Udland

Nye detaljer om skoleskyderi i Texas får politiet til at ændre forklaring

Gerningsmand gik rundt og skød uden for skolen i 12 minutter, inden han uhindret kunne gå indenfor. Herfra gik der over en time, før han blev stoppet.

Foruden en stor sorg efter tirsdagens skoleskyderi i Texas er de berørte familier også ramt af tiltagende vrede og frustration.

For i takt med at flere detaljer om skyderiet ser dagens lys, vokser kritikken af politiets reaktion og håndtering af angrebet, skriver blandt andre New York Times.

En opdateret tidslinje over angrebet har vist, at gerningsmanden, 18-årige Salvador Ramos, gik rundt og skød uden for skolen i 12 minutter, inden han gik ind i bygningen.

Tidligere var forklaringen, at Ramos skød en vagt, som forsøgte at stoppe ham ved skolens indgang, men det er ikke korrekt.

- Han gik uhindret ind på skolen. Han blev ikke konfronteret af nogen, siger Victor Escalon, afdelingsleder for Texas' myndighed for offentlig sikkerhed på et pressemøde torsdag, hvor den nye tidslinje blev lagt frem.

Tidslinje over skoleskyderi

Alle tidspunkter er lokaltid i Uvalde, Texas.

11.00: Gerningsmanden laver opslag på Facebook, hvor han skriver, at han vil skyde sin bedstemor. I et efterfølgende opslag skriver han, at han har skudt sin bedstemor.

11.15: I et nyt opslag erklærer gerningsmanden, at "jeg vil skyde på en grundskole".

11.28: Gerningsmanden kører sin bil i en grøft ved Robb Elementary School. Tidligere på morgenen har han skudt sin bedstemor. Efter at have forladt sin bil begynder han at skyde mod personer på den anden side af gaden. 

11.30: Alarmcentralen modtager et opkald om en bevæbnet mand ved skolen. Imens forcerer gerningsmanden et hegn indtil skolen, hvorefter han fortsætter med at skyde.

11.40: Gerningsmanden går uhindret indenfor i skolen.

11.44: De første betjente ankommer til stedet og bliver beskudt af gerningsmanden, som har forskanset sig i et klasselokale med en 4. klasse. Betjentene trækker sig og tilkalder forstærkning.

12.17: Skoledistriktet i Uvalde oplyser om skoleskyderiet på sine sociale medier.

12.45-13.00: Specialstyrker fra grænsepolitiet ankommer og trænger ind i klasseværelsen, hvor de dræber gerningsmanden. Politiet kan ikke forklare, hvorfor der gik over en time.

13.06: Politiet i Uvalde melder, at den mistænkte er "i politiets varetægt."

Tidslinjen viser, at der gik over en time, fra gerningsmanden gik ind på skolen, til han blev dræbt.

I mellemtiden var adskillige forældre mødt op foran skolen efter nyheden om skyderiet.

Forældre krævede handling

Videoer på sociale medier har vist desperate familiemedlemmer, der forsøgte at få adgang til skolen, mens angrebet stadig var i gang.

- Politiet gjorde ingenting. De stod bare uden for hegnet. De gik ikke ind eller løb nogen steder hen, siger Angeli Rose Gomez til Wall Street Journal.

Efter at have hørt om skyderiet var hun selv kørt hen til skolen, hvor hendes to børn går.

Efter min mening kunne flere børn have været reddet

Javier Cazares, far til offer for skyderiet

På videoerne kan man høre mange af de fremmødte råbe vredt og skændes med politiet, der blokerede adgangen til skolen.

Til Los Angeles Times fortæller Derek Sotelo, at han stod foran skolen sammen med en ven, hvis søn befandt sig indenfor, og at de desperat forsøgt at få politiet til at gøre noget.

- Han var helt oppe i betjentens hoved og sagde "Giv mig din skudsikre vest. Du bruger den ikke til noget. Giv mig den vest, og så skal jeg nok gå ind og dræbe den fyr", siger Sotelo.

Han fortæller, at mange forældre var vrede over, at betjentene ikke rykkede indenfor.

- Alle stod bare og sagde "Hvad foregår der? Hvad pokker foregår der? Hvorfor går de ikke ind? Hvad venter de på?", siger Derek Sotelo.

