Udland

Boris Johnson overlever afgørende afstemning

211 af de konservative parlamentsmedlemmer har stemt for at frede Johnson, og dermed fortsætter han som premierminister.

Boris Johnson vinder mandagens yderst afgørende mistillidsafstemning, hvor hans job som partiformand i det konservative parti og britisk premierminister har været på spil.

Én for én skulle de 359 konservative parlamentsmedlemmer svare på om, de har tillid til Boris Johnson, og resultatet blev, at 211 af dem stemte for at frede ham.

Johnson skulle bruge 180 stemmer for at vinde afstemningen.

148 stemte derimod for, at han skulle forlade Downing Street, og trods sejren viser resultatet derfor, at over 41 procent af de konservative medlemmer har mistillid til premierministeren.

En positiv Johnson

Selv mener Boris Johnson, at tallene er "et godt resultat", og at briterne nu kan "komme videre" og fokusere på, hvad der faktisk betyder noget.

Det siger han til BBC.

- Det giver os muligheden for at lægge alt det bag os, som medierne har ønsket at fokusere på, og nu samle os om det, som jeg tror, befolkningen gerne vil have, vi koncentrerer os om, lyder det fra premierministeren.

Den tidligere premierminister Theresa May fik i 2019 37 procent af parlamentsmedlemmerne imod sig i en mistillidsafstemning. Altså en mindre andel af mistillidsstemmer end Johnson.

Alligevel måtte hun et halvt år senere forlade posten, da de utilfredse konservative stak en kæp i hjulet for det meste af den politik, hun forsøgte at gennemføre.

Partygate blev dråben

Den seneste tid er de konservative raslet ned i meningsmålinger, og Boris Johnson har aldrig været så upopulær, som han er nu.

Mistillidsafstemningen er da heller ikke udløst af dyb politisk splittelse, men af voldsom utilfredshed med Boris Johnsons karakter og opførsel. Og det var den såkaldte 'partygate', der blev dråben.

Partygate er sagen om fester i hjertet af regeringskvarteret og premierministerens egen embedsbolig under de coronanedlukninger i Storbritannien, der blandt andet forbød mange i at tage afsked med deres døende familiemedlemmer.

Skandalen ramte avisforsiderne i december, og en kritisk rapport 25. maj med detaljer som rødvin op af væggene og slåskampe samt en BBC-dokumenter med medarbejdere, der afslørede, at Johnson kendte til det uden at stoppe det, har kun gjort sagen endnu mere katastrofal.

Buhen af Johnson

I meningsmålingerne har vælgerne buhet af Boris Johnson siden januar. Men fredag skete det på landsdækkende tv, da han ankom til gudstjenesten for dronning Elizabeth i anledning af hendes 70 år på tronen.

- Der er en del buhen. Faktisk en betragtelig del, lød det på BBC.

I anledning af dagens afstemning har Opinium mandag lavet en dugfrisk meningsmåling.

I den svarede 59 procent af briterne, at de konservative burde stemme Johnson ud af Downing Street. 28 procent svarede, at han fortsat bør være premierminister.

Og resten af tallene var bestemt heller ikke til Boris Johnsons fordel: Bare 26 procent finder ham kompetent, mens kun 18 procent mener, man kan stole på ham.