Rusland invaderer Ukraine

Ukraine offentliggør video af selvmordsdrone, der bliver kaldt en “gamechanger”

USA har leveret mindst hundrede “Switchblades" til Ukraine. Nu offentliggør specialstyrker video af selvmordsdronen i aktion.

De ukrainske specialstyrker har tirsdag offentliggjort en video, hvor de for første gang viser deres amerikansk producerede Switchblade “selvmordsdrone” i aktion mod en russisk kampvogn.

- Ifølge vores soldater sad de russiske besættere stille og roligt og drak alkohol på en af deres kampvogne. Imidlertid blev den sædvanlige russiske besættelse brat afbrudt af et uventet angreb fra luften, skriver Ukraines militærs strategiske kommunikationsafdeling under en video på Facebook.

Videoen viser angrebet på den russiske kampvogn fra to vinkler. Også fra kameraet i dronens snude, der lige inden eksplosionen viser soldaterne, der sidder på kampvognen.

Soldaterne er “helt sikkert døde”

Det har ikke været muligt uafhængigt at bekræfte, hvor eller hvornår videoen er optaget. Ifølge ukrainerne sætter de kampvognen ud af spillet.

Det er Andreas Graae ikke så sikker på. Han er adjunkt ved Institut for Militær Teknologi ved Forsvarsakademiet og ekspert i droner. Videoen er nemlig fra den “lille” model 300.

- Umiddelbart vil jeg sige, at den var lidt for let til at kunne gøre alvorlig skade på sådan en kampvogn. Men soldaterne på kampvognen er helt sikkert døde, siger Andreas Graae.

Et intelligent missil

Switchblade-dronerne (hvis navn kan oversættes til springkniv) er små engangsdroner, der kan cirkle imellem 15 og 40 minutter, mens de sender livevideo tilbage til operatøren, inden de i en selvmordsmission bliver sendt mod deres mål og udløser deres sprænghoved.

- Det at kalde det en drone er næsten lidt misvisende, siger Andreas Graae og tilføjer:

- Det er mere et intelligent missil. Man sender den op, og så svæver den, indtil den selv finder et mål. I princippet agerer den autonomt. Den har billedgenkendelsessoftware, så den kan genkende mål, men der er stadig et menneske inde over, der træffer beslutningen om at angribe.

Ifølge Andreas Graae er det kun anden gang, at ukrainerne har offentliggjort video fra denne amerikanske våbentype.

Relativt billigt våben

I alt 700 styk af den lille model 300 skulle være på vej fra USA sammen med et mindre antal af den større model 600, der kan ødelægge pansrede køretøjer med samme sprænghoved som Javelin-missilerne. Mindst 100 er allerede leveret.

- Det nye er, at man kan se de her Switchblades i aktion. Nu viser de i hvert fald, at de har dem og bruger dem, siger militæreksperten.

Til en stykpris på 6000 dollars (42.000 danske kroner) koster Switchblade 300 ifølge Andreas Graae ikke alverden, hvis man sammenligner den med andre missiler. Samtidig giver den en kombination af overvågningsplatform og våben.

- Man kan komme nogle steder hen og ramme modstanderne, som er sværere med konventionelle våben, der normalt kræver luftovervågning. Her har man det hele i en pakke, siger Andreas Graae.

Er blevet kaldt "game-changer"

Den pensionerede amerikanske general David Petraeus er en af dem, der tidligere i krigen har talt om selvmordsdronernes store potentiale for ukrainerne.

- De kan blive game-changers og virkelig styrke de ukrainske styrkers modangreb, sagde generalen, der har styret de amerikanske styrker i Irak og Afghanistan og senere været CIA-direktør.

- Vi burde sende ukrainerne tusinder af dem her, sagde han til Fox News i april.

Helt så stor en forskel er Andreas Graae ikke sikker på, at de vil gøre på slagmarken.

Vrede fugle

Andreas Graae mener, at den psykologiske propagandaeffekt kan være større end den isolerede militære effekt.

- De mennesker, der levede under de amerikanske Reaper og Predator-droner i Afghanistan og Pakistan, levede i frygt. De kunne høre dem summe, og det internaliserede en frygt i modstanderen. Det må man sige, at ukrainerne i hvert fald forsøger med de her videoer, siger Andreas Graae.

- Det gør nok ikke russernes moral bedre, at de kan føle sig udsat og truet overalt. Det er det, droner er blevet kendt for.

Mens selvmordsdronen hænger i luften, sender den et direkte videosignal tilbage til operatøren.

Amerikanske specialstyrker brugte også en tidligere version af Switchblad i Afghanistan, siger han. Der kaldte afghanerne dem “vrede fugle”.

Rusland fortæller de bruger laservåben

Danmark råder ikke over bevæbnede droner, men har længe brugt ubevæbnede droner til overvågning og rekognoscering.

Hvordan kan russerne beskytte sig mod den her type våben?

- Det har mange også undret sig over. På papiret skulle de have det, man kalder lagdelt luftforsvar med for eksempel jamming, forstyrrelse af GPS-signaler og så videre. Det har de ikke vist sig særligt dygtige til. Måske har de ikke fået trukket det udstyr langt nok frem. Det kan være endnu et tegn på de logistiske udfordringer det russiske militær har i Ukraine, siger Andreas Graae.

I sidste uge udtalte Ruslands vicepremierminister, Yury Borisov, at russiske styrker var begyndt at bruge laservåben til at skyde droner ned. Det er dog ikke noget, som det amerikanske forsvarsministerium har efterretninger om skulle passe, sagde talsmand John Kirby efterfølgende til Reuters.