Rusland invaderer Ukraine

Russiske tabstal tangerer nu Sovjets tabstal i Afghanistan – og det er ikke slut endnu

Fejl efter fejl har ført til voldsomme russiske tabstal – og krigen er kun tre måneder gammel.

Tre måneder inde i krigen i Ukraine står det klart, at der er tale om meget voldsomme tabstal hos den russiske hær.

Det skriver det britiske forsvarsministerium i en opdatering mandag.

Ifølge briterne kan op mod 15.000 russiske soldater have mistet livet, siden invasionen af Ukraine blev indledt 24. februar. Og det er et tal, som tangerer de officielle tabstal i Sovjetunionens næsten ti år lange krig i Afghanistan, som løb fra 1979 til 1989.

I Ukraine har den russiske hær mødt modstand af en anden kaliber end i Afghanistan, hvor det var utidssvarende og primitive guerillakrigere, man stod over for.

Men også fejlslagen taktik ligger til grund for tabstallene på russisk side.

- En kombination af dårlig taktik på lavt niveau, begrænset luftdækning, mangel på fleksibilitet og en kommandotilgang, der er parat til at forstærke svigt og gentagne fejl har ført til denne høje tabsrate, som fortsætter med at stige i Donbas-offensiven, skriver det britiske forsvarsministerium på Twitter.

Meget intensiv krig

Militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen siger til TV 2, at det ikke kun er russisk inkompetence, som har ført til de voldsomme tabstal.

- Tabstallene må formodes at være meget høje på begge sider. Det er en enormt intensiv krig, der udkæmpes i Ukraine lige nu, siger Anders Puck Nielsen.

Avisen Kyiv Independent skriver, at mindst 2500-3000 ukrainske soldater er blevet dræbt i krigen, mens cirka 10.000 er blevet såret. Men det er ubekræftede tal, som er svære at få fuldt belyst, ikke mindst fordi der kan være tale om soldater, som er faldet i områder under russisk kontrol.

Anders Puck Nielsen siger, at krigen i Ukraine dels udspiller sig over et stort landområde og dels udkæmpes med midler, som koster menneskeliv i tusindtal.

- Det er ekstremt voldsomt, når krigen udspiller sig med så megen brug af tungt artilleri, og der er meget af det. Det er en krig, som vil komme til at trække ud længe endnu, siger den danske militæranalytiker.