Uenighed om nye sanktioner - nu gør de for alvor ondt på EU-landene selv
Ungarn og andre lande, der ikke kan få olie fra tankskibe, kræver særlige undtagelser fra sanktioner mod russisk olie.
De første fem sanktionspakker blev vedtaget nogenlunde smertefrit i EU.
Men da EU’s stats- og regeringschefer mandag mødtes for at vedtage sanktionspakke nummer seks, så alting pludseligt meget sværere ud.
- Vi er ikke i nærheden af et kompromis, som den ungarske premierminister Viktor Orban udtrykte det.
Centralt i sanktionspakke nummer seks står nemlig, at EU skal holde op med at importere russisk olie.
Og det gør ondt på Ungarn og en række andre EU-lande, der er fuldstændigt afhængige af russisk olie.
- Jo hårdere og tungere EU’s sanktioner bliver, jo mere ondt gør det også på EU-landene selv. Og når det gør ondt på EU-landene, så er det svært at finde enighed. Jo længere frem på sanktionsstien man kommer, jo smallere bliver den også, siger TV 2s EU-korrespondent Divya Das om situationen.
Mandag aften var situationen, at EU’s medlemslande ikke kunne blive enige om den sjette sanktionspakke – og selv om stats- og regeringscheferne også tilbringer tirsdagen sammen i Bruxelles, er der ikke meget håb om, at de når til enighed.
- Vi er ikke i mål, men vi nærmer os. Det vil næppe blive løst i løbet af de næste 48 timer, men derefter tror jeg, der er muligheder, sagde formanden for EU-kommissionen Ursula von der Leyen diplomatisk mandag.
Men når hun siger 48 timer, så betyder det altså, at der ikke vil blive opnået enighed på dette EU-topmøde.
Afhængig af olieledning
Problemet er, at en lille gruppe øst- og centraleuropæiske lande ikke har adgang til havet.
Det betyder, at disse lande ikke har havne – og dermed ikke kan få olie fra tankskibe.
Det gælder blandt andet Ungarn, hvis premierminister Viktor Orban er den, der mest ihærdigt har modsat sig en aftale om sanktioner overfor den russiske olie.
Ungarn er nemlig 100 procent afhængig af en olieledning fra Rusland. Så ideen om en boykot af russisk olie vil ramme Ungarn mindst lige så hårdt, som det rammer Rusland.
Medmindre EU-landene kan få formuleret en undtagelse, der hjælper Ungarn og de andre EU-lande i samme situation.
Kun for olie fra tankskibe
Både EU-kommissionen og de andre EU-lande havde på forhånd lagt op til at lave en undtagelse for lande, der er afhængig af forsyninger fra en russisk olieledning.
- Vi ved jo, at Ungarn og et par andre lande står i en særlig udfordring, fordi man er meget afhængig direkte af den russiske olie, og det må vi så forsøge at finde en løsning på, sagde for eksempel den danske statsminister Mette Frederiksen på vej ind til topmødet.
Undtagelsen går ud på, at EU i første omgang kun boykotter russisk olie, der bliver leveret på tankskibe.
- Rammerne bliver noget i retning af, at man inden for de næste otte måneder vil udfase importen af russisk olie. Men kun de to tredjedele af importen, der kommer hertil på tankskibe. Den sidste tredjedel af olieimporten, der kommer via rørledninger, vil blive omfattet af en ”midlertidig undtagelse”. Hvor længe den så skal vare, ved vi ikke, fortæller Divya Das.
"Løsninger først"
Den ”midlertidige undtagelse” er imidlertid ikke nok til at tilfredsstille Viktor Orban.
Han siger, at Ungarn også har behov for garantier for, at Ungarn bliver hjulpet, hvis Rusland skulle bremse olieforsyningerne i rørledningen til Ungarn.
- Det nuværende forslag er ikke godt. Vi er parat til at støtte pakke nummer seks, hvis der er løsninger, der kan sikre Ungarns energiforsyning. Det har vi ikke nu, siger han.
Han anklager EU-systemet for at opføre sig ”uansvarligt” og vende sanktionsprocessen på hovedet:
- Den ungarske holdning er, at vi har behov for først at finde løsninger – og så kan sanktionerne komme bagefter, siger han.
Ifølge Divya Das betyder det, at stats- og regeringscheferne ikke kan binde sløjfe på en færdig sanktionspakke på dette topmøde.
- I stedet bliver konklusionen nok tirsdag, at stats- og regeringscheferne insisterer på, at der skal arbejdes videre med sanktionerne – og så lader man embedsmænd og jurister arbejde videre med sanktionerne, siger hun.