Rusland invaderer Ukraine

Rusland forsøger at omringe "den sidste ukrainske bastion" i Luhansk, men sporene skræmmer

Russerne ser ud til at have lært af deres tidligere fejl, siger militæranalytiker.

Hurtigt går det ikke, men i de seneste døgn har Rusland gjort fremskridt omkring byen Severodonetsk i det østlige Ukraine.

Byen ligger i den vestlige del af Luhansk-regionen og bliver kaldt ”den sidste ukrainske bastion” i regionen. De seneste dage er byen blevet en central skueplads i den russiske invasion af Ukraine.

Falder Severonetsk til russisk side, vil hele Luhansk – som udgør den ene halvdel af Donbas-regionen – stort set være under russisk kontrol.

De har lært, at det har store omkostninger at komme ind i byerne

Kristian Lindhardt, militærforsker ved Forsvarsakademiet

Det seneste døgn er kampene taget til i området. Flere byer syd for Severodonetsk har været mål for russiske angreb, melder den ukrainske generalstab i sin daglige opdatering. Vest for byen melder Ukraine om flere angreb på infrastruktur.

Også ifølge BBC’s korrespondent i Ukraine har Rusland øget sine artilleribombardementer og luftangreb, hvilket har tvunget de ukrainske styrker til at trække sig tilbage – kilometer for kilometer.

En stor og en lille lomme

Inden krigens begyndelse boede omtrent 100.000 ukrainere i Severodonetsk. Lige nu er byen omgivet af russiske tropper i nord og øst.

Derfor prøver de russiske tropper at fortsætte deres fremfærd syd om byen i et forsøg på at omringe den helt, forklarer major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Kristian Lindhardt til TV 2.

Men hvorfor vil Rusland gerne have kontrol med byen og ikke bare fortsætte offensiven uden om den?

- Det kan også godt undre mig. Det kan være, fordi russerne ikke har kræfterne til at fortsætte, lyder det fra Kristian Lindhardt.

- Egentlig burde de fra Izjum (som er under russisk kontrol, red.) køre stik syd til Donetsk. Her kunne de så lukke en endnu større lomme inde. Men det har de tilsyneladende ikke kræfter til, uddyber han.

Selvom den russiske plan nu er at opnå kontrol med byen, spøger erfaringerne fra tidligere bykampe i Ukraine, lyder det. Derfor vil vi højst sandsynlig se russerne forsøge at omringe byen og gøre brug af heftigt artilleri.

- Russerne passer tilsyneladende meget på ikke at komme ind i Severodonetsk. De har lært, at det har store omkostninger at komme ind i byerne. I stedet for at komme ind i byen vil de nok forsøge at bevæge sig rundt om den og møde al modstand med tung brug af artilleri, siger Kristian Lindhardt.

Har lært af deres fejl

Krigen i Ukraine har været gennem flere faser. I den nuværende fase har Rusland skiftet sit fokus til at koncentrere sig om det østlige og det sydlige Ukraine.

Selvom russerne har haft fremgang, har den været meget, meget beskeden og på ingen måde levet op til de russiske mål og forhåbninger, siger Kristian Lindhardt, der kalder situationen en ”dødedans”.

Russerne ser dog ud til at have lært af tidligere fejltrin. I den mislykkede Kyiv-offensiv havde russerne enorme problemer med lange og sårbare forsyningslinjer, men noget tyder på, at det har ændret sig.

- Vi skal ikke helt undervurdere og afskrive russerne. Det ser ud til, at de både har forbedret deres logistik og deres måde at sætte enheder sammen på, siger Kristian Lindhardt.

I starten af krigen satte Rusland bataljonskampgrupper ind én for én. Men bataljonskampgrupper skal arbejde i en større enhed som en brigade eller division for at kunne bringe alle elementer i spil og være mest effektive, forklarer Kristian Lindhardt.

- Nu er russerne begyndt at samordne deres enheder, hvilket giver noget mere styrke, dér hvor man indsætter enhederne. Til gengæld kan de ikke være lige så mange steder, siger han.

Tror du, at det er muligt for Ukraine at vinde de seneste tabte områder tilbage på et tidspunkt?

- Ja, det er det, hvis Rusland ikke kan tilføre flere kampenheder. Ukrainerne bliver stille og roligt stærkere nu. Vi ved ikke, hvor mange soldater ukrainerne har tabt – det er stadig et mysterium. Men materielt bliver Ukraine stærkere med den massive hjælp, som blandt andre USA og Storbritannien giver dem.

Hvad kommer du til at holde øje med den næste måned?

- Jeg kommer til at holde øje med, hvor de enheder, Rusland har frigjort fra blandt andet Mariupol, bliver indsat. Uden at vide hvor mange det er, må det trods alt være et betydeligt antal enheder, der er frigjort.

- Derfor vil jeg holde øje med, hvor de bliver indsat, og om de får succes med det. Ellers begynder Rusland godt nok at løbe tør for soldater i krigen i Ukraine, afslutter major Kristian Lindhardt.