Udland

Johnny Depp vinder over Amber Heard i spektakulær retssag

"Det knuser mit hjerte", siger Amber Heard. Fra Johnny Depp lyder det, at "sandheden dør aldrig".

Amber Heard har begået bagvaskelse mod Johnny Depp, som dermed vinder sagen mod hende.

Det har en jury i Fairfax, Virginia afgjort onsdag aften dansk tid.

Depp skal modtage 15 millioner dollar i erstatning fra Amber Heard. Hun fik medhold i et enkelt punkt og skal modtage to millioner dollar.

Dermed er der sat et punktum for en af historiens mest bizarre og mediedækkede retssager.

Sagen vist direkte på nettet

Den verdenskendte skuespiller Johnny Depp havde sagsøgt sin ekskone, skuespiller Amber Heard, for ærekrænkelse i et civilt søgsmål, efter at hun i 2018 skrev om sine oplevelser med partnervold i et indlæg i avisen The Washington Post.

Sagen har løbet over seks uger, og millioner af mennesker verden over har set med på livestream via internettet.

Retssagen har båret præg af voldsomme anklager og beskrivelser af vold og seksuelle overgreb – og det er flydt med beskyldninger fra begge parter.

Men sagen handlede til syvende og sidst om, hvorvidt Amber Heard er skyldig eller ej i bagvaskelse eller ærekrænkelse af sin eksmand, Johnny Depp, ved at påstå, at han har udsat hende for overgreb.

Amber Heard havde lavet et modsøgsmål på 100 millioner dollars og hævdede, at Johnny Depp har udsat hende for vold.

Den syv mand store jury blev altså enige om, at Johnny Depp har ret i påstanden om bagvaskelse.

Sagen kort

Johnny Depp sagsøgte sin ekskone, Amber Heard, for ærekrænkelse, efter at hun i 2018 skrev om sine oplevelser med partnervold i The Washington Post.

Beskyldningerne kom første gang frem under parrets skilsmisse i 2016.

Johnny Depp sagsøgte Amber Heard for 50 millioner dollars og skrev i søgsmålet, at anklagerne om vold har kostet ham roller i de kommende 'Pirates of the Caribbean'-film samt i 'Fantastiske skabninger'.

Amber Heard sagsøgte til gengæld Johnny Depp for 100 millioner dollars og hævder, at Depp har udsat hende for vold.

For Johnny Depp handlede sagen om at overbevise juryen om, at der ikke var troværdige beviser for, at han havde begået overgreb, og at det i virkeligheden var Amber Heard, der udøvede vold i forholdet, og at hun desuden er en utroværdig person.

Amber Heards hold fokuserede i retssagen mest på, at Johnny Depp skal have begået beviseligt overgreb én enkelt gang. Derudover fastholdt Heards advokater, at retssagen handlede om, hvad der stod skrevet i indlægget i Washington Post.

I 2020 sagsøgte Johnny Depp det britiske medie The Sun, efter at de havde kaldt ham ”wife-beater” (en, der slår sin hustru, red.). Depp fik ikke medhold i sagen.

Hvad vurderede juryen?

Udover at give Johnny Depp medhold i, at han var blevet æreskrænket af sin ekskone i indlægget i Washington Post, mente juryen også, at Heards påstande om overgreb fra Depp var falske og fremsat med "forbryderisk hensigt".

Depp fik derfor 15 millioner i erstatning, som dog var 35 millioner under, hvad han samlet set havde sagsøgt om.

Amber Heard fik medhold i sin sag på et enkelt punkt. Nemlig at Johnny Depp og hans advokater havde begået bagvaskelse af hende. Hun skal derfor modtage to millioner dollar i erstatning.

Johnny Depp får dog ikke alle 15 millioner dollars i erstatning. Det skyldes en lov i staten Virginia om, at man ikke kan få mere end 350.000 dollars i såkaldte punitive damages, og derfor ender det egentlige beløb på 10.350.000 dollars.

Johnny Depp var ikke til stede i retten, da afgørelsen blev læst op. Det var Amber Heard til gengæld.

Heard: Tilbageslag for kvinder

Efter afgørelsen kom hun med en officiel udtalelse, hvor hun blandt andet skriver, at hun er skuffet på egne og andre kvinders vegne.

- Skuffelsen jeg føler i dag rækker ud over ord. Det knuser mit hjerte, at den enorme bevismængde ikke var nok til at modstå den uforholdsmæssigt store magt, indflydelse og påvirkning, min eksmand har, skriver Heard blandt andet, og tilføjer:

- Jeg er endnu mere skuffet over, hvad denne dom betyder for andre kvinder. Det er en tilbagegang.

Johnny Depp har ligeledes delt en udtalelse, hvor han blandet andet tilkendegiver, at han mener, sandheden har sejret.

- Lige fra begyndelsen har mit mål med denne sag været at få sandheden frem lige meget hvad, skriver Johnny Depp og tilføjer:

- Sandheden dør aldrig.

Retssag på Tiktok

Sagen mellem Johnny Depp og Amber Heard har under hele retssagen haft sit eget liv på de sociale medier, hvor den folkedomstolen hurtigt tippede i Johnny Depps favør.

Særligt på Tiktok har talrige klip fra retten floreret, og i broderparten gøres der grin med Amber Heards' forklaringer, mimik og – ifølge Depps fans – skuespil i vidnestolen. Mange klip fra retssagen er manipulerede, så de får Amber Heard til at fremstå ligeglad eller tåbelig.

Ifølge BBC er videoer tagget med #JusticeforJohnnyDepp på Tiktok set over 18 millarder gange på platformen.

Fans i hobetal har desuden camperet foran retten og er mødt op med piratflag og skilte med teksten "Justice for Johnny" for at vise deres støtte til deres idol.

En del af vreden skyldes, at Johnny Depp er blevet frataget flere store roller, blandt andet i filmserien 'Fantastiske skabninger og hvor de findes', siden de afslørende detaljer om deres parforhold begyndte at blive offentligt kendte.

Det har Amber Heard ikke på samme måde, og knap 4,5 millioner mennesker har skrevet under på, at hun skal klippes ud af den kommende superheltefilm 'Aquaman 2'.