Rusland invaderer Ukraine

Rusland intensiverer angreb på ukrainsk by – Zelenskyj frygter massakre

Severodonetsk spiller en afgørende rolle. For ved indtagelsen af byen vil Rusland kontrollere næsten hele Luhansk, og Putin kan erklære en sejr.

Severodonetsk i den østlige del af Donbas er stadig under ukrainsk kontrol.

Og det er på trods af, at russiske styrker har rettet deres skyts mod byen.

- Byen er fuldstændig under ukrainske myndigheders kontrol. Russerne koncentrerer næsten alle deres kræfter (...) om at tage byen, skriver Severodonetsks guvernør Serhiy Gaidai, ifølge The Guardian.

- Antallet af bombardementer er øget mange gange. Der er kampe i de omkringliggende landsbyer. Det er meget svært at evakuere, fortsætter han.

Ifølge guvernøren er fire civile blevet dræbt i en boligblok i forbindelse med et angreb mandag. Samtidig er det meget svært at evakuere byen, understreger Serhiy Gaidai.

Russerne koncentrerer indsatsen i Donbas-området, som udgør regionerne Luhansk og Donetsk, og mange spekulerer i, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil erklære sig som sejrsherre, hvis det lykkes at tage kontrol med regionerne, skriver BBC.

Her spiller Severodonetsk en afgørende rolle. For ved indtagelsen af byen vil Rusland kontrollere næsten hele Luhansk.

Zelenskyj advarer mod massakre

Samtidig advarer Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, mod, at der kan være en massakre på vej.

Sent mandag aften udgav præsidenten en video, hvori han sagde, at russiske styrker har planlagt en massakre i Donbas, og at de "vil forsøge at ødelægge alt levende" i regionen.

- Ingen har ødelagt Donbas i så høj grad, som den russiske hær gør lige nu, sagde Zelenskyj.

Severodonetsk er den største by, som stadig er under ukrainsk kontrol i Luhansk-provinsen. Byen har på det seneste oplevet nogle af de værste kampe i krigen hidtil, mens russerne forsøger at omringe byen.

I sin tale til den politiske og økonomiske elite, som i disse dage mødes til World Economic Forum i Davos, påpegede Zelenskyj, at russiske tropper har "20 gange mere hardware" i Donbas end Ukraine.

I samme ombæring understregede præsidenten, at Ukraine har brug for langtrækkende våben for at undgå store tab.

Danmark leverer missiler til at forsvare Ukraines kyst

Mandag oplyste USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, at Danmark nu vil levere missiler til at forsvare Ukraines kyst.

Ifølge det amerikanske forsvarsministerium tilbyder 20 lande nye våbenpakker til Ukraine. Udover Danmark er det blandt andre Grækenland, Italien, Norge og Polen.

Ifølge de første oplysninger fra det amerikanske forsvarsministerium er der tale om missiler af typen Harpoon samt en affyringsrampe, der oprindeligt er udviklet til brug mod skibe.

Statsminister Mette Frederiksen vil ikke uddybe våbenleverancen.

- Der er tale om nogle af de våben, som Ukraine har efterlyst, og som er ret vigtige i den kamp, de kæmper, siger hun.