Mor hævder at være blevet lagt i håndjern

En kilde fortæller til New York Times, at oprørte forældre forsøgte at vælte hegnet ind til skolen, men blev holdt tilbage af politiet.

Ifølge Angeli Rose Gomez forsøgte forældrene først i høflig tone og senere mere indtrængende at få politiet til at rykke ind på skolen.

Hun beskriver stemningen som hektisk og hævder, at hun så en far blive tacklet og kastet til jorden af en betjent, og at en anden fik peberspray. Hun hævder også selv kortvarigt at være blevet lagt i håndjern.

Da hun blev sluppet fri, fandt hun et ubevogtet sted, hvor hun kravlede over hegnet til skolen og løb ind og hentede sine børn, fortæller hun til Wall Street Journal.

En talsmand for U.S. Marshals Service afviser over for avisen, at betjentene lagde nogen i håndjern ved skolen.

Far til dræbt datter er uforstående

Mange af forældrene mangler i dag svar på, hvorfor der skulle gå så lang tid, før gerningsmanden blev uskadeliggjort.

- Der var rigeligt med skarpt bevæbnede mænd derude, som kunne være gået hurtigere ind. De sagde, at de skyndte sig og alt muligt, men det så vi ikke, siger Javier Cazares til New York Times.

Han mistede selv sin datter Jacklyn og datterens kusine i skyderiet.

Cazares mener, at det kunne have gjort en forskel, hvis politiet havde reageret hurtigere.

- Efter min mening kunne flere børn have været reddet, siger han.

Forældrenes oplevelse står i skarp kontrast til guvernøren i Texas, Greg Abbott, som på et pressemøde onsdag roste politiet for deres håndtering af angrebet.

- Det er et faktum, at de var i stand til at redde liv på grund af deres hurtigere reaktion og ankomst til stedet, hvor de var i stand til at eliminere gerningsmanden, sagde han.

Forsvarer betjentes reaktion

På torsdagens pressemøde kunne myndighederne i Texas ikke redegøre for, hvorfor politiet ikke var i stand til at gribe ind i løbet af de 12 minutter, der gik fra opkaldet til alarmcentralen, mens Salvador Ramos stadig gik rundt uden for skolen.

Victor Escalon forklarede, at det var en del af den fortsatte efterforskning.

- Vores opgave er at videregive fakta og have svar. Der er vi ikke endnu, sagde han.

Den videre efterforskning skal også klarlægge, hvordan det var muligt for Ramos at trænge ind på skolen gennem en tilsyneladende ulåst bagdør.

Hvad angår den times tid, hvor politiet kritiseres for ikke at gøre nok, gentog Escalon forklaringen om, at betjentene afventede forstærkning og flere ressourcer.

- I dette tidsrum, hvor de foretager opkald for at få fat på hjælp til at løse problemet og få det stoppet omgående, evakuerer de også elever og lærere. Der foregår meget. Det er en kompleks situation. De afvejer løbende undervejs, siger han ifølge Financial Times.

Tror ikke på myndighedernes forklaring

Imens vokser rækken af spørgsmål fra familierne og de lokale i Uvalde.

77-årige Bob Estrada, hvis barnebarn går på skolen, fortæller til Wall Street Journal, at han sammen med sin kone befandt sig uden for skolen, da de første skud faldt, og at de var forundrede over, hvor lang tid der gik, før politiet nåede frem.

- De forsøger at dække over noget. Jeg tror, at betjentene ventede på forstærkning, fordi de ikke havde lyst til at gå ind på skolen, siger han.

Et andet øjenvidne, Jay Martin, siger til avisen, at han bor få gader fra skolen og hurtigt indfandt sig, da han hørte skud. Han hævder, at politiets tidslinje ikke passer med, hvad han selv oplevede.

- Der er ikke noget, som passer. Folk er virkelig bare frustrerede, fordi ingen kommer ud og fortæller os sandheden om, hvad der foregik, siger han.

I alt blev 19 børn og 2 lærere dræbt ved angrebet på skolen, mens flere andre blev såret. Også to politibetjente blev såret af skud, da de forsøgte at nå frem til gerningsmanden.