Ungarn erklærer undtagelsestilstand som følge af krigen
Onsdag aften meldte Viktor Orban ud i en Facebook-video, hvad det er for nogle initiativer, han vil sætte i værk hurtigt – og uden om parlamentet.
Den ungarske regering har som følge af krigen i Ukraine valgt at erklære undtagelsestilstand.
Det fortalte landets premierminister, Viktor Orban, sent tirsdag i en video på Facebook.
I videoen forklarer Orban, der i april i år vandt sin fjerde periode som Ungarns leder, at krigen i Ukraine repræsenterer ”en konstant trussel mod Ungarn” og sætter landets ”fysiske sikkerhed på spil samt truer energien og den økonomiske sikkerhed”.
Undtagelsestilstanden betyder, at Orban kan lede landet ved dekreter – altså uden om parlamentet. Det er noget, han i forvejen har beføjelse til som en konsekvens af coronapandemien. Som en reaktion på virussen indførte den ungarske leder nemlig undtagelsestilstand i landet i foråret 2020.
Den særlige lov stod dog til at ophøre 1. juni, men med den nye erklæring kan Orban fortsætte, som han har gjort de seneste to år.
Opretter beskyttelses- og forsvarsfond
Hvorfor Viktor Orban har behov for at fortsætte undtagelsestilstanden i Ungarn, er et rigtig godt spørgsmål, siger Lykke Friis, der er direktør i Tænketanken Europa.
For premierministeren har i forvejen et stort flertal i det ungarske parlament. Så det drejer sig for ham om at vise over for den ungarske befolkning, at han er garanten for, at Ungarn ikke bliver viklet ind i krigen, eller at priserne for alvor kommer til at stige, mener Lykke Friis.
- Parlamentet er ikke en klods om benet på Orban. Men det er afgørende for ham at vise, at han er landsfaderen, og at han gør alt for at beskytte befolkningen, siger hun til TV 2.
Onsdag aften meldte Orban ud i en video på Facebook, hvad det er for nogle initiativer, han vil sætte i værk hurtigt – og uden om parlamentet.
Blandt andet vil han oprette en beskyttelsesfond mod forsyningsnedskæringer samt en forsvarsfond. Her vil virksomheder som forsikringsselskaber, banker, energi- og handelsselskaber samt flyselskaber være forpligtet til at betale en stor del af deres overskud til de to fonde.
Pengene skal, ifølge Orban, bruges til at finansiere regeringens offentlige forsyningsprogrammer og udviklingsprojekter inden for militæret.
- Vi beder til og forventer, at de, der har økonomisk overskud i denne krigssituation, hjælper mennesker og bidrager til landets forsvarsudgifter, sagde han.
Bruxelles' akilleshæl
Tidligere har Viktor Orban, der er en af Vladimir Putins tætteste allierede, ellers udtalt, at krigen mellem Rusland og Ukraine ikke er Ungarns krig.
Og i forhold til mange af de andre europæiske ledere har han været forholdsvis moderat i sin kritik af Ruslands invasion af Ukraine.
For nyligt nægtede han for eksempel at indføre sanktioner mod import af energi fra Rusland.
Som en del af sjette sanktionspakke mod Rusland ønsker EU ellers en udfasning af råolie inden for seks måneder og en udfasning af raffinerede olieprodukter inden for ni måneder. Men det har Orban midlertidigt sat en stopper for, fortæller Lykke Friis.
Hun mener, at det skyldes, at Ungarn er meget afhængig af russisk gas og olie, hvor op til 96 procent af Ungarns olieimport stammer fra Rusland.
Kritikere raser
Orbans regering er gentagne gange blevet anklaget for at udhule den demokratiske frihed i Ungarn siden magtovertagelsen i 2010.
Den nye erklæring om undtagelsestilstand har også fået flere af Orbans kritikere til tasterne. Blandt andet skrev Emese Pasztor fra den ungarske borgerlige frihedsforening i en erklæring tirsdag, at Ungarns regering ”igen tilpassede spillereglerne til sine egne behov”.
- Det nye bliver normen, hvilket bringer vores grundlæggende rettigheder i fare, da det yderligere udvander parlamentets lovgivende beføjelser, skrev Emese Pasztor videre.
Også tilbage i 2020, da Orban erklærede undtagelsestilstand i kølvandet på covid-19, vakte det stor opsigt.
Flere EU-lande, herunder Danmark, truede blandt andet med at tage støtten fra Ungarn, hvis ikke han rettede ind og begyndte at respektere spillereglerne i unionen. Det skete dog aldrig.