Udland

Boris Johnsons eget parti skal stemme om mistillid til ham

Det kræver mistillid fra minimum halvdelen af de konservative parlamentsmedlemmer, hvis Johnson skal væltes.

Mandag aften skal Boris Johnsons fremtid som partiformand og premierminister afgøres. Hans eget parti, de konservative, skal stemme om, hvorvidt de har tillid til ham eller ej.

Det skriver en række medier, heriblandt nyhedsbureauet Reuters.

Mistillidsafstemningen kommer, efter minimum 15 procent af den konservative gruppe har sendt et brev til formanden for den såkaldte '1922 Komité' med ønsket om en afstemning. Det svarer til, at formanden, Graham Brady, har modtaget breve fra mindst 54 konservative parlamentsmedlemmer.

Hvis over 50 procent udtrykker mistillid til ham – hvilket svarer til 180 medlemmer, hvis alle stemmer – mister han posten, og en ny konservativ formand og premierminister skal findes. Johnson vil ikke kunne være en del af den proces, da reglerne foreskriver, at han ikke må stille op til den.

Hvis ikke et flertal kan samles mod Johnson, får han lov til at blive siddende som konservativ formand og dermed premierminister. I så fald er han også fredet fra sådan en afstemning i minimum et år.

Afstemningen finder sted mellem klokken 19 og 21 dansk tid.

'Partygate' stækkede

Boris Johnson har været synonym med udtrykket 'partygate' det seneste stykke tid. Og det er ene og alene grund til, at han nu står med en konservativ gruppe, der muligvis ikke har tillid til ham, fortæller TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede.

- Der er virkelig stor usikkerhed om, hvordan denne afstemning vil gå. Modstanden mod ham er massiv og kommer fra mange forskellige politiske fronter og er svær for ham at afværge, siger Lotte Mejlhede fra London.

'Partygate' er mediernes navn for skandalen om de mange fester, receptioner og fyraftens-arrangementer med drinks, der blev afholdt i Boris Johnsons embedsbolig i Downing Street 10 på et tidspunkt, hvor Storbritannien ellers var i stram coronanedlukning.

Arrangementerne har været undersøgt i en rapport af embedsmanden Sue Gray, der kom i slutningen af maj.

Samme dag brugte Johnson på at forklare sig - først over for det britiske underhus, så over for de britiske medier og til sidst overfor førnævnte '1922 Komité'.

Og forklaringen, han kom med – nemlig at sammenkomsterne i Downing Street var arbejdsrelaterede og en del af jobbet – har vakt vrede. På det tidspunkt kunne briterne for eksempel ikke engang få lov at besøge døende familiemedlemmer på sygehuset.

Lyn-analyse

Boris Johnson har sig selv at takke for alt. Sin vælgersucces og sit mulige fald. Hans festlige gemyt, retorik og ustyrlighed er hans styrke og svaghed. Når retorikken ikke kan overskygge ustyrligheden, risikerer han at sætte det hele over styr i skæbneafstemningen i aften eller på sigt. Historien fortæller nemlig, at er man først udsat for en mistillidsafstemning, er man vingeskudt som konservativ leder. Det var tilfældet med både Theresa May, Margaret Thatcher og John Major. De vandt deres afstemning i første omgang, men tabte alligevel magten senere. 

Man kunne høre utilfredsheden

Det sidste søm i kisten i forhold til en mistillidsafstemning blev ifølge Lotte Mejlhede slået i fredag, hvor jubilæet for dronning Elizabeths 70 år på den britiske trone blev fejret.

Fredag var der gudstjeneste, hvor Boris Johnson var i Saint Paul's Cathedral med de kongelige og en række andre spidser. Foran kirken blev premierministeren mødt af buh-råb fra de fremmødte.

- Man kunne høre denne utilfredshed blandt folk, siger Lotte Mejlhede.

Tilskuerne var stille, da Keir Stamer, der leder oppositionspartiet Labour, mødte op for at deltage i gudstjenesten.

Der skal være valg i Storbritannien inden for to år. Men usikre konservative tror ikke på, at Johnson kan sikre endnu en valgsejr.

- Han skaffede for tre år siden en fantastisk valgsejr oven på brexit, og derfor kigger mange hovedrystende på det, der sker nu. Og nu får vi at se – vi bliver i hvert fald klogere i aften (mandag, red.), siger Lotte Mejlhede fra London.

Reaktioner fra partiet

Liz Truss, der er udenrigsminister i Johnsons regering og medlem af de konservative, er klar i mælet om sin støtte til den siddende premierminister.

Det skriver hun på Twitter.

- Premierministeren har 100 procent min opbakning i dagens afstemning, og jeg opfordrer kraftigt mine kollegaer til at støtte ham, skriver hun.

BBC skriver, at i alt 50 konservative har tilkendegivet, at de vil bakke Boris Johnson op.

En anden partifælle, Andrew Bridgen, siger til BBC, at han vil stemme mod sin partiformand og premierminister. Offentligheden er irriteret over 'partygate'.

- Jeg tror ikke, at folket er villige til at tilgive og glemme det, siger han.

Han siger samtidig, at der har været pres internt i partiet for at undertrykke brevene, der netop har udløst en mistillidsafstemning.