Johnny Depp i retten 24. maj.
Udland

Engang var Johnny Depp en rollemodel – nu er han stjerne i et bizart realityshow

Retssagen mellem skuespilleren Johnny Depp og hans tidligere hustru Amber Heard slutter nu. Den endte som gigantisk realityhit med ægte skuespillere.

ADVARSEL: Denne artikel indeholder billeder og beskrivelser, der kan virke voldsomme.

Skuespilleren i den grå habit sad bag vidneskrankens brune træpaneler og kiggede frem for sig.

Jeg mistede kontrollen over min blære. Der var blod på gulvet

Amber Heard, skuespiller

Panden over de karakteristiske brune øjne var furet af rynker, og han tøvede, mens hele retssalens opmærksomhed var rettet mod ham.

Da han begyndte at tale, kom ordene langsomt et efter et.

- Jeg fik nogle nyheder, der var absurde, groteske og ondskabsfulde, sagde han uden at afsløre så meget, at det brød spændingen.

Skuespilleren vidste godt, at det ikke kun var tilhørerne i retssalen, der ville få glæde af hans ord, men også den cirka en million seere, som fulgte med via streaming.

- Og så modtog jeg et fotografi af, hvad problemet var, fortsatte han.

Det kunne lige så godt have været en scene i en spillefilm, men det var det ikke.

Retssalen var ægte, personerne var ægte, dramaet var ægte.

Et drama, der blev udført af folk med sans for at aflevere en replik.

En scene fra et ægteskab

Den fraskilte mand i vidneskranken var i færd med at beskrive en af de pinligste scener fra sit havarerede ægteskab, mens ekskonen stirrede på ham fra sin plads i retssalen.

Han holdt spændingen helt ind til sidste ord i sin beskrivelse af, hvad der var på billedet.

- Det var et fotografi af sengen, vores seng. Og i min side af sengen var der menneskelig afføring, sagde han, mens han trak det sidste ord ud.

Hvem havde lagt lorten?

Spørgsmålet er et blandt mange, der i de seneste uger har været genstand for grundige analyser i en retssali byen Fairfax i den amerikanske stat Virginia, hvor en af det 21. århundredes hidtil mest spektakulære retssager udspiller sig.

Hovedrollen

Manden i vidneskranken hedder Johnny Depp, og engang var han en rollemodel.

Små piger takkede ham for at gøre det "cool" at gå med briller, og store piger kaldte hans liv "inspirerende".

Han var på forsiden af People Magazine med overskriften "Sexiest man alive" to gange, og han tjente omkring 650 millioner dollars på sine filmroller.

Men på det seneste har Johnny Depp kun spillet en eneste hovedrolle – nemlig som sig selv.

Det er en hovedrolle i et ofte bizart, til tider morsomt og temmelig tragisk realitydrama, der viser, at ekstremt succesfulde mennesker også bare er mennesker.

Men det er også et drama, der har fået debatten om hustruvold, voldelige hustruer, kvindeundertrykkelse, MeToo, cancel culture og folkedomstolens magt til at rase.

Sagen

I centrum af det hele er en erstatningssag, som begyndte 12. april, og som nu er nået så langt, at den kan overdrages til nævningene.

Det er den 58-årige Johnny Depp, som har anlagt sagen mod sin tidligere hustru.

Hun er 36 år, hedder Amber Heard og er ligesom sin eksmand kendt fra en lang række filmroller.

Parret blev kærester i 2012, og de blev gift i 2015, men efter bare et års ægteskab søgte Amber Heard om skilsmisse.

Årsagen var ifølge Amber Heard, at Johnny Depp havde kastet en iPhone efter hende, mens han var påvirket af alkohol og narkotika.

Politiet i Los Angeles fandt ingen beviser på vold, men Amber Heard viste billeder af et blåt mærke i sit ansigt - et mærke, hun hævdede, der kom fra telefonen.

Et stormfuldt forhold

Ægteskabet blev formelt opløst i 2017, hvor parret indgik et diskret forlig om skilsmisse.

- Vores forhold var intenst, lidenskabeligt og til tider voldsomt, men altid forbundet af kærlighed, skrev de to skuespillere i en fælles meddelelse efter forliget.

Præcis hvor lidenskabeligt og voldsomt forholdet var, kan læses i nogle af de sms'er, som Johnny Depp sendte til sin ven Paul Bettany, flere år inden parret overhovedet blev gift:

Johnny Depp: Lad os brænde Amber!!!

