Krigen i Ukraine

Orbán fik sin olie – men hvorfor har han så meget magt?

Den ungarske premierminister fik en undtagelse fra boykot af russisk olie i fødselsdagsgave af EU.

- Før kaldte de mig Hitler eller Mussolini. I dag bliver jeg sammenlignet med Vladimir Putin eller Aleksandr Lukasjenko i Hviderusland. Jeg overlader det til Dem at vurdere, om det er fremskridt.

Sådan lød Viktor Orbáns ord i kølvandet på sejren ved det ungarske valg i 2010. Valget, der placerede frontfiguren fra det højreorienterede Fidesz-parti på den stol, hvorfra han skulle styre landet.

Nu mere end ti år senere bliver navne som Putin og Lukasjenko stadig hyppigt sat i forbindelse med Viktor Orbán, der tirsdag fylder 59. Men med en krig på det europæiske kontinent er han igen kommet i centrum.

For det tætte venskab med kollegerne mod øst bliver for alvor testet, når Orbán skal jonglere med EU og deres fordømmelser af Putin på den ene side og sin olie- og gasforsynende russiske ven på den anden side.

Det undrer mig, at Ungarn over så mange år har kunnet afvikle demokratiet, uden at det har fået nogen konsekvenser fra EU

Marlene Wind, professor i statskundskab

Statslederen, der er lige så karismatisk, som han er kontroversiel, har de seneste uger stukket en kæp i hjulet på EU’s sjette sanktionspakke.

Men hvordan kan lederen af et forholdsvis lille europæisk land have så meget magt?

Ungarn undtaget

Sent mandag aften landede der efter flere ugers forhandlinger en aftale om at forbyde to tredjedele af al olieimport fra Rusland med øjeblikkelig virkning.

Men det blev ikke uden indrømmelser til Ungarn, der flere gange har nægtet at indføre et forbud mod russisk olieimport.

Lande som Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet får på grund af deres afhængighed af russisk olie mere tid til at indrette sig de nye sanktioner.

At Orbán kunne gennemtrumfe en undtagelse fra de nyligt vedtagne oliesanktioner, skyldes delvist EU’s vetoregel. Reglen dikterer, at samtlige 27 medlemslande skal være enige for at kunne vedtage sanktionspakken.

Det betyder altså, at bare et enkelt lands modvilje kan spænde ben for hele forslaget.

Viktor Orbán gik også kun med til aftalen, fordi forbuddet foreløbig ikke gælder russisk olie leveret via rørledninger. Her er tidsplanen en mere løs målsætning om at gøre det, så snart det er muligt.

Ungarn importerer omkring 65 procent af sin olie fra Rusland gennem netop rørledninger. Dermed er sanktionspakken blevet markant mere spiselig for Orbán, og russerne kan for nu fortsætte deres salg af olie til ungarerne.

Mest korrupte EU-land

Det er langtfra første gang, at Viktor Orbán rager uklar med EU.

Det er vigtigere for EU-toppen, at EU holder sammen og fremstår enige over for Rusland

Marlene Wind, professor i Statskundskab

Siden han kom til magten i 2010, er Ungarn ved adskillige lejligheder blevet stillet for EU-domstolen for traktatbrud.

Blandt andet for at fyre og tvinge dommere til at trække sig og sammensætte forfatningsdomstolen, så den favoriserer Orbáns egne ambitioner. Det fortæller Marlene Wind, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, der har forsket massivt i Ungarns politiske udvikling.

Hun fremhæver, at der er masser af undersøgelser, der viser, at Ungarn er blandt de mest korrupte lande i EU.

Også kontroversielle antihomolove og opkøb af frie medier, som bliver omdannet til en form for propagandamaskine, er blandt de ungarske fænomener, der stritter imod de demokratiske værdier, som EU-medlemskabet er bygget på.

Afviklet demokratiet

Senest har den ungarske regering som følge af krigen i Ukraine erklæret undtagelsestilstand.

Dermed kan Orbán lede landet via dekreter – altså uden om parlamentet, hvor han ellers har et stort flertal. Det havde han dog i forvejen beføjelse til, eftersom han også i foråret 2020 erklærede undtagelsestilstand som en reaktion på coronapandemien.

Den særlige lov stod dog til at ophøre 1. juni, men med den nye erklæring kan Orbán fortsætte, som han har gjort de seneste to år.

- Det undrer mig, at Ungarn over så mange år har kunnet afvikle demokratiet, uden at det har fået nogen konsekvenser fra EU, siger Marlene Wind.

Men hvorfor kan Viktor Orbán slippe afsted med det?

Under Merkels vinger

Ifølge Marlene Wind skyldes det på den lange bane først og fremmest, at Angela Merkel, som sad ved magten i Tyskland i 16 år, har holdt hånden over Orbán.

- Merkel beskyttede ham for en enhver pris, fordi Tyskland ikke følte, at de kunne tillade sig at fortælle østlandene, hvordan de skulle indrette deres samfund, efter Anden Verdenskrig.

Orbáns succes skyldes også hans høje begavelse og popularitet i hjemlandet, hvor han især nyder opbakning fra folk, der bor på landet, vurderer Malene Wind. Samtidig er op mod en halv million højtuddannede ungarere i løbet af de seneste 15 år flyttet ud af landet.

- Han konsoliderer sin magt ved at bruge fjendebilleder til at spille på folks frygt. Det gør han ved hjælp af sin kontrol over landets medier, så der ikke kommer kritiske historier ud om for eksempel hans personlige oligarknetværk, der ofte skummer fløden i form af EU-midler fra Bruxelles, siger Marlene Wind.

Og i den nyeste sag, hvor det lykkedes Ungarn at gennemtrumfe en undtagelse fra oliesanktionerne, skyldes det – ifølge forskeren – krigen i Ukraine.

- Det er vigtigere for EU-toppen, at EU holder sammen og fremstår enige over for Rusland. Så fejer man det her ind under gulvtæppet for nu og må tage opgøret med Orbán bagefter, vurderer Marlene Wind.