Udland

Højtstående iransk officer dræbt på åben gade

Iran beskylder USA og Israel for at stå bag attentatet.

En højtstående officer i den Iranske Revolutionsgarde blev søndag myrdet på åben gade i hovedstaden Teheran.

Oberst Hassan Sayyad Khodaei blev dræbt, netop som han var ved at stige ud af sin bil foran sit hjem i det østlige Teheran. To mænd kørte op til bilen på en motorcykel og dræbte ham med fem skud.

Mandag sværger den iranske ledelse hævn over de skyldige.

Ingen har påtaget sig skylden for drabet, men de iranske myndigheder er ikke i tvivl om, at USA og ”det zionistiske regime” – altså Israel – står bag drabet.

- Jeg er ikke i tvivl om, at hævnen over de kriminelle, der står bag udgydelsen af denne store martyrs blod, er uundgåelig, udtalte Irans præsident Ebrahim Raisi mandag til det statslige nyhedsbureau IRNA.

Han lagde skylden for drabet på ”den internationale arrogances hånd” – et udtryk, der dækker over Vesten, igen først og fremmest USA og Israel.

Aktiv i Syrien og Irak

Ifølge CNN var oberst Khodaei medlem af Revolutionsgardens eliteenhed Quds-styrken, der er ansvarlig for revolutionsgardens operationer i andre lande.

Blandt andet har Quds-styrken stået for kontakten og styringen af de Iranskstøttede militser, der har kæmpet på præsident Bashar al-Assads side i Syrien, og tilsvarende militser i Irak.

Iran har ikke nærmere beskrevet oberst Khodaeis rolle i Revolutionsgarden, men kalder ham i dag for en ”forsvarer af helligdommen” – hvilket ifølge britiske BBC netop er en hæderstitel, der gives til soldater, der har kæmpet i Syrien og Irak.

Attentater er sket før

Obersten er det højest rangerende offer for et attentat i Iran, siden en af landets vigtigste hjerner bag det iranske atomprogram, Mohsen Fakhrizadeh, blev dræbt i november 2020.

Videnskabsmanden blev dræbt, da hans konvoj af biler kørte i et baghold uden for Teheran. Bilerne blev beskudt af et fjernstyret maskingevær, der var monteret på ladet af en parkeret pickup-truck.

Tidligere samme år, i januar 2020, blev Revolutionsgarden ramt af et hårdt slag, da den øverste leder af Quds-styrken, general Qasem Soleimani, blev dræbt ved et droneangreb i Bagdad i nabolandet Irak.

Det angreb har USA ikke lagt skjul på, at man stod bag.

Mens der endnu ikke er nogle lande eller organisationer, der har taget skylden for søndagens drab, så skriver flere israelske aviser, at oberst Khodaei var dybt involveret i attentatforsøg på israelske statsborgere.

Blandt andet skriver den israelske avis Haaretz, at meget tyder på, at den iranske oberst var involveret i planlægningen af et attentatforsøg på en israelsk forretningsmand på Cypern. Angrebet blev dog afsløret og afværget i oktober.