Udland

Kvindelige studieværter i Afghanistan påtvinges slør

Efter en dag med protester, hvor kvinder afviste at optræde med tildækket ansigt, bærer de slør.

Kvindelige studieværter på Afghanistans førende nyhedskanal havde søndag deres ansigter tildækket, da de gik på skærmen – dagen efter at de havde trodset Talibans ordrer om at skjule deres ansigter bag hijabs eller slør, når de er i studiet.

Taliban har indført en lang række restriktioner for det civile samfund, efter at bevægelsen kom til magten i august sidste år.

Tidligere i denne måned dikterede Afghanistans øverste leder, Haibatullah Akhundzada, at kvinder ikke måtte vise deres ansigter offentligt, og at kvinder ideelt set burde være skjult bag en traditionel burka.

Opgav protester

Det frygtede Ministerium for Fremme af Dyd og forhindringer af Laster meddelte lørdag, at kvindelige studieværter også var omfattet af restriktionerne.

Men de kvindelige studieværter trodsede ordren og gik i studiet med utilslørede ansigter – men de opgav deres protester søndag, hvor kun deres øjne var synlige. Dette var gældende for førende tv-kanaler som TOLOnews, Ariana Tv, Shamshad TV og 1TV.

- Vi gjorde modstand og var imod at optræde bag en maske, siger Sonia Niazi, som er studievært hos TOLOnews.

- Men TOLOnews meddelte, at enhver kvinde, som optrådte uden slør eller hijab, ville blive fjernet som studievært og måske blive helt afskediget.

Mænd, der arbejder for regeringen, risikerer også at miste deres job, hvis deres koner eller døtre trodser påbud fra Talibans øverste ledere.

Gennem to årtier under den amerikanskledede intervention i Afghanistan fik kvinder og piger nye friheder i det stærkt patriarkalske samfund.

Et symbol på Talibans styre

Den blå burka, som blev et globalt symbol på Talibans hårde styre i Afghanistan fra 1996 til 2001, er i denne måned blevet anbefalet som beklædning for kvinder igen.

Burkaen dækker både krop og ansigt, og man kigger ud af dragten gennem et lille net. Der findes eksempelvis også en niqab. Den dækker ligeledes kroppen og ansigtet. Dog er der aflang åbning foran øjnene.