Udland

19 børn og 2 voksne dræbt i skoleskyderi i Texas

Angrebet fandt sted på grundskolen Rob Elementary, hvor børnene er 5 til 11 år. Gerningsmanden er dræbt efter en ildkamp med politiet.

19 børn og 2 voksne er blevet dræbt i et skoleskyderi i byen Uvalde i Texas.

Det oplyser flere medier, blandt andet CNN og Reuters.

Gerningsmanden selv døde også.

Politi og myndigheder forsøger nu at identificere ofrene, og en forælder har til Huffington Post beskrevet, hvordan de har bedt forældre om at beskrive, hvilket sæt tøj børnene havde på den dag.

En af de voksne skudofre er en skolelærer i 40'erne ved navn Eva Mireles. Det bekræfter hendes familie til New York Times. Hun var gift, havde et barn og underviste i 4. klasse.

Skød angiveligt sin bedstemor lige inden

Gerningsmanden var en 18-årig mand fra samme by og tidligere elev på samme skole. Han var amerikansk statsborger og efterlod ifølge guvernøren i staten, Greg Abbott, sin bil og gik ind på skolen med en pistol.

Muligvis havde han også en riffel, men det er ifølge guvernøren endnu ikke bekræftet.

- Det rapporteres, at den mistænkte skød sin bedstemor lige inden, han gik ind på skolen, siger guvernøren ifølge CNN om den 18-årige.

Bedstemoren er stadig i live, men i kritisk tilstand, oplyser en repræsentant for myndighederne i Texas til CNN.

Guvernøren i Texas, Greg Abott oplyser på et pressemøde, at gerningsmanden er en mand ved navn Salvador Ramo.

En leder i burgerkæden Wendy's oplyser til CNN, at gerningsmanden arbejdede der. Lederen ved navn Adrian Mendes, beskriver gerningsmanden som en stille type, der holder sig mest for sig selv.

To betjente ramt af skud

Ifølge guvernøren er den 18-årige mand død, dræbt af de to betjente, der rykkede ud til masseskyderiet.

- Det ser ud til, at de to betjente blev ramt af skud, men ikke har lidt nogen alvorlige skader, siger guvernøren ifølge CNN.

Skoleskyderen handlede alene, siger den lokale politichef, Pete Arredondo.

Angrebet fandt sted på grundskolen Robb Elementary, hvor børnene er 5-11 år. Skolen ligger i byen Uvalde, omkring 135 kilometer fra storbyen San Antonio.

Ifølge kalenderen på skolens hjemmeside skulle torsdag have været den sidste dag på skoleåret. Skoledistriktet skriver i et tweet, at alle aktiviteter og arrangementer er aflyst.

USA er i chok

USA er netop nu i chok og i sorg, og lige nu diskuterer amerikanerne, hvorfor der fortsat er så mange skoleskyderier i landet.

Det fortæller TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

- Endnu engang er små børn gået i skole og er ikke kommet levende hjem igen, siger han.

Samtidig er politiet i gang med at stykke et billede sammen af, hvad der er sket. De er nemlig ikke sikre på, at gerningsmanden gik målrettet efter børn, fortæller Jesper Steinmetz.

Efter at gerningsmanden havde et opgør med sin bedstemor, som han skød, satte han sig ind i en bil, som han siden forulykkede i. Herefter søgte han mod skolen.

Minder om Sandy Hook

Skyderiet vækker minder om det hidtil mest omfattende skoleskyderi på Sandy Hook grundskolen i december 2012, hvor en 20-årig skød og dræbte 20 børn i alderen 6-7 år samt seks lærere.

Skyderiet rystede USA, men alligevel er der i de 10 år, der er gået, ikke sket forandringer. Derfor kan en mand, som 18-årige Salvador Ramos på hel lovlig vis købe et våben, mens han endnu ikke er gammel nok til at købe alkohol.

- Dengang sagde det meste af USA; nu er det nok, nu skal der strammes på våbenområdet, siger Jesper Steinmetz.

Han påpeger, at USA dengang, ligesom nu, havde en demokratisk præsident i skikkelse af Barack Obama, som dengang satte sin vicepræsident Joe Biden til at stykke et lovgivningskompromis sammen.

- På trods af et demokratisk flertal i Senatet, skete der ikke noget som helst i retning af at stramme lovgivningen. Politikerne kunne ikke engang blive enige om et baggrundstjek på folk, som er psykisk syge og vil købe våben, fortæller Jesper Steinmetz.

Ti dage efter ti personer blev skudt i supermarked

Med 21 dræbte ofre er masseskyderiet i Uvalde det største i år. Det kommer kun ti dage efter, at ti personer blev skudt i et supermarked i Buffalo i New York, skriver New York Times.

Avisen skriver også, at NRA, den største organisation i den amerikanske våbenlobby, der modarbejder de fleste restriktioner på køb og salg af skydevåben, skal mødes i Houston fredag.

Tidligere præsident Trump, Texas-guvernør Greg Abbott og Texas-senator Ted Cruz er alle inviteret til at tale.