Udland

Politiet efterforskes i USA's værste skoleskyderi i et årti

Der gik mere end en time fra bevæbnet teenager brød ind på skole i Uvalde, til at politiet standsede ham.

Politiets håndtering af tirsdagens skoleskyderi er blevet centrum for efterforskningen i den mindre by Uvalde i Texas.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Den mistænkte gerningsmand var inde på skolen i en time, hvor han nåede at dræbe 21 mennesker, før politiet skød og dræbte ham. Skoleskyderiet er det værste af sin slags i et årti i USA.

Politi risikerer retssager

Spørgsmålet om, hvorvidt der gik for lang tid, før politiet handlede, kan føre til retssager og endda strafferetlige anklager mod politiet.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters forblev næsten 20 politibetjente uden for et klasselokale, mens børn indenfor var i panik og desperat forsøgte at ringe til alarmcentralen.

I alt blev der foretaget otte opkald til alarmcentralen inde fra klasseværelset, mens politiet stod udenfor.

En pige havde blandt andet ringet til politiet klokken 12.03 og fortalt, hvilket lokale den mistænkte gerningsmand befandt sig i.

Mere end tre kvarter efter opkaldet stormede politiets specialstyrker skolen og standsede skoleskyderen.

Politiets øverstkommanderende på stedet havde fejlagtigt fastslået, at den 18-årige drabsmand havde barrikaderet sig alene i et klasselokale i den tid, hvor politiet ventede på at bryde ind.

Politichefen havde også vurderet, at børnene ikke var i umiddelbar risiko, og at betjentene derfor havde tid til at forberede sig.

- Men det var den forkerte beslutning, siger Steven McCraw, der er ansvarlig for den offentlige sikkerhed i Texas, ifølge Reuters.

Gerningsmand efterforskes stadig

Gerningsmanden er identificeret som den 18-årige Salvador Ramos.

Efterforskerne undersøger stadig et motiv for angrebet. Ramos, der var droppet ud af gymnasiet, havde ren straffeattest og umiddelbart ingen historik med psykisk sygdom.

I alt døde 19 elever og to lærere i angrebet, der desuden sårede 17 andre.