Putins ven beder ham få styr på sine tropper i Ukraine: - De er ude af kontrol

Filippinernes kontroversielle præsident, Rodrigo Duterte, vil bede Putin få styr på de russiske tropper, der er "ude af kontrol".

Han har erkendt selv at have skudt og dræbt tre mennesker.

Han har sågar pralet med at have stukket en anden mand ihjel allerede som 16-årig.

Han har også sammenlignet sig selv med Adolf Hitler og meldt sig klar til "med glæde" at slagte tre millioner narkomaner.

Og hans "krig mod narkotika" anslås at have kostet tusindvis af mennesker livet.

Men nu trækker Filippinernes kontroversielle præsident, Rodrigo Duterte, en streg i sandet.

For det, der lige nu foregår i Ukraine, er alligevel en tand for groft, mener han.

Tirsdag retter Rodrigo Duterte således en skarp kritik af Ruslands leder, Vladimir Putin, som han ellers betegner som sit store idol og som sin personlige ven.

- Mange siger, at Putin og jeg begge to er mordere. Jeg har længe sagt til jer, at jeg dræber. Men jeg dræber kriminelle. Jeg slår ikke børn og ældre ihjel. Vi er i to forskellige verdener, siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

Angreb på børn

Udtalelserne fra den filippinske præsident falder i forbindelse med hans ugentlige tv-transmitterede møde med medlemmer af hans regering.

Her erklærer Duterte sig uenig i Putins insisteren på at kalde invasionen i Ukraine for "en særlig militæroperation", da der ifølge filippineren er tale om en fuldskala krig mod "en suveræn nation."

Hold styr på dine soldater. De er ude af kontrol

Rodrigo Duterte, præsident, Filippinerne

Men det er det store antal drab på civile, som der meldes om i Ukraine, der er faldet Rodrigo Duterte for brystet.

- Jeg er Putins ven, men med den måde, som de håndterer krigen på, bliver selv civile bombet hver eneste dag, siger han ifølge Philippine Daily Enquirer.

- Selv børnene skåner du ikke. Du ved, at du har haft din kanon rettet mod beboelsesområder, tilføjer præsidenten.

Det vides ikke, hvor mange civile der har mistet livet under Ruslands invasion af Ukraine, men FN skriver i sin seneste rapport, at næsten 4000 civile er dræbt, herunder 258 børn. Ifølge FN er det reelle tal dog langt højere.

Beder Putin få styr på sine tropper

Duterte har, ifølge Manila Times, tidligere sagt, at han ikke ville blande sig i krigen i Ukraine.

Men tirsdag fortæller han, at han vil tage kontakt til sin russiske ven og give ham følgende budskab:

- Det er dig, der kontrollerer alting. Det var dig, der startede dette postyr. Så få styr på dine soldater. De er ude af kontrol.

Han præciserer dog, at han ikke ønsker et skænderi med Putin, og understreger, at han blot er bekymret over virkningerne af krigen og antallet af dræbte civile.

Derudover er Duterte bekymret over stabiliteten i olieforsyningen til sit eget land, da krigen i Ukraine fortsætter med at skabe global usikkerhed.

- Man er nødt til at løse krigen mellem Ukraine og Rusland, før vi overhovedet kan tale om at vende tilbage til det normale, siger han.

Hævneren og hans dødspatruljer

77-årige Rodrigo Duterte har været Filippinernes præsident siden 2016.

Han blev valgt til en seksårig periode som præsident i 2016, men landets forfatning forbyder en præsident at stille op til en anden valgperiode.

Derfor forlød det, at han havde planer om at stille op som vicepræsident ved valget i år, men senere meddelte Duterte, at han helt trækker sig fra politik, når hans tid som præsident er forbi.

Han har fået tilnavnet 'Hævneren', efter at han som præsident og tidligere som borgmester i Davao har erklæret krig mod narkotika, hvor drab på narkohandlere og narkomaner har været et flittigt brugt værktøj.

Drabene er begået af politiet og såkaldte "dødspatruljer", men i 2016 fortalte Duterte ifølge BBC, at han selv tidligere har deltaget i arbejdet:

- I Davao plejede jeg personligt selv at gøre det. Bare for at vise gutterne, at hvis jeg kan gøre det, hvorfor skulle I så ikke kunne. Jeg kørte rundt med en motorcykel og patruljerede gaderne og ledte efter problemer. Reelt ledte jeg bare efter en konfrontation, så jeg kunne dræbe.

Den Internationale Straffedomstol i Haag (ICC) har tidligere meddelt, at de har indledt en efterforskning af Rodrigo Duterte og hans krig mod narkotika.