Rusland invaderer Ukraine

Rusland hævder at have kontrol over strategisk vigtig by i Østukraine

Russerne oplever i øjeblikket fremgang i Donbas-regionen, hvor de ukrainske styrker bliver presset tilbage.

Prorussiske styrker i Østukraine hævder fredag at have vundet fuld kontrol over den strategisk vigtige by Lyman i det østlige Ukraine.

Det meddeler de via beskedtjenesten Telegram.

Byen er med sin placering i den nordlige del af Donetsk-regionen et afgørende skridt for russerne på vejen til de to større byer Slovjansk og Kramatorsk, som stadig er under ukrainsk kontrol.

Lyman, der også er en vigtig by for jernbaneforbindelser, har udgjort en del af frontlinjen i de russiske styrkers nordlige fremmarch i Østukraine.

Den ukrainske regering erkender tilsyneladende nederlaget i byen.

- Ifølge ubekræftede data har vi mistet byen Lyman. Den russiske hær – dette skal bekræftes – har erobret den, siger Oleksij Arestovytj, rådgiver for præsident Volodymyr Zelenskyj, i en video offentliggjort på sociale medier.

- Måden, hvorpå de erobrede den med en ordentligt organiseret operation, viser i princippet, at det operationelle ledelsesniveau og de taktiske evner i den russiske hær er forbedret. Det er ikke forbedret overalt, selvfølgelig. Men det er uden tvivl forbedret, siger han.

Guvernør afviser fuld kontrol

Ifølge den ukrainske guvernør i Donetsk-regionen, Pavlo Kyrylenko, er Lyman dog endnu ikke fuldt under russisk kontrol.

Han siger fredag, ifølge mediet Hromadske, at byen nu "primært er kontrolleret" af de prorussiske styrker, men at Ukraines militær har indtaget nye forstærkede positioner i området.

- Det russiske militær forsøger virkelig at få fodfæste i denne retning, fordi de er klar over, at det ukrainske militær fra de nye positioner ikke kun vil afskrække fjenden, men også iværksætte et modangreb for at drive fjenden ud af Lyman, siger Kyrylenko.

Russisk momentum

En russisk erobring af Lyman vil underbygge de seneste dages meldinger om, at russerne har momentum med deres offensiv i Donbas-regionen, der foruden Donetsk også består af Luhansk.

De russiske styrker har haft krigsindsatsen fokuseret på Donbas, efter at det ikke lykkedes dem at indtage Ukraines hovedstad, Kyiv.

Det har givet Rusland den største fremgang i uger, og tirsdag sagde den ukrainske præsident Zelenskyj, at situationen i Donbas var meget svær for Ukraine lige nu, efter at russerne havde sat alle sine resterende styrker ind i offensiven.

Et større område af Donetsk er stadig under ukrainsk kontrol, mens ser det sværere ud i Luhansk.

Her siger guvernøren, Serhij Hajdaj, ifølge The Guardian, at kun 5 procent af arealet nu er på ukrainske hænder – sammenlignet med 10 procent for godt en uge siden.

De russiske styrker nærmer sig centrale områder af byerne Sjevjerdonetsk og Lysytjansk, og lykkes det at indtage dem, vil russerne have erobret kontrollen over hele Luhansk.

Det vil være en stor symbolsk sejr for Rusland, har udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator Jacob Kaarsbo påpeget i sin seneste analyse.

Zelenskyj: Donbas kan ende som ubeboelig

I Donetsk fortsætter den russiske beskydning ifølge Ukraine langs hele frontlinjen, herunder missil- og luftangreb på byer relativt langt fra fronten – Bakhmut, Pokrovsk og Kramatorsk.

I sin daglige videotale til det ukrainske folk sagde Volodymyr Zelenskyj natten til fredag, at den russiske offensiv i regionen kan ende med at gøre Donbas "ubeboelig".

Han beskylder Rusland for at forvandle Ukraines byer til aske.

- Alt dette, inklusive deportationerne af vores folk og massedrabene på civile, er en åbenlys politik om folkedrab fra Rusland, sagde den ukrainske præsident.

Krigen i Ukraine har nu varet i 93 dage, efter at Rusland 24. februar indledte sit angreb på nabolandet.