EU klar med ny og "øjeblikkelig" sanktionspakke mod Rusland

EU indfører endnu en gang sanktioner mod Rusland og sender samtidig et enormt pengebeløb til Ukraine.

EU's ledere er mandag aften blevet enige om at forbyde to tredjedele af al olieimport fra Rusland.

Det oplyser EU-præsident, Charles Michel, på Twitter.

- Det her (forbud, red.) gælder med øjeblikkelig virkning for over to tredjedele af olieimporten fra Rusland, og det fjerner dermed en enorm kilde til finansieringen af landets krigsmaskine, skriver han.

EU's ledere er samtidig blevet enige om at udelukke Ruslands største bank, Sberbank, fra betalingssystemet Swift.

Desuden får yderligere tre russiskejede tv-stationer forbud mod at drive virksomhed i Europa.

Økonomisk hjælp til Ukraine

Pakken med sanktioner mod Rusland er den sjette fra EU.

Og mens presset på Rusland stiger, fortsætter hjælpen til gengæld i Ukraines retning. På topmødet blev det nemlig også besluttet at sende ni milliarder euro til Ukraine i finansiel støtte.

Jo hårdere og tungere EU’s sanktioner bliver, jo mere ondt gør det også på EU-landene selv

Divya Das, TV 2s EU-korrespondent

Beløbet svarer til cirka 67 milliarder kroner og skal hjælpe landet med dets "likviditetsbehov", skriver Charles Michel på Twitter.

I et andet Twitter-opslag hylder EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, de nye sanktioner.

- Jeg byder aftenens aftale om oliesanktioner mod Rusland velkommen. Det her kommer reelt til at reducere 90 procent af EU's olieimport fra Rusland inden årets udgang, skriver von der Leyen.

Tidligere mandag lød der ellers mere pessimistiske toner fra formanden, som udtalte, at hun næppe forudså, at en sanktionspakke ville lande i løbet af de næste 48 timer.

Og von der Leyen var ikke alene om at nedtone forventningerne til en aftale. Et stop for import af russisk olie vil nemlig ramme Ungarn og en række andre EU-lande hårdt.

- Jo hårdere og tungere EU’s sanktioner bliver, jo mere ondt gør det også på EU-landene selv. Og når det gør ondt på EU-landene, er det svært at finde enighed. Jo længere frem på sanktionsstien man kommer, jo smallere bliver den også, forklarer TV 2s EU-korrespondent Divya Das.

Den ungarske akilleshæl

Ungarn har flere gange nægtet at indføre et forbud mod russisk olieimport.

Landets præsident, Viktor Orban – der er en af Vladimir Putins tætteste allierede – gik også kun med til aftalen, fordi forbuddet foreløbig ikke gælder russisk olie leveret via rørledninger. Her er tidsplanen en mere løs målsætning om at gøre det, så snart det er muligt.

Ungarn importerer omkring 65 procent af sin olie fra Rusland gennem netop rørledninger. Dermed får Ungarn – i modsætning til andre EU-lande – markant lettere ved ikke at gennemføre den sjette sanktionspakke mod Rusland, og russerne kan for nu fortsætte deres salg af olie til ungarerne.

Andre lande, såsom Slovakiet og Tjekkiet, har også bedt om mere tid til at få de nye sanktioner på plads på grund af deres afhængighed af russisk olie.