Paul Bettany: Når jeg tænker det igennem, synes jeg ikke, det er en god idé at brænde Amber. Hun er godt selskab og en fryd for øjet. Jeg er ikke sikker på, at hun er en heks. Vi kan selvfølgelig prøve den engelske metode for at komme ud af kniben. Vi udfører en druknetest. Nogen idéer? N.B. Jeg har en pool

Johnny Depp: Lad os drukne hende før vi brænder hende!!! Jeg vil kneppe hendes brændte lig bagefter for at være sikker på, at hun er død...

Men sms'erne var der kun ganske få personer, der kendte til, da parret udsendte den fælles meddelelse.

Den på papiret lykkelige skilsmisse kunne have været afslutningen på historien.

Men i 2018 skrev Amber Heard et indlæg i avisen Washington Post, hvor hun hævdede, at hun var en "offentlig person, der repræsenterer ofre for hustruvold".

Jeg kunne se knoglen stikke frem, mens blodet strømmede ud

Johnny Depp, skuespiller

Avisartiklen kom, netop som flere kvinder havde anklaget filmmogulen Harvey Weinstein, skuespilleren Sylvester Stallone, stjerneastronomen Neil deGrasse Tyson og en lang række andre magtfulde mænd for seksuelle overgreb og sat gang i en hidtil uset selvransagelse i filmbranchen.

Pludselig ville Disney ikke længere have Johnny Depp til at spille hovedrollen som piraten Jack Sparrow i sjette del af filmserien 'Pirates of the Caribbean', og det tyndede hurtigt ud i mængden af jobtilbud.

Kampen om sandheden

Men i stedet for at dukke nakken besluttede Johnny Depp sig for at gå rettens vej.

Først lagde han sag an mod den britiske avis The Sun, fordi den havde kaldt ham "wifebeater" i en artikel.

Dernæst lagde han sag an mod Amber Heard ved en amerikansk domstol.

Han anklagede hende for bagvaskelse og krævede 50 millioner dollars i erstatning.

Jeg har skåret toppen af min langefinger. Hvad skal jeg gøre?

Besked fra Johnny Depp

Amber Heard og hendes advokater svarede igen med et sagsanlæg mod Johnny Depp og et krav om 100 millioner dollars i erstatning.

Ifølge Amber Heard var det ham, der havde udsat hende for bagvaskelse, fordi han havde kaldt hendes beskyldninger for "falske" og et "svindelnummer".

Sagen mod den britiske avis The Sun nåede at komme for retten i Storbritannien, før sagen i USA kunne gennemføres.

Johnny Depp tabte sagen i London, og han måtte forlade Storbritannien, mens avisen The Sun kaldte ham for "wifebeater" med store bogstaver hen over forsiden.

I april 2022 kom turen så til sagen i USA, og den aktuelle retssag i Virginia er formentlig Johnny Depps sidste mulighed for at rense sit navn – og ikke mindst for at genvinde sin popularitet.

Publikumsmagneten

Johnny Depp behøver ikke nødvendigvis at vinde i retten, for at publikum atter begynder at elske ham.

Og udgiften på op til 100 millioner dollars, hvis Johnny Depp taber, er småpenge, hvis man ser på, hvor meget det ville koste at købe sig til al den omtale, sagen har fået.

Omtale, der måske igen kan gøre Johnny Depp populær.

I stedet for at ordne uoverensstemmelserne med ekskonen på en diskret måde valgte Johnny Depp at føre en civil retssag, og en dommer har godkendt, at hele sagen kan streames på internettet.

To berømtheders grimme skilsmisse udrullet i mindste detalje dag efter dag i halvanden måned kunne godt ligne opskriften på noget, der kan vælte internettet.

Og ikke nok med det.

Johnny Depp og Amber Heard færdes begge blandt rige og kendte mennesker, og derfor dukker navne som Elon Musk, Marilyn Manson, J. K. Rowling, Kate Moss, Elton John og mange andre op i biroller i retssagen.

Det er tv-stationen Law and Crime, der har rettighederne til at streame fra retten i Fairfax.

Ifølge de seneste offentliggjorte tal havde 330 millioner mennesker fulgt med i løbet af de første tre uger af sagen.

Små videoklip fra sagen har også fundet vej til Tiktok, hvor de i skrivende stund er set næsten 16 milliarder gange.

En helt anden verden

Alle med en smartphone kan følge med, og dermed har Johnny Depp åbnet et sjældent vindue ind til en verden, som de fleste af os aldrig får mulighed for at kigge ind i.

