Rusland invaderer Ukraine

Journalist fremviste stolt russisk superkanon på tv – så sprængte Ukraine den i luften

På Facebook sender den ukrainske hær en særlig tak til den russiske journalist og beder ham fortsætte det gode arbejde.

Boom!

Boom!

Boom!

Der lød et stort brag, hver gang den store russiske mortér blev affyret og sendte en granat afsted i retning mod de ukrainsk kontrollerede område af Luhansk-regionen.

Foran det mobile artillerivåben stod den russiske krigsjournalist Aleksandr 'Sasha' Kots og rapporterede.

Mens han filmede sig selv, fortalte han begejstret, hvordan den russiske 240 millimeter selvladende 2S4 Tjulpan-mortér havde ødelagt en vigtig bro mellem byerne Lysytjansk og Severodonetsk.

Netop Severodonetsk forsøger russerne i disse dage at indtage, da det er den sidste bastion i Luhansk, der endnu ikke er under russisk kontrol. Derfor var broen et vigtigt mål, forklarede journalisten.

- Krig er logistik. Når der ikke er nogen forsyninger, er der ikke længere nogen grund til at kæmpe imod, fortalte Kots.

Senere delte han på sine sociale medier også flere billeder fra det russiske militærs position ved et industriområde i Rubisjne nær Severodonetsk, hvor man kan se den kraftfulde 2S4 Tjulpan i aktion.

Men det fortryder han nok i dag.

Sovjetisk superkanon

I forsøget på at omringe de ukrainske styrker, der stadig forsvarer Severodonetsk, har russerne taget en række specialiserede våben i brug.

Blandt andet BMPT-kampkøretøjet kendt som 'Terminatoren' og KUB-BLA kamikaze-droner.

Og i sin reportage fra frontlinjen kunne Kots altså også fremvise, at russerne havde indsat sine 2S4-mortérer, der er designet til at kunne trænge igennem og ødelægge tunge fæstningsværker og store bygninger.

Det sovjetiskudviklede mortérsystem er det største, som benyttes i dag, og den er tidligere blevet kaldt "den russiske hærs superkanon". Ifølge Forbes er der i Vesten ingen pendant til netop dette våben.

De gigantiske morterer er i stand til at smække 130 kilo tunge granater afsted over en rækkevidde på næsten 10 kilometer med blot 1 minuts mellemrum. Med andet ammunition kan mortéren have en rækkevidde på op til 20 kilometer, ligesom den også kan affyre blandt andet klyngebomber.

Det hårdtslående våben er tidligere blevet brugt til at ødelægge lufthavne i Donetsk og Luhansk, da krigen i Østukraine brød ud for otte år siden, og af den russiske hær i Afghanistan og Tjetjenien. Der har også været meldinger om, at russerne har benyttet superkanonen i Syrien.

Tidligere i maj blev der også delt et billede af en 2S4, der beskød de ukrainske styrker, som havde forskanset sig i Azovstal-stålværket i Mariupol.

I dag har Rusland ifølge Forbes kun omkring 40-50 af mortéren i operativ tjeneste.

Heriblandt den, som Aleksandr Kots kunne fremvise, mens den beskød de ukrainske styrker.

Håner og takker for hjælpen

Optagelserne og billederne havde formentlig til formål at give moral til den russiske befolkning og dokumentere den russiske hærs bedrifter i Ukraine.

Men der var også andre, der kiggede interesseret med.

For dagen efter Kots' reportage kunne det ukrainske militær lørdag offentliggøre sin egen video.

Her var der tale om en optagelse fra en drone, som filmer ned på de industribygninger, hvor den russiske journalist dagen forinden havde rapporteret fra. På den ukrainske video kan man se en 2S4 stå i flammer.

Kort efter får ilden fat i mortérens ammunition og forårsager en gigantisk eksplosion.

Sammen med videoen offentliggjorde ukrainerne også et billede af Aleksandr Kots, der rapporterer foran den russiske mortér.

- Ukrainske artillerister så en operationel historie på russisk tv om, hvorfra russerne har beskudt broen. Tak, skal I have! Fortsæt det gode arbejde! lød den hånende kommentar fra Ukraines hær i et Facebook-opslag.

Søndag har Ukraines nationalgarde lavet et lignende opslag med flere droneoptagelser, hvor man kan se selve beskydningen af den russiske 2S4 Tjulpan.

- Først lokkede vi den ud af bygningen, og så ødelagde vi den. Tak, til de russiske propagandister for tippet, skriver nationalgarden.

Den ukrainske hær hævder, at også en række af russernes lettere militær køretøjer skal være blevet ødelagt ved eksplosionen.

Ukraine har advaret mod at dele billeder

Episoden understreger vigtigheden af, at man i krig holder sine positioner skjult for fjenden.

Ukraines hær har tidligere i krigen gentagne gange udsendt opfordringer om ikke at dele billeder eller videoer, som kunne afsløre de ukrainske positioner over for Rusland.

Det har også været fremme, at Ukraine tidligt i krigen gjorde brug af civilbefolkningens indberetninger om, hvor russiske kampvogne befandt sig, hvorefter de blev angrebet.

Selvom ødelæggelsen af den russiske superkanon er en lille sejr for ukrainerne, peger meget dog i retning af, at de får svært ved at modstå den russiske offensiv ved Severodonetsk.