Rusland invaderer Ukraine

Rusland sætter "Terminatoren" ind i krigen i Ukraine

Et tungt pansret og tungt bevæbnet køretøj skal nu komme de hårdtprøvede russiske kampvogne til undsætning i det østlige Ukraine.

Rusland tager nu et nyt våben i brug i forsøget på at vinde terræn i krigen i Ukraine.

De seneste dage har billeder og videoer fra byen Severodonetsk i Donbas-regionen således vist, at et særligt pansret kampkøretøj er blevet sendt til frontlinjen.

Der er tale om den russiske BMPT-køretøj, der er særligt udviklet til bykampe, og som er kendt under sit tilnavn, "The Terminator".

- Dette er et stykke russisk signaturudstyr. De har kun omkring ni af disse. Det er en af de ting, som Rusland er ret stolt af, siger Justin Crump, militæranalytiker med over 20 års erfaring fra det britiske militær, til Sky News.

At den russiske hær nu har taget kampkøretøjet i brug i Ukraine, er blevet bekræftet over for det statskontrollerede russiske nyhedsbureau RIA Novsoti.

Derudover nævner også det britiske forsvarsministerium søndag i sin daglige opdatering på krigen i Ukraine, at Ruslands få BMPT-køretøjer ser ud til at være indsat ved Severodonetsk, der anses som den sidste ukrainske bastion i Luhansk.

Dyre erfaringer

Terminatoren er resultatet af et russisk ønske om at udvikle et kampkøretøj, der kan føre krig i snævre byområder.

Et ønske, der blev forstærket efter Ruslands tilstedeværelse i Afghanistan og den første Tjetjenien-krig i 1990'erne, hvor Rusland måtte se et stort antal russiske kampvogne blive ødelagt.

I den tjetjenske hovedstad, Grosnyj, kunne tjetjenerne læne sig ud af vinduer i bygningerne og affyre antikampvogns-raketter mod russerne, inden de trak sig og gik i skjul.

De russiske kampvogne blev reelt sat ud af spil, da deres kanoner ikke var i stand til at pege og skyde højt nok. Tilsvarende kunne deres kanoner ikke vippes langt nok ned til at beskyde de tjetjenske krigere, der skjulte sig i kælderopgange, har Radio Liberty beskrevet.

I moderne krigsførelse vil man i byområder som regel sende soldater ind til fods for at yde støtte til kampvogne. Infanteristerne kan være ekstra øjne og ører og gå til modangreb på fjenden.

- Terminatoren er designet til at udføre infanteriets arbejde med at støtte kampvognene. Så det er en kampvogn med et tårn designet til at undertrykke fjendens infanteri, forklarer Justin Crump til Sky News.

Tungt bevæbnet

Terminatoren er tungt pansret for at kunne modstå fjendens beskydning. Derudover er der på begge sider af tårnet monteret automatiske systemer til at affyre røggranater, som kan bruges til at camouflere køretøjet og beskytte det mod infrarøde våben.

Køretøjet er tilsvarende tungt bevæbnet. Den er udstyret med fire missilaffyringsenheder, der kan bruges til at angribe fjendtlige kampvogne eller sågar helikoptere og fly.

Derudover har den to granatkaster til at angribe fjendtlige tropper, to 30mm kanoner, der tilsammen kan affyre 600 skud i minuttet, og et maskingevær.

Russerne har tidligere benyttet Terminatoren i forbindelse med borgerkrigen i Syrien.

Ifølge Radio Liberty findes der to forskellige versioner af køretøjet. Det ene er udstyret med to granatkaster og kræver en besætning på fem, mens det andet er uden granatkastere og kun kræver tre personer at operere.

De, der er set i Ukraine, synes at være af typen med granatkastere.

Tegn på russisk frustration?

I Vesten er indsættelsen af de sjældne russiske kampkøretøjer blevet betegnet som et tegn på "frustration" fra Kreml, mens russiske kommentatorer har bifaldet det som et eksempel på dybden af Ruslands arsenal.

Den britiske militæranalytiker Justin Crump siger til Sky News, at han ser beslutningen som et udtryk for "Ruslands vilje til at angribe Severodonetsk før snarere end senere".

- Ved at erobre dette område omkring Severodonetsk giver det dem mulighed for at erklære en succes med at have befriet Luhansk, siger han.

En video delt på beskedtjenesten Telegram viser flere russiske Terminatorer i Ukraine.

I sin opdatering stiller det britiske forsvar sig dog skeptisk over for, at Terminator-køretøjerne – i betragtning af det relativt få antal, der er til rådighed – vil få en reel betydning for kampene i regionen.

Terminator er ikke færdigudviklet

Men selv hvis det er tilfældet, kan Rusland drage nytte af erfaringerne ved at bruge BMPT'erne, vurderer den pensionerede russiske oberst og militærekspert Mikhail Khodarenok.

I en analyse i det russiske medie Gazeta påpeger han, at ukrainerne er i besiddelse af en lang række vestlige antikampvogns-våben, og at russerne derfor kan høste værdifuld viden, som kan bruges til at udvikle Terminatoren yderligere.

- Dette vil føre til en betydelig forøgelse i Terminatorens kampkapaciteter og en forfinelse af alle de konceptuelle grundlag for brugen af udstyr af denne type, skriver Khodarenok.

Han henviser samtidig til tal fra Pentagon, der viser, at der i øjeblikket er fem gange så mange antikampvogns-våben som russiske kampvogne i Ukraine.

- Med andre ord vil der være mere end rigeligt med mål for Terminatorerne i Ukraine, skriver Khodarenok.

Rusland har i krigens første tre måneder lidt store tab blandt sine pansrede køretøjer. Forskere har således registreret, at Rusland har mistet 689 kampvogne og 370 pansrede infanterikampkøretøjer.