Fryd og rædsel efter Johnny Depps retssag - var det enden på MeToo?

Johnny Depp og hans ekshustru Amber Heard har rettens ord for, at de har udsat hinanden for bagvaskelse. Sagens resultat får blandede anmeldelser.

Et stjernespækket retssalsdrama på seks uger sluttede onsdag med en enstemmig afgørelse fra syv nævninge i byen Fairfax, der ligger i delstaten Virgina i USA.

Ofre for hustruvold så sagen udspille sig med rædsel

Jessica Bennett, tidl. kønsredaktør på New York Times

Men når man læser reaktionerne på afgørelsen i en række toneangivende medier dagen efter sagens afslutning, bliver udfaldet ikke modtaget med lige stor og enstemmig begejstring alle steder.

Nævningenes afgørelse var ellers klar nok.

Skuespillerinden Amber Heard udsatte sin tidligere ægtemand Johnny Depp for bagvaskelse, da hun tilbage i 2018 skrev, at hun havde været udsat for hustruvold.

Nævningene afgjorde også, at Johnny Depps advokat gik over stregen, fordi han i april 2020 sagde til den britiske avis Daily Mail, at Amber Heard opdigtede beskyldninger om overgreb fra Johnny Depps side.

Det civile søgsmål endte med, at Johnny Depp skal have 10.350.000 dollars i erstatning fra sin ekshustru, mens han skal betale 2.000.000 dollars tilbage i erstatning til hende.

Altså en kontant gevinst på 8.350.000 dollars til Johnny Depp.

Hele sagen er blevet streamet på internettet af tv-stationen Law and Crime, hvor millioner har fulgt med i sagens detaljer uge efter uge.

Hvem vandt?

Efter afgørelsen sagde chefen for Law and Crime, Dan Abrams, at sagens udfald kun kan udlægges som en massiv sejr til Johnny Depp og et totalt nederlag til Amber Heard.

- Det gør, at han kan vende tilbage til sin karriere, sagde han på sin egen tv-kanal og tilføjede, at Johnny Depp formentlig fuldstændig opnåede det, han havde ønsket, da han anlagde sagen.

Men ét er, hvad der skete inde i retssalen.

Noget andet er, hvordan sagen har påvirket samfundet i USA og andre steder, hvor kvinder de seneste år er stået frem og har berettet om overgreb og seksuelle krænkelser som en del af MeToo-bevægelsen.

Millioner af mennesker har fulgt den til tider morsomme og ofte tragiske retssag i Fairfax i mindste detalje på internettet, hvor den har genereret over 19 milliarder videovisninger på TikTok alene.

Og faktisk har sagen vokset sig så stor, at flere toneangivende medier mener, den ikke længere kun handler om et ægteskabs opløsning i en dødsspiral af vold, alkohol og narkotika.

Ifølge tv-stationen CNN er den også et eksempel på en tendens i samfundet, hvor kvindelige ofre nu formentlig får det sværere.

- Udfaldet af denne retssag stikker langt dybere end Depp og Heard, fordi den repræsenterer præcis, hvor langt vores samfund er gået tilbage siden MeToo-bevægelsen toppede, skriver CNN's klummeskribent, og ekspert i kvinders rolle på sociale medier, Kara Alaimo.

Hvad med de andre ofre?

Hos tv-stationen MSNBC mener klummeskribent og advokat Katie S. Phang, at udfaldet kommer til at gå ud over kvinder, der har været udsat for hustruvold.

- Retssagen burde handle om loven, men den udviklede sig til en tarvelig genoplivning af parrets dysfunktionelle ægteskab gennem memes, TikTok, Instagram, konkurrerende hashtags og redigeret indhold, skriver hun og tilføjer:

- Når folkedomstolens medlemmer glor og lurer, kan det have en isnende effekt på sårbare ofre for hustruvold.

I avisen New York Times erklærer tidligere kønsredaktør Jessica Bennett, at der slet ikke var nogen vindere i sagen.

