Udland

Russisk lokalpolitiker vover kritik af krigen: - Vores unge bliver invalide

Bemærkelsesværdigt, at kritikken er blevet refereret i landsdækkende russiske medier, siger dansk ekspert.

En lille gruppe lokalpolitikere i den russiske region Primorskij Kraj vakte fredag opsigt i det lokale parlament, da de oplæste en følelsesladet protest mod krigen i Ukraine.

Protesten var udformet som et åbent brev til Ruslands præsident, Vladimir Putin, og krævede en øjeblikkelig tilbagetrækning af alle russiske soldater fra Ukraine:

- Hvis vores land ikke standser militæroperationen, bliver der endnu flere forældreløse børn i landet. Under den militære operation bliver unge dræbt eller invalideret. Unge, der kunne være til enorm gavn for vores land, sagde det kommunistiske medlem af lokalparlamentet Leonid Vasyukevich.

Smidt ud af salen

Parlamentsformand Alexander Rolik forsøgte af alle kræfter at få afbrudt Leonid Vasyukevich’s tale ved at overdøve ham og lukke for hans mikrofon, men det lykkedes Vasyukevich at få leveret sit budskab.

Straks efter blev han og partifællen Gennasy Shulga, der støttede ham, ført ud fra parlamentssalen.

Den lokale guvernør, Oleg Kozhemyako, stemplede folkene bag det åbne brev som ”forrædere”:

- De æreskrænker den russiske hær og vores forsvarere, der står midt i en kamp mod nazismen, sagde han ifølge det lokale medie Turan.az.

Efterfølgende stemte et stort flertal i lokalparlamentet for at fratage de to deres stemmeret i en periode – og i denne uge er det kommet frem, at Kommunistpartiet har smidt de to ud.

Refereret loyalt i medierne

Ifølge den danske Rusland-ekspert Flemming Splidsboel, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, er det i sig selv bemærkelsesværdigt, at sådan en politisk protest finder sted.

Men det allermest bemærkelsesværdige er måske, at kritikken i det åbne brev er blevet refereret i de landsdækkende, russiske medier:

- De gengiver kritikken, og på den måde bliver den udbredt. Der er landsdækkende medier, der loyalt har refereret hans bemærkninger om de døde og invalide. De skriver det, der blev sagt – og selvfølgelig også reaktionerne på det, siger Flemming Splidsboel.

Han mener, at det for nogle mediers vedkommende formentlig bare er gået igennem, uden at man har tænkt videre over det. Men for andre medier handler det ifølge Rusland-eksperten om, at de går til grænsen for, hvad de kan tillade sig.

- De kunne godt have skrevet historien uden at referere de kritiske bemærkninger, hvis det var det, de ville, siger han.

Og så havde indholdet af det åbne brev aldrig fået nogen synderlig udbredelse.

Den russiske region Primorskij Kraj ligger nemlig så langt fra Moskva, som man næsten kan komme i Rusland.

Regionen, der har Vladivostok som sin største by, ligger ved den russiske Stillehavskyst og grænser op til både Kina og Nordkorea.

Smidt ud af Kommunistpartiet

Ifølge BBC’s russisksprogede udgave var det åbne brev underskrevet af fire lokale parlamentsmedlemmer.

Det var dog kun en af de tre medunderskrivere, der i parlamentet vedkendte sig sin opbakning til brevet – og blev ført ud af parlamentssalen sammen med Leonid Vasyukevich.

De to andre medunderskrivere holdt lavere profil. De er ikke fuldgyldige medlemmer af Kommunistpartiet, og de risikerede derfor heller ikke at blive smidt ud af partiet.

Men Leonid Vasyukevich og hans partifælle Gennady Shulga havde én gang for alle brændt alle broer til deres parti.

- De miskrediterer partiets ære, erklærede formanden for den kommunistiske partigruppe i lokalparlamentet, Anatoly Dolgachev, umiddelbart efter episoden og lovede at tage ”de skrappeste foranstaltninger” i brug over for de to partimedlemmer.

Straffen er nu faldet.

Begge er blevet ekskluderet for at ”bringe partiet i miskredit og forråde deres vælgere”, fortæller Anatoly Dolgachev til den statsejede avis Kommersant – en udtalelse, der siden er gengivet i vestlige medier som Newsweek.

- De hører ikke hjemme blandt vores medlemmer. De er politisk døde, som vi ikke vil trykke i hånden, sagde Anatoly Dolgachev.