Rusland invaderer Ukraine

Russisk gas finansierer både den ukrainske og den russiske hær

Siden Rusland invaderede Ukraine for 103 dage siden, har russerne betalt Ukraine 2,4 milliarder kroner for at sende gas til Europa gennem Ukraine.

Den russiske gas flyder fortsat gennem Ukraine, selvom landet er blevet invaderet. Og det kommer både Rusland og Ukraine til gode.

Sådan lyder det fra Anders Christian Overvad, der er chefanalytiker i Tænketanken Europa.

- Det er paradoksalt, at begge parter tjener på gassen, når de kæmper mod hinanden på slagmarken.

I 2019 indgik det statsejede russiske Gazprom en femårig aftale med Ukraine. Rusland forpligtigede sig til at betale Ukraine i alt otte milliarder dollars for at lade den russiske gas flyde gennem Ukraine til Europa. Og aftalen gælder fortsat.

Hver måned betaler Gazprom således, hvad der svarer til næsten 700 millioner kroner til den ukrainske stat.

Siden Rusland indledte sin invasion af Ukraine 24. februar, har Ukraine således tjent omkring 2,4 milliarder kroner på den russiske gas. Det er godt 23 millioner kroner om dagen. Alt imens landet bliver bombet, og ukrainske civile og soldater bliver dræbt.

Russerne tjener stort på deres eksport af gas

Rusland tjener også godt på gassen, der stadig strømmer til Europa.

Ifølge den amerikanske tænketank Center for Strategic and International Studies eksporterer Rusland op mod 70 procent af sin gas til Europ. 66 procent af denne gas løber gennem Ukraine.

De største europæiske aftagere er Tyskland med 36 procent, Italien med 27 procent og Frankrig med 23 procent.

Det er svært at beregne, hvor meget Rusland tjener på sin gas, men det er væsentligt højere, end hvad Ukraine tjener på at lede gassen gennem landet.

I sidste uge kunne den russiske finansminister, Anton Siluanov, fortælle, at landet i år forventer at tjene 100 milliarder kroner ekstra på eksport af olie og gas.

Årsagen til denne ekstra indtægt skal findes i de stærkt stigende energipriser på verdensplan, netop som følge af krigen i Ukraine.

De ekstra indtægter fra gaseksport vil ikke blive lagt til side, men skal bruges allerede i år, og en stor del af beløbet skal ifølge Anton Siluanov gå til finansieringen af ”den særlige militære operation i Ukraine”, som russerne kalder krigen.

Rusland tjener dog mest på eksport af deres olie. Den udgør årligt 10 procent af det russiske BNP. Sidste år udgjorde gas-eksport tre procent af det russiske BNP.

Det er også en af grundene til, at EU i første omgang har besluttet at udfase den russiske olie. Den anden grund er, at det rent logistisk er lettere for EU-landene at importere olie end gas fra andre lande end Rusland.

Det ukrainske dilemma

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj har flere gange opfordret EU til at droppe gassen fra Ukraine. Men han står i et dilemma, mener Anders Christian Overvad fra Tænketanken Europa.

- Hvis Ukraine beslutter sig for at lukke for den russiske gas gennem landet, vil de selv miste mange penge, og det kan føre EU ud i en stor recession, siger han til TV 2.

Mange ukrainere kigger da også uforstående på

Anders Christian Overvad, chefanalytiker Tænketanken Europa

Ifølge Anders Christian Overvad viser beregninger foretaget af den tyske centralbank Deutsche Bundesbank, at det vil betyde et fald i den tyske økonomi på to procent i år, hvis landet skal undvære den russiske gas her og nu.

- Mange ukrainere kigger da også uforstående på, at Ukraine tillader russisk gas løbe gennem landet, når de nu er i krig med russerne, siger chefanalytikeren.

Tyskland kunne gøre mere, men grøn omstilling står i vejen

Ifølge Hans Henrik Lindboe, der er direktør i EA Energianalyse, bruger EU en tredjedel af den russiske gas til at producere strøm. Og det kan godt løses på en anden måde, mener han.

- Tyskland kunne ret hurtigt flytte produktionen af strøm til værker, der bruger kul, biomasse eller olie, og dermed ramme den russiske eksport af gas hårdt, sagde Hans Henrik Lindboe til TV 2 i sidste uge.

Og det er Anders Christian Overvad enig i.

- Selvom EU efter den russiske invasion af Ukraine har besluttet at sætte skub på den grønne energi, kan det altså blive nødvendigt på kort sigt, at for eksempel Tyskland omstiller deres produktion af el fra gas til fossile brændstoffer som olie, kul og biomasse, siger han.

Ifølge Anders Christian Overvad kan Danmark også blive nødt til at vente med at omstille el- og varmeproduktion baseret på biomasse, som ellers er planlagt til at skulle udfases, da biomasse også er CO2-belastende.

Det sikreste sted i Ukraine

Tilbage i Ukraine flyder den russiske gas altså fortsat gennem de store rør, mens der kæmpes.

Men kampene foregår langt væk fra gasrørledningerne, der sender gassen gennem landet. Der har dog været meldinger om russiske angreb på gasrørledninger, men det er mindre rørledninger, der forsyner ukrainske byer med russisk gas.

I et interview med mediet Bloomberg siger Yuriy Vitrenko, der er direktør i det ukrainske gasselskab NJSC Naftogaz Ukrainy:

- Når det kommer til transit-infrastrukturen, er det indlysende, at russerne er meget, meget forsigtige med ikke at beskadige den. Rusland ønsker ikke at skade deres egen kommercielle interesse eller deres kommercielle forhold til Vesten.

Dermed synes det sikreste sted at befinde sig i Ukraine, mens kampene står på, tæt på en af de mange store, gule gasrørledninger.