- Sagen mudrede op i Depps historik med misbrug og voldelige udfald. Hans tekstbeskeder om sin eks-hustru var så grove, at de ikke kan trykkes her. Heard indrømmede at have slået Depp, hvilket hun siger var i selvforsvar, og hun blev tvunget til at erindre voldsomme detaljer fra et angiveligt fysisk og seksuelt angreb, skriver Jessica Bennett og lufter sin frygt for, at sagen vil ramme ofre i andre sager:

- Ofre for hustruvold så sagen udspille sig med rædsel. Det ser ikke ud til, at vi blev klogere på de komplicerede og nogle gange ubehagelige realiteter omkring partnervold.

Ifølge Jessica Bennett bragte sagen heller ikke nogen ny forståelse for MeToo-sagen med sig.

- Heard gennemgik, uanset om man tror på hende eller ej, hvad der i bund og grund er en gammeldags offentlig gabestok, stenene var blot erstattet af memes, skriver hun.

Bagslaget

I den britiske avis The Guardian er klummeskribent, Moira Donegan, der i løbet af sin karriere har afsløret mænd i mediebranchen mistænkt for overgreb, også ked af afgørelsen i Fairfax.

- Sagen blev til et offentligt orgie i kvindehad. Mens det meste af harmen er rettet mod Heard, er det svært at ryste den følelse af sig, at den i virkeligheden er rettet mod alle kvinder, og i særdeleshed de af os, der udtalte os om kønsbaseret misbrug og seksuel vold mens MeToo-bevægelsen var på sit højeste, skriver hun og tilføjer:

- Vi er i et øjeblik med smitsomt antifeministisk bagslag, og de beskedne fremskridt, der blev gjort i den æra bliver nu trukket tilbage, mens offeret udsættes for skadefryd på en stor skala, skriver Moira Donegan.

Hun udtrykker dernæst sin uforbeholdne sympati med Amber Heard:

- Heard er stadig i et voldeligt forhold. Nu er det ikke kun med Johnny Depp, men med hele landet.

Den uhellige treenighed

Hos avisen New York Post er holdningen en anden.

Lederskribent Kelly Jane Torrance mener dog ligesom de andre i denne artikel, at sagen er et eksempel på noget større end et forlist ægteskab.

- Nævningene sendte en klar besked om, hvad Heard og den bevægelse, hun angiveligt står for, har påført Amerika. Depp kan nu købe nye lortefri lagner. At reparere hans omdømme bliver sværere, men det bliver endnu sværere at reparere de skader, som er påført os alle, fordi der blev insisteret på, at vi skal tro på enhver kvinde til enhver tid, skriver Kelly Jane Torrance i sin leder, hvor hun giver den amerikanske venstrefløj skylden for, at det kom så vidt.

- Der er intet bedre eksempel på den uhellige treenighed bestående af Hollywood, politikerne og medierne, der selvtilfredse belærer Amerika om, at det må forbedre sig, end Amber Heards artikel i Washington Post i 2018, skriver hun.

- Artiklen var i virkeligheden en velplaceret del af en smædekampagne, der havde til formål at ødelægge omdømmet hos en mand, der ikke gav hende millioner nok ved skilsmissen, lyder det fra Kelly Jane Torrance.

Hun skriver, at Amber Heard med sine beskyldninger mod Johnny Depp i virkeligheden har undermineret alle de ofre, som i virkeligheden har brug for medfølelse og tilføjer, at Amber Heard i hendes øjne ikke har gjort noget for at hjælpe andre kvinder end sig selv.

Den holdning deles i øvrigt af Donald Trump Jr., der er søn af USA's tidligere præsident.

- Stol på alle kvinder, undtagen Amber Heard. 15.000.000 dollars i kompensation og skadeserstatning til Depp, og måske en sag, der kan gøre en ende på alle de rabiate feministiske meninger om, at alle mænd er skyldige inden de beviser deres uskyld, som vi har set på det seneste. Så skrækkelig er hun, skriver han på Twitter.

(Af lovtekniske årsager blev beløbet justeret ned til 10.350.000 dollars. Se hvorfor her.)

Også hos Det Republikanske Parti i USA ser afgørelsen ud til at falde i god jord.

Her reagerede partikomitéen for rets- og sikkerhedspolitik med et enkelt tweet, der forestiller Johnny Depp i sin signaturrolle som piraten Jack Sparrow.

Se også Kernen på TV 2 PLAY om retssagen, der er meget mere end en sladderbladshistorie.