Men det er også en verden, som ser vidt forskellig ud, alt efter om man ser den ud fra Amber Heards eller Johnny Depps synspunkt.

Fingeren var i papiret

Ben King, butler

Og efter halvanden måneds retsmøder står det klart, at mindst en af hovedpersonerne lyver.

Det er der mange eksempler på.

Hvad skete der for eksempel med Johnny Depps langefinger?

Vi ved med sikkerhed, at fingerspidsen blev hugget midt over, mens parret boede i et hus i Australien i 2015, og at det var Johnny Depps butler, der fandt stumpen.

Under retssagen i Virginia fortalte butleren, Ben King, hvordan der så ud i huset efter et af parrets skænderier.

- Der var store skader. Ituslået glas og bloddråber på fliserne, der er cremefarvede. Bordtennisbordet var skubbet fra hinanden. Der var blod på gulvet ved siden af baren. Der manglede et stykke marmor på baren. Et fjernsyn var ødelagt, og der stak stykker af noget, der lignede en kaffekop, ud fra det, forklarede butleren.

Der var også skrevet med blod og maling på spejlet i et tilstødende badeværelse.

Den forsvundne fingerspids

Tilskuerne i retten fik lov til at se en lang række billeder fra stedet, som personalet tog, inden de ryddede op.

Da fotografierne blev taget, var Johnny Depp kommet på hospitalet, men han havde ikke fået fingerspidsen med, så han bad sine ansatte om at lede efter den.

Og derfor gav butleren sig til at gennemsøge det blodplettede gulv ved baren.

- Der var et sammenkrøllet stykke køkkenrulle med masser af blod på, så jeg tænkte, at det var et godt sted at lede. Fingeren var i papiret, forklarede Ben King i retten.

På hospitalet i Australien i 2015 forklarede Johnny Depp, at han havde fået fingeren i klemme i en foldedør.

Det passede ikke.

Men hvordan havnede fingerstykket så i det sammenkrøllede stykke køkkenrulle?

Den flyvende vodkaflaske

Ifølge Johnny Depps forklaring i retten i 2022 blev han udsat for vold af Amber Heard under et skænderi, hvor hun kastede to store vodkaflasker efter ham.

Flaske nummer to ramte fingeren.

- Hun kastede flasken, den ramte og splintredes over alt. Jeg følte ærligt talt ikke smerten i første omgang. Jeg følte varme og mærkede noget dryppe ned af min hånd. Så kiggede jeg ned og opdagede, at spidsen af min finger var skåret af, og jeg kunne se knoglen stikke frem, mens blodet strømmede ud, sagde Johnny Depp i retten.

Han fortalte, at han dernæst gav sig til at skrive på spejle og vægge med den blodige finger, fordi han "ikke havde lyst til at leve længere".

Så sendte han tekstbeskeder til sin læge.

- Jeg har skåret toppen af min langefinger. Hvad skal jeg gøre? Ud over at tage på hospitalet, lød en af dem.

Ifølge Johnny Depps forklaring løj han om episoden med foldedøren, da han kom på hospitalet, fordi han ville skåne Amber Heard.

Misbrugeren

Amber Heard har en helt anden version af, hvad der skete.

Hun forklarede i retten, at rejsen til Australien i 2015 havde været præget af vold og skænderier lige fra begyndelsen.

Johnny Depp drak store mængder alkohol og tog narkotika, og når han blev konfronteret, endte det med skænderier.

Han var også jaloux, og Amber Heard fortalte, at under besøget i Australien beskyldte han hende for at gå i seng med skuespilleren Eddie Redmayne, der arbejdede på samme filmset som hende.

Det var netop det skænderi, som endte blodigt for Johnny Depp.

Men ifølge Amber Heard er det ikke Johnny Depp, der er offeret.

Voldtægten

Hun forklarede i retten, at han greb fat i hende og truede med at skære hende med en ødelagt flaske, fordi han var jaloux.

- Min natkjole kom helt af. Den blev revet af mig, sagde Amber Heard med tårer i øjnene og tilføjede, at Johnny Depp dernæst slog hårdt mod muren ved siden af hendes hoved.

- Hans opmærksomhed skiftede til telefonen på væggen. Han gik fra at slå ind i væggen til at gribe telefonen, mens han skreg "RAAAAH!" af sine lungers fulde kraft. "For satan hvor jeg hader dig". Og så slog han telefonen mod muren, forklarede Amber Heard, der huskede, at telefonen blev slået i småstykker.

