Rusland invaderer Ukraine

Zelenskyj genopfører berømt video på dag 100 af krigen

"Vi har forsvaret Ukraine i 100 dage. Sejren bliver vores", lyder præsidentens budskab i ny video, der virker bekendt.

Præsidenten holder selv kameraet. Bag ham står fire mænd med alvorlige miner. Baggrunden er den ukrainske præsidentbolig i hjertet af Kyiv.

Hvis scenen virker bekendt, er det nok, fordi du har set den før.

- Lederen af parlamentets fraktioner er her. Præsidentens stabschef er her. Ukraines premierminister Sjmyhal er her. Podoljak (præsidentens rådgiver, red.) er her. Præsidenten er her, siger Voldodymyr Zelenskyj.

Hvis det lyder bekendt, så er det nok, fordi han før har sagt nærmest præcist det samme.

- Vores hold er meget større. Ukraines væbnede styrker er her. Og vigtigst af alt er vores folk, vores lands befolkning, her, fortsætter præsident Zelenskyj ifølge CNN’s oversættelse.

Hvis det alt sammen virker bekendt, er det, fordi videoen er kraftigt inspireret af en anden video, som Volodymyr Zelenskyj lagde på internettet for godt tre måneder siden, og som opnåede stor udbredelse på både sociale og traditionelle medier.

- Sejren bliver vores

Dengang var det for at demonstrere, at præsidenten og hans nærmeste folk ikke havde forladt Kyiv, på et tidspunkt hvor krigen endnu var i sin begyndelse, og hvor russiske styrker truede med at indtage hovedstaden.

Det var på det tidspunkt, at der blev rapporteret om store eksplosioner i Kyiv, og hvor Volodymyr Zelenskyj meldte ud, at Rusland havde udpeget ham ”som mål nummer ét”.

Det var også på det tidspunkt, hvor amerikanske medier rapporterede, at USA havde tilbudt at evakuere den ukrainske præsident. Og hvor han sagde de siden så ikoniske ord: ”Jeg har ikke brug for et lift, jeg har brug for ammunition”.

Videoen var dengang, 25. februar, optaget i ly af tusmørket. Den nye video er optaget i dagslys og i anledning af, at krigen nu har varet i 100 dage, uden at Kyiv er faldet.

- Vi har forsvaret Ukraine i 100 dage. Sejren bliver vores, lyder præsidentens budskab, inden han slutter med den obligatoriske parole: ”Slava Ukraini”.

Som alle nu ved, lykkedes det ikke russerne at indtage Kyiv eller vælte præsidenten. I stedet trak Rusland sine styrker væk fra hovedstaden og fokuserede krigen mod det østlige Ukraine.

Kampene er flyttet

Her har Rusland nu taget kontrollen med omkring 20 procent af det ukrainske territorium, lød det torsdag fra præsident Zelenskyj.

Han sagde samtidig, at 100 personer dagligt bliver dræbt i det østlige Ukraine, mens 450 til 500 bliver såret.

Kampene er særligt intense omkring industribyen Sjevjerodonetsk, som russerne er stærkt optaget af erobre, da det er den sidste større by under ukrainsk kontrol i udbryderregionen Luhansk.

Ifølge britiske efterretninger var byen torsdag under russisk kontrol. Men i en tale torsdag aften var Volodymyr Zelenkyj ikke rede til at erklære byen for tabt.

- Vi har en vis succes i kampene i Sjevjerodonetsk, men det er for tidligt at sige, sagde han.

Volodymyr Zelenskyj holdt som bekendt ord, da han sagde, at han ikke ville forlade Ukraine.

Flere vestlige lande hørte også hans bøn om mere ildkraft. Senest har USA imødekommet et ønske om mere avancerede raketsystemer. Noget, som kan være med til at ændre situationen i det østlige Ukraine.