

Boris Johnson har sig selv at takke for alt. Sin vælgersucces og sit mulige fald. Hans festlige gemyt, retorik og ustyrlighed er hans styrke og svaghed. Når retorikken ikke kan overskygge ustyrligheden, risikerer han at sætte det hele over styr i skæbneafstemningen i aften eller på sigt. Historien fortæller nemlig, at er man først udsat for en mistillidsafstemning, er man vingeskudt som konservativ leder. Det var tilfældet med både Theresa May,  Margaret Thatcher og John Major. De vandt deres afstemning i første omgang, men tabte alligevel magten senere. 

En af dem er Jeremy Hunt, der tabte til Boris Johnson i det seneste formandsopgør i 2019.

- Dagens afstemning handler om at forandre eller at tabe. Jeg stemmer for forandring, skriver han i et tweet.

En anden er John Penrose, der var regeringens vagthund mod korruption. I hans øjne er det soleklart, at Boris Johnson har forbrudt sig mod ministeransvarlighedsloven ved at lyve for parlamentet om de fester og sammenkomster, der fandt sted i Downing Street under de strenge coronanedlukninger.

- Det er en fratrædelsesgrund for mig, og det burde det også være for premierministeren, skriver han i et tweet.

De fleste briter har fået nok

En dugfrisk meningsmåling lavet efter annonceringen af dagens mistillidsafstemning viser, at 59 procent mener, at de konservative skal stemme Johnson ud af Downing Street i dag, viser tal fra Opinium.

Utilfredsheden med Boris Johnson har ulmet i lang tid, men den såkaldte 'partygate' blev dråben.

I meningsmålingerne har vælgerne buhet af Boris Johnson siden januar. Men fredag skete det på landsdækkende tv, da han ankom til gudstjenesten for dronning Elizabeth i anledning af hendes 70 år på tronen.

- Der er en del buhen. Faktisk en betragtelig del, lød det på BBC.

Vingeskudt

Boris Johnson er bare den seneste af en stribe konservative premierministre, der havner i en mistillidsafstemning.

Et kig i de britiske historiebøger viser, at de fleste premierministre overlever sådan en - men det er ofte som en vingeskudt premierminister.

Margaret Thatcher, John Major og Theresa May vandt alle deres mistillidsafstemninger.

Thatcher blev tvunget ud få dage efter, Major tabte det næste valg stort, og Theresa May humpede videre i et halvt år, før hun tog sin afsked med gråd i stemmen.

Dagen igennem har politiske redaktører og journalister fra blandt andre BBC, Sky News og The Guardian spået, at Boris Johnson vinder afstemningen med et knebent flertal. Men selv hvis det sker, er han ikke ude af farezonen.

Selv med en sejr, er Johnson i farezonen

Som reglerne er nu, er premierministeren fredet i et år efter en mistillidsafstemning.

Men de regler kan laves om, og det har flere politiske iagttagere spekuleret i mandag. En spekulation som formanden for 1922-komitéen, der annoncerede dagens afstemning, ikke afviste, da han blev spurgt.

- Teknisk set kan reglerne laves om, sagde Graham Brady mandag morgen.

Der er nemlig flere mørke skyer på horisonten for Boris Johnson og de konservative.

Forude venter to tillægsvalg 23. juni. Det ene er i Wakefield i den røde mur, der er en stribe kredse, som de konservative vandt fra Labour ved valget i 2019. Det andet er i Tiverton & Honiton, der er en ærkekonservativ kreds. De konservative står til at tabe dem begge - Wakefield med et brag endda.

Derudover granskes Johnson af en gruppe parlamentsmedlemmer for, om han løj om festerne i Downing Street under de strenge coronanedlukninger.

Hvis han har, forventes han ifølge Storbritanniens såkaldte ministerial code at træde tilbage.