Hun tror, at han måske skar sin finger på telefonen, men hun forklarede i retten, at hun var i tvivl.

Efter Johnny Depp havde smadret telefonen, fik Amber Heard, ifølge sin forklaring, noget helt andet at tænke på end sin mands langefinger.

Hun fortalte tilhørerne, at han dernæst voldtog hende med en spiritusflaske.

- Jeg vidste ikke, om den flaske, jeg havde inden i mig, var i stykker, sagde hun med gråd i stemmen under retssagen.

Amber Heard forklarede, at hun ikke husker, hvordan episoden endte, men at hun pludselig stod ude på badeværelset.

- Jeg kan huske, at jeg skulle kaste op, og at jeg lavede opkastningslyde. Jeg mistede kontrollen over min blære. Der var blod på gulvet, forklarede hun.

"Dyret"

Efter episoden tog Amber Heard en sovepille, og næste morgen vågnede hun til musik af Marilyn Manson og fandt ud af, at Johnny Depp havde brugt natten på at male huset med blod og maling.

- Han havde sin hånd viklet ind i stofstykker, og jeg tror, at han tog dem væk og viste mig såret. Så sagde han: "Se hvad du fik mig til", forklarede Amber Heard i retten.

Kort efter dukkede skuespillerens sikkerhedsfolk op med en kop kaffe.

Men ifølge Amber Heard ville Johnny Depp ikke have kaffe og kastede koppen ind i fjernsynet.

Fri for kaffekoppen lynede Johnny Depp, ifølge Amber Heard, bukserne ned.

- Johnny tog sin penis ud af bukserne og forsøgte at tisse uden for huset, mens han sagde, at han havde flere beskeder til mig. Vagterne så på mig, og de grinte ikke, de afviklede situationen. Det var som at lede et vildt dyr tilbage til huset med hans penis hængende uden for bukserne, sagde Amber Heard.

Da ekskonen sagde ordet penis i retten, begyndte Johnny Depp at grine.

Amber Heard forklarede, at episoden endte med, at Johnny Depp havde tisset på en væg inde i huset.

Domstolene

Nu har du læst de to forklaringer.

Hvilken af dem er så den rigtige?

Skal Amber Heard betale 50 millioner dollars i erstatning til Johnny Depp, eller skal Johnny Depp betale 100 millioner dollars i erstatning til Amber Heard?

Og vil det betyde noget for dine overvejelser, hvis du får at vide, at billedet herunder er taget fem måneder efter episoden i Australien?

Du behøver ikke at træffe nogen afgørelse.

Men det slipper de seks nævninge i retssalen i Fairfax ikke for.

Hos den store domstol – altså den, der består af alle os ude ved skærmene – kunne det godt se ud som om, at nævningene allerede har voteret.

Herunder bliver Johnny Depp for eksempel hyldet, da han ankommer til retten i Fairfax.

Og herunder er det Amber Heard, der bliver mødt af buhråb og nedadvendte tommelfingre.

På Tiktok er det ret nemt at se, hvem af de to tidligere ægtefæller der får størst opbakning.

De har fået hver sit hashtag, som bruges, når folk deler små videoklip fra sagen.

Amber Heards hashtag hedder #IStandWithAmberHeard, og det har i skrivende stund genereret 8,7 millioner videovisninger.

Johnny Depps hashtag hedder #JusticeForJohnnyDepp, og det har i skrivende stund genereret 15,7 milliarder sidevisninger – altså over 1800 gange flere end #IStandWithAmberHeard.

Straffen

For at føje spot til skade har over 4,6 millioner skrevet under på, at Amber Heard bør fratages sin rolle i den kommende 'Aquaman'-film.

Billedet af den brune klat i Johnny Depps seng er for længst blevet et meme på internettet, hvor Johnny Depps støtter gør grin med Amber Heard og MeToo-begrebet.

Det hjælper hende heller ikke, at Johnny Depp engang har spillet rollen som Willy Wonka i filmen 'Charlie og chokoladefabrikken'.

Amber Heard siger selv, at lorten i sengen må være fra parrets hunde Pistol eller Boo, men en af Johnny Depps sikkerhedsvagter har forklaret i retten, at Amber Heard på et tidspunkt fortalte ham, at den ildelugtende affære på lagnet i virkeligheden var en practical joke, som var gået helt galt.

Nu er det så op til domstolen at afgøre, hvem der har ret.

Altså den ægte domstol.

Den, som ikke bør skele til, hvem der er den bedste skuespiller.

Svaret ventes i løbet af kort tid.